Η Μεταμόσχευση οργάνων είναι ένα δώρο ζωής


 Με τη δωρεά οργάνων, χαρίζουμε «ένα δώρο ζωής» τονίστηκε στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν Ιατρική Σχολή Λάρισας και Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων. Μια εκδήλωση που στόχευε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των συμπολιτών με αφορμή και το γεγονός ότι η χώρα μας καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στον αριθμό των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων.

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι γιατροί αναφέρθηκαν στην επιστημονική πλευρά της δωρεάς ενώ λήπτες οργάνων αναφέρθηκαν στο βίωμά τους δίνοντας μια άγνωστη στους περισσότερους διάσταση. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Κων. Γουργουλιάνης αλλά και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας καθηγητής Ι. Μεσσήνης σημειώνοντας τη σπουδαιότητα της δωρεάς ενώ ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής καθηγητής Κων. Μαλίζος παρουσίασε τους ομιλητές, για να τονίσει την ανάγκη διάδοσης και στη χώρα μας της δωρεάς ανθρωπίνων οργάνων αλλά και το γεγονός ότι στην Ελλάδα μόνο 8 πολίτες ανά 1 εκατομ. κατοίκων είναι δωρητές.

Στη «βιοηθική των μεταμοσχεύσεων» αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και ομότιμος Καθηγητή Παθολογίας και Νεφρολογίας Πανεπιστημίων Φρανκφούρτης και Πατρών Ι. Βλαχογιάννης ενώ οι διευθυντές των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων Κεντρικής Ελλάδας, Ε. Ζακυνθινός, Α. Κομνός, Ι. Κόκορης, Ν. Παραφόρου, Δ. Τσουκαλάς και Γ. Κυριαζόπουλος, (Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Λαμίας) παρουσίασαν τη δική τους εμπειρία καθώς είναι οι γιατροί που καθημερινά αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα.

Στη δράση του Συλλόγου Δωρητών Οργάνων Σώματος Ν. Λάρισας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κ. Μπουγάς ενώ τη δική του εμπειρία μετέφερε ο λήπτης Κων. Δαμιανός. Ακολούθησαν οι ομιλίες, του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γιάννη Πλαχούρη αλλά και της διευθύντριας της Παθολογικής Κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν» Ελευθερίας Κρικέλη η οποία μετέφερε την προσωπική της ιστορία σημειώνοντας ότι η μεταμόσχευση οργάνων είναι ένα δώρο ζωής. Τέλος, για το δώρο ζωής που δέχτηκε ο ίδιος από τους γονείς του Ντουζόν Ζάμι, του 19χρονου Αυστραλού, του οποίου το ταξίδι στη ζωή τελείωσε το 2009 στη Μύκονο, μίλησε ο δημοσιογράφος Κ. Γρίμπιλας. Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, ο αντινομάρχης Νίκ. Κουτσογιάννης, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων Χρ. Κέλλας, εκπρόσωποι φορέων, μέλη ΔΕΠ, γιατροί και αρκετοί Λαρισαίοι

Προηγούμενο άρθρο Κλείνουν άμεσα αρκετά αθλητικά σχολεία
Επόμενο άρθρο Να μην περάσει το «μνημόνιο της Παιδείας»