Με επιτυχία η εκδήλωση Περιφέρειας – ΑΤΕΙ Θεσσαλίας


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 10:00 πμ, στο αμφιθέατρο του τμήματος Διοίκησης και Διαχείρισης Έργων του ΑΤΕΙ Θεσσαλία εκδήλωση με θέμα «Διαμόρφωση της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης RIS3 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας στον Αγροδιατροφικό Τομέα»

 

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας , το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας στο πλαίσιο των εργασιών για την διαμόρφωση Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης και Αναπτυξιακού Σχεδιασμού RIS3 (Regional Innovation Strategies for Smart Specialization), για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 στον τομέα της Αγροδιατροφής πραγματοποίησαν διαβούλευση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας , φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι επιμελητηρίων , συνδέσμων επιχειρηματιών και φυσικά επιχειρηματίες.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης κ. Κων/νος Αγοραστός , στην αρχή τόνισε το πόσο μεγάλο έργο συντελείται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας και στη συνέχεια ανέδειξε την ανάγκη ενεργοποίησης και συμμετοχής όλων στην διαδικασία διαβούλευσης. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητής Ιωάννης Μεσσήνης , στάθηκε στον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει το ΠΘ στην ανάπτυξη της έρευνας και καινοτομίας και στην ενσωμάτωση αυτών που επιχειρείται να πραγματοποιηθεί στις νέες στρατηγικές.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Προέδρου Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Κων/νου Μαλίζου, του Προέδρου του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας καθηγητή Παναγιώτη Γούλα, και του Προέδρου Συμβουλίου του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας καθηγητή Κων/νου Χατζηφεοθίλου

Στη συνέχεια Πραγματοποιήθηκε ο Α Κύκλος που περιλάμβανε εισηγήσεις. με θέματα 1.Η προσέγγιση της Ευφυούς Εξειδίκευσης στον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό Εισηγητής: Γιάννης Τόλιας Σύμβουλος Ανάπτυξης – Μέλος της ομάδας σχεδιασμού RIS3 Θεσσαλίας.

 

2.Έρευνα και Καινοτομία στον τομέα της πρωτογενούς Αγροτικής Παραγωγής των Τροφίμων και της Αγροβιοτεχνολογίας και η πρόκληση της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, σε Εθνικό και Περιφερειακό επίπεδο. Εισηγητής:Παναγιώτης Χατζηνικολάου ΓΓΕΤ – Διεύθυνση Σχεδιασμού και Προγραμματισμού

 

3.Εργαλεία προώθησης Καινοτομίας & Μεταφοράς Γνώσης για την Αγροτική Ανάπτυξη μετά το 2013 Εισηγητές: Ανθή Κατσιρμά, Βασίλης Φλωρίδης Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μονάδα Προγραμματισμού & Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας ,Διαχείρισης Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Ε.Υ.Δ.Π.Α.Α.)

 

4. Αποτελέσματα Α ΄Κύκλου διαβουλεύσεων για τον Αγροδιατροφικό τομέα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Εισηγητής: Καθηγητής Δημήτριος Κουρέτας Αναπληρωτής Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας

 

Στον Δεύτερο Κύκλο ακολούθησαν τοποθετήσεις επιχειρηματικών φορέων

1. Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών – Σ.ΘΕ.Β.

Εισηγητής: Aπόστολος ΔοντάςΠρόεδρος

 

2. Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος – Σ.Β.Θ.Κ.Ε.

Εισηγητής: Απόστολος Παπαδούλης – Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής

 

3. Επιμελητήριο Λάρισας

Εισηγητής: Δημήτρης Αδάμ– Αντιπρόεδρος

 

4. Επιμελητήριο Μαγνησίας

Εισηγητής: Αριστοτέλης Μπασδάνης– Πρόεδρος

 

5. Επιμελητήριο Καρδίτσας

Εισηγητής: Αριστείδης Ψαρρής εκπρόσωπος Ε.Κ.

 

6. Επιμελητήριο Τρικάλων

Εισηγητής: Βασίλης Γιαγιάκος – Πρόεδρος

 

Ακολούθησε διάλογος και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τον καθορισμό της τελικής πρότασης του Αγροδιατροφικού τομέα σε επίπεδο Περιφέρειας.

Έτσι λοιπόν μια πρώτη διατύπωση του growthstory μέχρι το 2020 περιλαμβάνει:

Εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα με παρεμβάσεις σε κρίσιμους κρίκους της αλυσίδας αξίας, ιεράρχηση βάσει επιπτώσεων

Η ποσοτική ανάλυση των αλυσίδων αξίας κρίσιμη προτεραιότητα!

Κυρίως διεργασιακές και οργανωσιακές καινοτομίες

Νέοι κλάδοι:

Λειτουργικά τρόφιμα που σχεδιάζονται και παράγονται τοπικά

Έλεγχος ποιότητας, πιστοποίηση ταυτότητας προϊόντων & τροφίμων

Μετάβαση: Μικρή βάση σε όρους απασχόλησης, ΑΕΠ και εξαγωγών με τα σημερινά δεδομένα

Νέες καλλιέργειες (π.χ., στέβια, υπερτροφές, αρωματικά ή φαρμακευτικά φυτά)

Εκτροφή ζώων ή υδατοκαλλιέργειες

Μέλι (π.χ., βαμβακόμελο)

Παράπλευρη Διαφοροποίηση: Δεν μπορεί ν’ αξιολογηθεί με τα σημερινά δεδομένα λόγω χρονικών περιορισμών και έλλειψης ωριμότητας

Πρώτη προτεραιότητα κατά την εφαρμογή της RIS3

Οι διαδικασίες διαβούλευσης για τις λοιπές θεματικές ενότητες της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης θα συνεχισθούν με αντίστοιχες εκδηλώσεις και συναντήσεις εργασίας στο προσεχές διάστημα.

Προηγούμενο άρθρο Κάλεσμα ΠΑΜΕ στην απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Νοέμβρη
Επόμενο άρθρο Δήλωση Αγοραστού για τη δολοφονία των δύο νεαρών μελών της Χ.Α.