Να μην περάσει το «μνημόνιο της Παιδείας»


 Την αντίθεσή τους στο νέο νόμο – πλαίσιο για την παιδεία αλλά και γενικότερα στο «μνημόνιο της Παιδείας» τόνισαν χθες εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων εργαζομένων και μαθητών. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, χθες στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας οι εκπρόσωποι των φορέων τόνισαν ότι για «να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας και για να μην περάσει το μνημόνιο της Παιδείας» οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιταχθούν, να συσπειρωθούν στα ταξικά σωματεία, συμμετέχοντας στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου και στη συγκέντρωση του Πανεργατικού Μετώπου στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. 

Εκ μέρους της γραμματείας του ΠΑΜΕ οι Γ. Σκόκας, Χρ. Μπίκας, Γ. Μπλέκος και Αγγ. Δασκαλάκη, από τη γραμματεία της ΠΑΣΥ ο Γ. Σακοράφας, από το Δ.Σ. της ΟΓΕ η Λ. Ούντρια, από το Συντονιστικό Μαθητών (ΣΑΣΛ) ο Στ. Μπλέκος, από το Μέτωπο Σπουδαστών (ΜΑΣ) ο Δημ. Ρούσσας και ο πρόεδρος του ΕΚΛ Θαν. Βάιος, τόνισαν χθες πως «το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία και τις γυναίκες σε έναν αδιάλλακτο αγώνα για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και γενικότερα του λαϊκού εισοδήματος, για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, της υγείας από την άγρια επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, ΔΝΤ». Προσθέτοντας ότι «ο νέος προϋπολογισμός της Κυβέρνησης μειώνει τα κονδύλια για την Παιδεία κατά 2 δισ. ευρώ. Στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια υπάρχει μείωση προβλεπόμενων δαπανών σε σχέση με τις δαπάνες του 2010 κατά τουλάχιστον 50% (από 191 εκατ. ευρώ σε 96 εκατ.). Τα κονδύλια για τα Πανεπιστήμια μειώνονται κατά 40 εκατ., ενώ για ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ κατά 88 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των αποδοχών του προσωπικού τα κονδύλια μειώνονται κατά 36 εκατομμύρια ευρώ στα ΤΕΙ και 143 εκατομμύρια στα Πανεπιστήμια. Τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αποτυπώνονται ως επιχειρήσεις με στοιχεία για πλεόνασμα – έλλειμμα, αξιοποίηση μετοχών και επενδύσεις. Ενώ κατά 16,5 εκατομμύρια ευρώ μειώνονται τα κονδύλια για την έρευνα, που χωρίς άμεσο εμπορικό όφελος θα μειωθεί στο ελάχιστο».

 Αυτά, «αποτελούν κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ταξικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σήμερα, της Ν.Δ. χθες, που ανοίξανε την πόρτα στην Τρόικα, που σφίγγουν πιο πολύ τη θηλιά στο λαό μέσα από το Μνημόνιο που εξειδικεύεται και στην Παιδεία. Αποτελεί όρο σήμερα για το κεφάλαιο το περιεχόμενο της μόρφωσης να προσαρμοστεί στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, στην ανάγκη του να βγούνε ενισχυμένα τα μονοπώλια μετά την κρίση, στη φάση της ανάκαμψης που θα είναι αναιμική».

«Με το ΠΑΜΕ, πρόσθεσαν, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ φτιάχνουμε τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία ενάντια στον κοινό μας εχθρό, τα μονοπώλια και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Καμία εμπιστοσύνη στους προδότες-εργατοπατέρες ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ! Στους μεγαλοκαθηγητές και τις Συγκλήτους που διδάσκουν την υποταγή και ότι «πρόοδος» είναι να μην πάρουν οι γονείς μας σύνταξη, ότι πρέπει να δουλεύουμε μέχρι το θάνατο. Όλοι αυτοί τώρα συγκροτούν μαζί ένα δήθεν μέτωπο στα πλαίσια του «αντιδιαλόγου» για να μη χάνουν από τους ξενόφερτους managers τη θεσούλα τους στη διοίκηση των ιδρυμάτων. Οργανώνουμε την πάλη μας με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ για να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία απαλλαγμένη από μονοπώλια, με τα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία. Μόνο έτσι θα εξασφαλίζεται πλήρης, σταθερή εργασία, θα υπάρχει δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κάθε οπισθοχώρηση από αυτή τη γραμμή οδηγεί το λαό στην απόλυτη φτώχεια, στην υπερεκμετάλλευση, σε πιο βάρβαρη καταπίεση της νεολαία και των γυναικών. Οι σημερινές θυσίες είναι πολύ μικρότερες από αυτές που θα υποστούμε στο μέλλον, αν σκύψουμε το κεφάλι. Καμία διαπραγμάτευση των όρων κατεδάφισης των δικαιωμάτων μας» κατέληξαν οι ομιλητές παρουσιάζοντας το διεκδικητικό πλαίσιο

Προηγούμενο άρθρο Η Μεταμόσχευση οργάνων είναι ένα δώρο ζωής
Επόμενο άρθρο «Eνεργειακοί επιθεωρητές κτιρίων»