Σύμφωνα με τροπολογία που περιελήφθη στο Ν. 3858/2010, ο οποίος ψηφίστηκε στις 23/6/2010, «Αναστέλλονται από 1.7.2010 έως και 31.12.2010 οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι επισπεύδονται για την ικανοποίηση απαιτήσεων που δεν υπερβαίνουν το ποσόν των διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών». Η διάταξη αυτή θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες, που δεν είχαν καταφέρει και λόγω της οικονομικής κρίσης να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να ανακάμψουν και να επιδιώξουν την καλύτερη δυνατή διευθέτηση των οφειλών τους.
Όμως, η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών είναι ακόμη χειρότερη από εκείνη του περασμένου καλοκαιριού, αφού δέχτηκε απανωτά χτυπήματα, από τις συνεχείς μειώσεις μισθών, την υπέρμετρη αύξηση των έμμεσων και αμέσων φόρων αλλά και την τεράστια ύφεση που χειμάζει την αγορά και οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Έτσι, είναι προφανές ότι δεν εξέλιπαν οι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την αναστολή των πλειστηριασμών.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19, παρ. 1 του Ν. 3869/2010 (Ρύθμιση των οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων), «Μέχρι τις 3/2/2011, απαγορεύεται ο πλειστηριασμός ακινήτου, που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία , εφόσον τούτο δεν υπερβαίνει το προβλεπόμενο από τις ισχύουσες διατάξεις όριο αφορολόγητης απόκτησης πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά πενήντα τοις εκατό».
Όμως, ο Ν. 3869/2010, που δίνει τη «δυνατότητα στον οφειλέτη να μπορεί να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης ζητώντας να εξαιρεθεί από την εκποίηση βεβαρημένο ή μη με εμπράγματη ασφάλεια ακίνητο, που χρησιμεύει ως κύρια κατοικία του», δεν έχει αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί, αφού τα Ειρηνοδικεία της Χώρας για τον συζητούμενο νόμο, ανοίγουν τις πόρτες τους από 2-1-2011, ενώ οι τράπεζες σπεύδουν να προσδιορίζουν την διενέργεια χιλιάδων πλειστηριασμών ακινήτων πρώτων κατοικιών εντός του έτους 2011 δημιουργώντας ουσιώδες πρόσκομμα στην εφαρμογή του νόμου και περιπλέκοντας ακόμη περαιτέρω τις διαδικασίες και τα δεδομένα για την εφαρμογή του, επιβαρύνοντας με τεράστια έξοδα τους δανειολήπτες, αλλά και την ήδη προβληματική λειτουργία του δικαιοδοτικού συστήματος (Δικαιοσύνη) με χιλιάδες υποθέσεις -αιτήσεις αναστολής πλειστηριασμών. Η επαπειλούμενες δε απεργίες των δικηγόρων, λόγω του αναγγελθέντος «ανοίγματος» του επαγγέλματός τους, δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά περιθώρια τα οποία δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν.
Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
•1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών και για ποσά μέχρι 200.000 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις 30-6-2011;
•2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να δώσει παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών που αφορούν την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2011, προκειμένου να εφαρμοστεί απρόσκοπτα ο Ν. 3869/2010;