- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Πιο γρήγορη και πιο οικονομική η αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

«Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον, θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική» τονίζει σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθορίζει τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) για τις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Την ΚΥΑ υπέγραψε και ο συναρμόδιος Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης.

Οι Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αφορούν σε νέες πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σε υφιστάμενες αλλά και σε υφιστάμενες προς εκσυγχρονισμό.

Ειδικότερα με την εν λόγω ΚΥΑ επιτυγχάνεται:

Σε δήλωσή του ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:

 

«Η Απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση Σαμαρά για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. Σε διαβούλευση και συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και την Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) δρομολογούμε λύσεις για τα προβλήματα του κτηνοτροφικού κλάδου, όπως αυτές που φέρει η παρούσα Απόφαση.

Η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Η αδειοδότησή τους πλέον, θα είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική, χωρίς εκπτώσεις στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με αποφασιστικά βήματα αίρουμε εμπόδια που δυσχεραίνουν την ενασχόληση με τη γη και τα ζώα. Με ουσιαστικές κινήσεις στηρίζουμε όσους επενδύουν στην ύπαιθρο και αξιοποιούν το σημαντικό δυναμικό της ελληνικής κτηνοτροφίας».

Πίνακας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην εν λόγω ΚΥΑ

Τύπος εγκατάστασης

Δυναμικότητα

(μέγιστος αριθμός Θέσεων, Ζώων  ή Ισοδύναμων Ζώων)

Εκτροφής κοτόπουλων πάχυνσης

έως 15.000

(Θέσεις Πάχυνσης)

Εκτροφής ωοτόκων ορνίθων

έως 9.000

(Θέσεις Πάχυνσης)

Εκτροφής χοίρων πάχυνσης άνω των 30 Kg

έως 500

(Θέσεις Χοίρων)

Εκτροφής χοιρομητέρων με τα παράγωγά τους μέχρι βάρους 30 Kg

έως 300

(Θέσεις Χοιρομητέρων)

Εκτροφής χοιρομητέρων με τα παράγωγά τους μέχρι τελικής πάχυνσης

έως 100

(Θέσεις Χοιρομητέρων)

Εκτροφής άλλων πτηνών (χήνες, ινδιάνοι, ορτύκια, πέρδικες, στρουθοκάμηλοι, φασιανοί κλπ.)

έως 30

(Ισοδύναμα Ζώων)

Εκτροφής κουνελιών (κονικλομητέρες με τα παράγωγά τους)

έως 1.000

(Αριθμός κονικλομητέρων)

Εκτροφής αιγοπροβάτων

  • εκτός περιοχών Natura

  • εντός περιοχών Natura

έως 2.500ώα)

έως1.500 (Ζώα)

Εκτροφής βοοειδών (μοσχάρια πάχυνσης, αγελάδες κλπ.)

  • εκτός περιοχών Natura

  • εντός περιοχών Natura

έως 150 (Ισοδύναμα Ζώα)

έως 100 (Ισοδύναμα Ζώα)

Εκτροφής άλλων ζώων (ιπποειδή, μινκ, αλεπούδες, σκύλοι κλπ)

έως 100 (Ισοδύναμα Ζώα)

Εκτροφής σαλιγκαριών

το σύνολο

Μικτές μονάδες

έως 100 (Ισοδύναμα Ζώα)

Εκκολαπτήρια

το σύνολο