Κ. Αγοραστός: «Προτεραιότητά μας η Θεσσαλία της καινοτομίας»


 «Η προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο συγκαταλέγεται στις κεντρικές προτεραιότητες της αιρετής περιφέρειας. Θεωρούμε την καινοτομία οξυγόνο για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο αιρετός περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, θέτοντας από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την πρόταση της περιφέρειας για το νέο Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας.

 «Στόχος του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας είναι η προώθηση ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη καινοτομία σε περιφερειακό επίπεδο,  η δημιουργία περιβάλλοντος καινοτομίας με πολλαπλασιαστικά οφέλη, η μόχλευση επενδύσεων για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, η δημιουργία νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση την υπάρχουσα ή αναπτυσσόμενη γνώση και απώτερο στόχο τη μετάβαση στην οικονομία  και κοινωνία της γνώσης», υπογράμμισε ο αιρετός περιφερειάρχης αναδεικνύοντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους και να συνδιαμορφώσουν την πρόταση της αιρετής περιφέρειας.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός επισήμανε πως «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια Περιφέρεια για να είναι ανταγωνιστική μέσα στο σύστημα της παραγωγής – αξιοποίησης της γνώσης και της τελικής μετατροπής της σε οικονομική και κοινωνική ευημερία, θα πρέπει να συγκεντρώνει μια σειρά παραμέτρων, όπως:

-Ύπαρξη φορέων για τη παραγωγή και αξιοποίηση της γνώσης (Πανεπιστήμια, ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα).

-Ύπαρξη  αποτελεσματικών δομών που προωθούν την αύξηση της ζήτησης για νέα γνώση, συμβάλλουν πρακτικά στη μεταφορά της προς τον παραγωγικό ιστό  της Περιφέρειας, και συνεργάζονται μαζί τους με σκοπό την  ανάπτυξη από κοινού νέων ιδεών για Έρευνα και Τεχνολογία».

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Όπως εξήγησε ο κ. Κ. Αγοραστός, «η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που πηγάζουν από το άρθρο 186 του Ν.3852/2010 (“Καλλικράτης”) αλλά και από τα αναφερόμενα στο Κείμενο Διαβούλευσης της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, θα συντονίσει, θα  επεξεργαστεί  και  σε συνεργασία με τους φορείς της Θεσσαλίας θα  υποβάλει  ανταγωνιστική  πρόταση  χρηματοδότησης για το νέο Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Κρίνοντας σκόπιμο ότι η σύνθεση των απόψεων των φορέων της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένης και της εμπειρίας τους από την υλοποίηση του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας στο Γ’ ΚΠΣ, θα δώσει εγκυρότερα και αντιπροσωπευτικότερα αποτελέσματα σε σχέση με τις ενδεχόμενες μεμονωμένες τοποθετήσεις τους στο κείμενο διαβούλευσης της ΓΓΕΤ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να τοποθετηθούν γραπτώς σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο μέχρι τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 ώρα 12:00 έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να υποβληθεί στη ΓΓΕΤ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας της 30ης Ιανουαρίου 2011».

Οι συμμετέχοντες φορείς στον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας  μπορούν ενδεικτικά να είναι:

  • Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ), Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΤΕΙ)
  • Ερευνητικά  Κέντρα και Ινστιτούτα
  • Τεχνολογικά και Επιστημονικά Πάρκα
  • Κλαδικές εταιρείες
  • Φορείς εκπροσώπησης επιχειρήσεων (όπως Επιμελητήρια, Σύνδεσμοι κ.α.)
  • Σύνδεσμοι Χρηματοπιστωτικών φορέων
  • Επιχειρήσεις.

Στον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας μπορούν να συμμετέχουν ή να συνεργάζονται και φορείς από άλλες περιφέρειες της χώρας ή και φορείς του εξωτερικού.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας μετά το πέρας της χρηματοδότησης (τουλάχιστον σε ορίζοντα 5ετίας). 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στον ιστότοπο https://www.pthes.gov.gr/ (ενημέρωση/ανακοινώσεις).

Προηγούμενο άρθρο Επίσκεψη κ. Σ. Μερεντίτη στη Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδας Κ. Γερακούδη
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Βρείτε λύσεις με σύνεση και κοινωνική υπευθυνότητα»