Αυτά που ακούμε και διαβάζουμε για αυτοκτονίες σε άλλα μέρη της χώρας μας έφτασαν και στη γειτονιά μας, στο χωριό μας. Έτσι χθες (2/7/2013) το μεσημέρι στους Γόννους ο Κωστής Βασίλης, ο «Πρόεδρος» όπως τον γνώριζαν και τον φώναζαν όλοι – από το παλαιό σωματείο των φορτοεκφορτωτών – επέλεξε να κρεμαστεί και να δώσει έτσι τέλος στη ζωή του. Το ακόμη πιο τραγικό είναι πως το άψυχο κορμί του αυτόχειρα το βρήκε ο ίδιος του ο γιος…
Οι πληροφορίες λένε πως ο 55χρονος Γοννιώτης πήρε τη μοιραία απόφαση λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε ότι αυτές τις μέρες είχε ειδοποιηθεί για την επικείμενη διακοπή του ρεύματος στο σπίτι του.
Είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες αυτοκτονία στο νομό Λάρισας μετά το τραγικό τέλος που έδωσε στη ζωή του ο 41χρονος Νίκος Τζιανής και αυτός για καθαρά οικονομικούς λόγους ο οποίος συγκλονίζοντας την τοπική κοινωνία άφησε ένα γράμμα το οποίο σύμφωνα με ενημερωτικό site το «αφιερώνει» σε όλους όσους «τον έφεραν στο σημείο αυτό», λέγοντας χαρακτηριστικά : «Δεν μπορώ πλέον να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια από ντροπή … το αίμα μου να γίνει ποτάμι που θα πνίξει όλους όσους έφεραν τον ελληνικό λαό σ’ αυτή την κατάσταση». Καλεί επίσης όλους του Έλληνες να «ξυπνήσουν και να πάρουν την Ελλάδα στα χέρια τους».
Με έγγραφό του στην Ελληνική Βουλή, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ παραθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι οι αυτοχειρίες το 2009 ανήλθαν σε 391, το 2010 σε 377 και το 2011 σε 477, συνολικά δηλαδή 1.245 αυτοκτονίες την τριετία. Όπως όμως εξηγεί ο κ. Γεωργίου, η ΕΛΣΤΑΤ δεν συλλέγει στοιχεία για τις απόπειρες αυτοκτονίας ενώ τα στοιχεία για το 2012 δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οι αυτοκτονίες ή απόπειρες έφτασαν το διάστημα από 1.1.2009 έως 23.08.2012 σε 3.124 πανελλαδικά.
Με τις αυτοκτονίες και τις μεταδοτικές ασθένειες να αυξάνονται, η κρίση χρέους στην Ευρώπη κοστίζει ζωές, ωστόσο οι πολιτικοί δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, τονίζουν εμπειρογνώμονες στο χώρο της υγείας. Οι μεγάλες περικοπές δαπανών και η άνοδος στο ποσοστό της ανεργίας ωθούν περισσότερους ανθρώπους στην κατάθλιψη, ενώ η μείωση του εισοδήματος σημαίνει ότι λιγότεροι άνθρωποι μπορούν να απευθυνθούν σε γιατρό ή να αγοράσουν φάρμακα.
Το αποτέλεσμα είναι η αντιστροφή της τάσης που υπήρχε ως το 2007, με τη σταθερή μείωση στα ποσοστά των αυτοκτονιών, σε συνδυασμό με το ανησυχητικό ξέσπασμα ασθενειών, περιλαμβανομένου του AIDS – ακόμη και της ελονοσίας – στην Ελλάδα, τονίζουν οι ερευνητές που συνέταξαν ευρείας κλίμακας μελέτη για την Υγεία στην Ευρώπη και δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet.
Στα συμπεράσματά τους τονίζουν ότι απαιτείται ισχυρό σύστημα πρόνοιας για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, αλλά η λιτότητα ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο – με το πιο πρόσφατο παράδειγμα της Κύπρου – έχει αφαιρέσει τέτοιου είδους “δίχτυα ασφαλείας”.
Άρθρο του Δημήτρη Ζ. Γουγουλιά