Εισάγουμε από Γερμανία – Γαλλία τη ζάχαρη που παρήγαγε η Λάρισα…


 Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το πώς θα αξιοποιηθεί η περιουσία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αφήνει τώρα η κυβέρνηση, αφού στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται η πώληση όλων των θυγατρικών εταιριών της Αγροτικής τράπεζας.

 Χαρακτηριστική είναι η ομιλία χθες στη Βουλή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιάννη Κουτσούκου, ο οποίος απέφυγε να δεσμευτεί στην ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή κ. Αστ. Ροντούλη, για το αν η κυβέρνηση εξετάζει, όπως φημολογείται, το ενδεχόμενο να πωλήσει το πρώην Ζαχάρεως στη Λάρισα για οικόπεδα.

Ο κ. Κουτσούκος παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της Αγροτικής Τράπεζας και απεμπλοκής της από όλες τις δραστηριότητες που δεν έχουν χρηματοπιστωτικό χαρακτήρα. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορούν επενδεδυμένα κεφάλαια να πουληθούν με τη μορφή οικοπέδων», ωστόσο κατέστησε σαφές ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν».

Στην ομιλία του ο Λαρισαίος βουλευτής του ΛΑΟΣ προειδοποίησε ότι «από το 2012 κινδυνεύει η τευτλοκαλλιέργεια να «σβήσει» ολοκληρωτικά στην Ελλάδα και ν’ ακολουθήσει τον δρόμο του καπνού καθώς καταργείται το συνδεδεμένο πριμ των 35 ευρώ ανά στρέμμα που δίδεται στους παλιούς τευτλοκαλλιεργητές για την περίοδο 2006-2011».

Για να μείνει «ζωντανή» η καλλιέργεια και να μη γίνονται αθρόες εισαγωγές, ο κ. Αστ. Ροντούλης πρότεινε να δοθεί ποιοτικό πριμ 60 ευρώ το στρέμμα. Υπολόγισε το κόστος για 200 χιλιάδες στρ. στα 12 εκατ. ευρώ το χρόνο ή 60 εκατ. ευρώ στην 5ετία, χαρακτήρισε το μέτρο «σανίδα σωτηρίας» και πρότεινε τα χρήματα να προέλθουν από αδιάθετους πόρους του προγράμματος «Αλ. Μπαλτατζής».

«Αυτό δεν είναι εύκολο, διότι δεν υπάρχουν περισσεύματα στο πρόγραμμα «Αλ. Μπαλτατζής». Είναι υπερδεσμευμένο το πρόγραμμα και γίνονται περικοπές και μεταφορές κονδυλίων για να μπορέσει να υλοποιηθεί», διευκρίνισε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος και ανακοίνωσε ότι μέχρι τις γιορτές θα είναι σε θέση να ανακοινώσει στους τευτλοπαραγωγούς τι υποστηρικτικά μέτρα και δράσεις μπορεί να αναλάβει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΤΙΜΗ

Όσον αφορά στην τιμή των τεύτλων, θέμα που επίσης ανέδειξε ο κ. Ροντούλης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα με τη διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία παρέθεσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «έχει το υψηλότερο κοστολόγιο σε όλη την Ευρώπη, επειδή πληρώνει υψηλότερα την τιμή των τεύτλων. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, να διαμορφώσει μια πολιτική που θα επιδοτεί τον ζαχαρικό τίτλο, αλλά δεν θα υποβαθμίσει εντελώς και τα άλλα προϊόντα. Αυτή, όμως, η πολιτική είναι υπό διαμόρφωση», εξήγησε.

«Το μεγαλύτερο φιάσκο της αγροτικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας ήταν η περίπτωση της ζάχαρης. Ελπίζω και εσείς να μην ακολουθήσετε την πεπατημένη», σχολίασε ο Λαρισαίος βουλευτής του ΛΑΟΣ, ο οποίος ζήτησε υψηλότερες τιμές παραγωγού και χαμηλότερες τιμές στα φυτοφάρμακα. Ζήτησε επίσης να πληροφορηθεί ποιες προτάσεις έχει καταθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για το μέλλον της ΕΒΖ και ιδίως των κλειστών εργοστασίων σε Λάρισα και Ξάνθη.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

Στο μεταξύ, σε αθρόες εισαγωγές ζάχαρης προβαίνει η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης για να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς αφού η ελληνική παραγωγή μειώνεται διαρκώς.

Στη χθεσινή γενική συνέλευση της Βιομηχανίας ο πρόεδρός της κ. Χρυσόστομος Γερούκης, ανέφερε ότι η ΕΒΖ παρήγαγε φέτος 90.000 τόνους ζάχαρης και εισήγαγε 60.000 τον. από τα εργοστάσιά της στη Σερβία (υπάρχουν περιορισμοί στην εισαγωγή ζάχαρης από τη Σερβία καθώς δεν ανήκει στην Ε.Ε.) και 80.000 τον. από τη γαλλική εταιρεία «Cristal Union» και τη γερμανική εταιρία «Nordzucker οι οποίες παράγουν φασόν ζάχαρη για λογαριασμό της ΕΒΖ.

Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει μερίδιο 60% στην ελληνική αγορά και στοχεύει και το υπόλοιπο ποσοστό της αγοράς. Το στόχο αυτό εξυπηρετεί η στρατηγική συνεργασία που συνήψε με τη βρετανική εταιρία διακίνησης βασικών αγροτικών προϊόντων και εμπορευμάτων «ED & F Man», η οποία θα διαθέτει στην Ελλάδα ζάχαρη, αποκλειστικά μέσω της ΕΒΖ.

Προηγούμενο άρθρο Αμφίβολο το μέλλον των παραρτημάτων του ΤΕΙ/Λ σε Καρδίτσα-Τρίκαλα
Επόμενο άρθρο Πρόληψη ακρωτηριασμών σε διαβητικό πόδι