1,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ για συστήματα τηλεελέγχου ύδρευσης στο Ν. Λάρισας


 Δύο έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, για την ορθολογική διαχείριση και διανομή του πόσιμου νερού  στους δήμους Μελιβοίας και Νέσσωνος θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα,  με αποφάσεις που υπέγραψε η Γ.Γ. της Περιφέρειας Κ. Γερακούδη εντάχθηκαν στον  Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος  Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στη Θεσσαλία» και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 τα παρακάτω έργα:

 

  • – «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης και σύστημα απολύμανσης πόσιμου νερού δήμου Μελιβοίας» με προϋπολογισμό 1.075.143 ευρώ. Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός Συστήματος Τηλεελέγχου, το οποίο θα επιτρέπει στο προσωπικό της ΔΕΥΑ Μελιβοίας να έχει τη συγκεντρωτική εικόνα του δικτύου και να μπορεί να πραγματοποιεί χειρισμούς στις ενεργές εγκαταστάσεις. Το σύστημα Τηλεελέγχου θα περιλαμβάνει 21 Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου σε σημεία του εξωτερικού υδραγωγείου. Πρόκειται για τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές που εξυπηρετούν κυρίως τους παραλιακούς οικισμούς του Δήμου (Αγιόκαμπος, Σωτηρίτσα, Βελίκα, Κουτσουπιά, Παλιουριά κ.α). Οι Σταθμοί Ελέγχου θα καταμετρούν συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο όλα τα δεδομένα λειτουργίας του δικτύου (στάθμη νερού σε δεξαμενές, παροχή νερού προς το δίκτυο, λειτουργία αντλιών, ενεργειακά δεδομένα αντλιοστασίων κλπ). Τα δεδομένα αυτά θα αποστέλλονται, μέσω ασύρματων ζεύξεων στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου, όπου θα επεξεργάζονται κατάλληλα. Σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή μια ασυνήθιστη μεταβολή σε κάποια παράμετρο (π.χ απότομη αύξηση της παροχής, βλάβη αντλίας κλπ) θα ενημερώνονται άμεσα οι χειριστές του συστήματος και το προσωπικό της υπηρεσίας θα επεμβαίνει για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας. Επιπρόσθετα, προβλέπονται 7 Σταθμοί Μέτρησης Υπολειμματικού Χλωρίου που θα εγκατασταθούν σε αντίστοιχα παραλιακά δημοτικά διαμερίσματα. Με τη βοήθεια αυτών των μετρήσεων η ΔΕΥΑ Μελιβοίας θα έχει άμεση εικόνα για το επίπεδο απολύμανσης του νερού που καταλήγει στους καταναλωτές και θα μπορεί να ρυθμίζει κατάλληλα τα εγκατεστημένα συστήματα χλωρίωσης του νερού.
  • – «Προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου/τηλεχειρισμού εγκαταστάσεων ύδρευσης και σύστημα απολύμανσης πόσιμου νερού δήμου Νέσσωνος», προϋπολογισμού 423.876,45 ευρώ. Το σύστημα τηλεελέγχου και τηλεχειρισμού θα εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης στο δήμο Νέσσωνος και σε περίπτωση ανωμαλιών λειτουργίας να ειδοποιεί κατάλληλα ώστε να προφυλάσσει την εγκατάσταση από βλάβες. Προβλέπονται 16 Τοπικοί σταθμοί ελέγχου που θα εγκατασταθούν σε 7 δεξαμενές και 9 γεωτρήσεις του δικτύου ύδρευσης των δημοτικών διαμερισμάτων. Οι Τοπικοί Σταθμοί Ελέγχου θα συλλέγουν δεδομένα από τα παροχόμετρα, τα σταθμήμετρα και τα πιεσόμετρα που θα εγκατασταθούν στις δεξαμενές και στις γεωτρήσεις και οι τιμές που θα συλλέγονται θα μεταφέρονται στον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου που θα βρίσκεται στο Δημαρχείο στο Συκούριο, μέσω modem που θα υπάρχουν στους τοπικούς σταθμούς ελέγχου. Επίσης, λόγω της ορεινής διαμόρφωσης του εδάφους, είναι πιθανόν να απαιτηθεί η εγκατάσταση αναμεταδοτών για την επικοινωνία όλων των Τοπικών Σταθμών με τον Κεντρικό Σταθμό Ελέγχου.

Οφέλη

Τα οφέλη από την  εγκατάσταση και λειτουργία αυτών των  Συστημάτων, είναι πολλαπλά και έχουν να κάνουν με:

– την περιστολή των ετήσιων απωλειών πόσιμου ύδατος και της συνολικής κατανάλωσης στο δίκτυο ύδρευσης, µέσω της αποτελεσματικής πρόληψης των διαρροών και της αποφυγής υπερχειλίσεων στις δεξαμενές.

-τον  περιορισμό της επιβάρυνσης  των υδατικών  αποθεμάτων  και υδροληψιών της περιοχής.

-τη διατήρηση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού μέσω της online παρακολούθησης των επιπέδων χλωρίωσης.

– τη σταδιακή μείωση των συστηματικών διαρροών του δικτύου, με την παρακολούθηση της ελάχιστης νυχτερινής κατανάλωσης μέσω της συνεχούς καταγραφής των παροχομέτρων.

-την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών προς τους καταναλωτές με την δυνατότητα πρόβλεψης των αστοχιών του συστήματος ύδρευσης π.χ. παύση λειτουργίας αντλιών, γεωτρήσεων, χλωριωτών, πτώση στάθμης δεξαμενών πριν αυτές γίνουν αντιληπτές από τους χρήστες.

-την πρόληψη έκτακτων περιστατικών και αύξηση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων και του καταναλωτή π.χ. παράνομη είσοδος στις δεξαμενές και τα αντλιοστάσια.

– τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των αντλιοστασίων και των γεωτρήσεων.

-τη μείωση των ωρών απασχόλησης του προσωπικού, για την επιτόπου ανάγκη μετάβασης για παρακολούθηση της στάθμης των δεξαμενών, της λειτουργίας των αντλιών, της λειτουργίας και στάσης ή εκκίνησης των  γεωτρήσεων.

-την επίβλεψη ή χειρισμό  των τμημάτων και οργάνων του δικτύου ύδρευσης και τέλος

-τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων για μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και προγραμματισμό της λειτουργίας του δικτύου.

Προηγούμενο άρθρο Πρόληψη ακρωτηριασμών σε διαβητικό πόδι
Επόμενο άρθρο Διοργάνωση ημερίδας «οι κακώσεις στον αθλητισμό, πρόληψη - αποκατάσταση»