Οι Λαρισαίοι στηρίζουν τους Αδύναμους…


 Παρά την κακή μας ψυχολογία, παρά τους φόβους μας για τη μέρα που ξημερώνει αύριο για μας και τα παιδιά μας, παρά τα άσχημα μαντάτα που ακούμε συνεχώς αυτό το χρονικό διάστημα, παρά ο ανήφορος του Γολγοθά του καθενός γίνεται πολύ πιο απότομος και σηκώνει με δυσκολία τα προβλήματά του, αποδεικνύουμε ειδικά αυτές τις μέρες ότι συνεχίζουμε να είμαστε άνθρωποι.

 Φορείς, σύλλογοι και η εκκλησία δραστηριοποιούνται πιο έντονα αυτό το χρονικό διάστημα για να προσφέρουν στο συνάνθρωπό μας, που δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει βασικές του ανάγκες, αλλά και τη δυνατότητα να «στρώσει» ένα γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι στο σπίτι του και να προσφέρει ένα δώρο στα παιδιά του.

Οι προσφορές αυτές απευθύνονται πάντα σε άπορους, σε άνεργους, σε οικογένειες οικονομικά αδύνατες, σε μοναχικά φτωχά άτομα, ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος στην πόλη μας.

Για του λόγου το αληθές να αναφέρουμε ότι σήμερα στη Λάρισα 145 οικογένειες ζουν καθημερινά με το συσσίτιο που προσφέρει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, επίσης 420 άτομα που έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι και 6.000 ευρώ ψωνίζουν καθημερινά από το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, ενώ άλλα 215 άτομα τουλάχιστον μέχρι πρότινος έχουν καταθέσει αιτήσεις στο Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων για να ενταχθούν στο πρόγραμμα δικαιούχων στις αγορές από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Στην σημερινή εποχή που οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς, που η φτώχεια χτυπά την πόρτα όλο και περισσότερων οικογενειών, η δράση προσφοράς γίνεται πιο πολύτιμη από κάθε άλλη φορά και το σημαντικότερο είναι ότι η κοινωνία της πόλης μας ανταποκρίνεται, πάντα ανάλογα με τις δυνατότητες που έχει.

Μπορεί να μην την χαρακτηρίζει κατά γράμμα το «… ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα», μπορεί οι έχοντες να μην δίνουν τα μισά τους υπάρχοντα, αλλά τουλάχιστον ενθαρρυντικό είναι ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη ανταπόκριση πολιτών έστω και μιας προσφοράς μικρής του καθένα.

Έτσι λοιπόν όσοι επιθυμούν να προσφέρουν ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια…, οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει τους μη έχοντες, αυτές τις μέρες, παραθέτουμε κάποιες από τις δράσεις που αναπτύσσονται αυτό το χρονικό διάστημα και στις οποίες μπορούν να συμβάλλουν:

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ειδικά αυτές τις γιορτινές μέρες ο Οργανισμός θα προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον… Άγιο Βασίλη.

Συγκεντρώνει παιχνίδια και βιβλία, για να τα προσφέρει σε παιδιά άπορων και οικονομικά αδύνατων οικογενειών της Λάρισας, που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα αγοράσουν. Στο κάλεσμά του ανταποκρίνονται κάποια από τα καταστήματα παιχνιδιών και τα βιβλιοπωλεία, κάθε χρόνο, προσφέροντας ορισμένα από τα δώρα που θα διανεμηθούν.

Επίσης δέχεται προσφορές για ενδύματα και παπούτσια (που είναι σε καλή κατάσταση) για να τα προσφέρει στα ίδια παιδιά.

Ο Οργανισμός στο πλαίσιο των καθημερινών συσσιτίων που προσφέρει σε 145 οικογένειες, ειδικά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά συγκεντρώνει εδέσματα, όπως γαλοπούλα, γλυκά κ.ά. για να τα διανείμει εκείνες τις ημέρες συμπληρωματικά με το συσσίτιο.

Σε αυτό ανταποκρίνονται κάποια αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων της Λάρισας.

Να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη ευαισθησία δείχνουν κάθε χρόνο και οι επαγγελματίες της Λαχαναγοράς της Λάρισας, που προσφέρουν δωρεάν λαχανικά και φρούτα γι’ αυτό το σκοπό.

Γενικά οι πολίτες που επιθυμούν μπορούν να βοηθήσουν και στις δύο κοινωνικές δράσεις με ανάλογες δωρεές τους σε είδος αλλά και σε χρήματα για να τις ενισχύσουν.

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410-661.196. Τα γραφεία του Οργανισμού βρίσκονται στο κτίριο «Ροδοπούλειο» στη συνοικία Αβέρωφ, στη συμβολή των οδών Λευκίππου και Γαριτσίου.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τρόφιμα για άπορους και φτωχούς συμπολίτες μας, ενόψει των Χριστουγέννων, συγκεντρώνονται στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου Λάρισας, το χρονικό διάστημα μέχρι και 20 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ναού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν ελαιόλαδο, μακαρόνια, ρύζι, φυτίνη, κουτιά γάλα, ζάχαρη και όσπρια.

**Έρανος:

Παράλληλα έχει ξεκινήσει και θα διαρκέσει μέχρι και αύριο Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, εξόρμηση ιερέων των ενοριών, επιτρόπων και μελών φιλόπτωχων ταμείων της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, σε σπίτια της πόλης μας, προκειμένου να ζητήσουν οικονομική βοήθεια που θα προσφερθεί σε φτωχούς και άπορους συμπολίτες μας. Στους πολίτες ανάλογα με την προσφορά τους θα δίνεται ένα κουπόνι με το αντίστοιχο ποσό που προσφέρουν.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Η κοινωνική υπηρεσία του περιφερειακού τμήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ενόψει των Χριστουγέννων, συγκεντρώνει τρόφιμα (που διατηρούνται εκτός ψυγείου),παιδικές τροφές και παιχνίδια τα οποία θα δοθούν σε οικογένειες και μοναχικά άτομα που αντιμετωπίζουν, κοινωνικά, οικονομικά και άλλα προβλήματα.

H κοινωνική υπηρεσία απευθύνθηκε στο σούπερ μάρκετ «ΚΑΡΦΟΥΡ», το σούπερ μάρκετ «ΛΑΡΙΣΑ» (κατάστημα, επί της οδού Χρυσοχόου), το σούπερ μάρκετ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» (συνοικία Νεάπολη), σε επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων καθώς και σε πολλά δημοτικά σχολεία της Λάρισας ζητώντας τη βοήθειά τους για τη συγκέντρωση των ανωτέρω ειδών.

Οι παραπάνω ανταποκρίθηκαν προσφέροντας και τοποθετώντας ειδικά καλάθια συγκέντρωσης τροφίμων στους χώρους τους.

Όσες επιχειρήσεις και πολίτες επιθυμούν- μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα, παιδικές τροφές και παιχνίδια στα γραφεία του Ε.Ε.Σ., οδός Μ. Αλεξάνδρου 7 και τις ώρες 8:00π.μ -14:00μμ για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410-532.250.

Επίσης πρόσφατα εθελοντές της κοινωνικής υπηρεσίας, εξόρμησαν στην πόλη βραδινές ώρες, σε μέρη όπου συνήθως βρίσκουν καταφύγιο άστεγοι και τους πρόσφεραν ζεστό φαγητό κουβέρτες και είδη πρώτης ανάγκης. Πρόκειται για μια δράση που πραγματοποιούν κάθε χρόνο αυτές τις μέρες.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΦΙΛΟΤΗΣ»

Τρόφιμα, ενδύματα, σχολικά και υγειονομικά είδη, συγκεντρώνει

ο περιβαλλοντικός – ανθρωπιστικός σύλλογος «ΦΙΛΟΤΗΣ» Λάρισας. Όσοι θέλουν να προσφέρουν μπορούν να απευθύνονται στους εξής: 6972- 933730 Σταυρόπουλος Κων/νος (Λάρισα), 6947-693.566 Σαπουνάς Δημήτριος (Λάρισα), 6979-624.040 Γκρινιάτσου Νικολέτα (Βόλος).

Τα γραφεία του συλλόγου και η αποθήκη που συγκεντρώνονται αυτά τα είδη είναι ανοιχτά κάθε Τρίτη και Πέμπτη, τις ώρες 6-8 μ.μ. και βρίσκονται στην οδό στην οδό Ηφαίστου 41, στη Λάρισα.

«ΦΙΛΕΣ ΑΓΑΠΗΣ»

Σε πενήντα οικονομικά αδύνατες οικογένειες και μοναχικά ανήμπορα άτομα, προσφέρει κάθε δίμηνο ένα χρηματικό ποσό ο Σύλλογος «Φίλες της Αγάπης» Λάρισας, το οποίο λόγω των Χριστουγέννων αυτή την περίοδο είναι αυξημένο. Προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό που χρειάζεται, ο σύλλογος οργανώνει ένα μπαζάρ γλυκισμάτων, τα οποία θα φτιάξουν τα ίδια τα μέλη του και θα τα πουλήσουν σε όσους θέλουν να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανταποκριθούν και να επισκεφτούν το μπαζάρ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, στις 6μ.μ., σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Γκραντ» (στην πλατεία Ταχυδρομείου).

«ΠΥΡΗΝΕΣ»

Ο φιλανθρωπικός Σύλλογος «Πυρήνες» της Λάρισας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του βοηθά 50 οικογένειες της Λάρισας και τρία ορφανά παιδιά, που έχουν οικονομική ανάγκη, συμβάλλοντας κατά περίπτωση για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Για παράδειγμα είτε πληρώνουν το κόστος του ρεύματος του λογαριασμού της ΔΕΗ των σπιτιών τους, είτε αναλαμβάνουν να πληρώσουν την τροφοδοσία πετρελαίου θέρμανσης, είτε να αγοράσουν τα βιβλία των παιδιών της οικογένειας κ.ά.

Παράλληλα συγκεντρώνουν από προσφορές συμπολιτών μας, τρόφιμα και ρούχα για να τα προσφέρουν επίσης στις ίδιες οικογένειες και στο κάλεσμά τους ανταποκρίνονται ορισμένα σούπερ μάρκετ και πολλοί άλλοι ιδιώτες.

Αυτά τα είδη τα συγκεντρώνουν στα γραφεία τους, που βρίσκονται επί της οδού 23ης Οκτωβρίου και όσοι επιθυμούν να προσφέρουν μπορούν να επικοινωνήσουν με την πρόεδρο των «Πυρήνων» κ. Δήμητρα Τουρσουνίδου στο τηλέφωνο 6937 -647.139.

Προηγούμενο άρθρο Διοργάνωση ημερίδας «οι κακώσεις στον αθλητισμό, πρόληψη - αποκατάσταση»
Επόμενο άρθρο Χαμηλά οι τιμές τα Χριστούγεννα