Σημαντικό ζήτημα αναδεικνύει ο Μαξ. Χαρακόπουλος


 Ο Ιορδάνης ποταμός, σύμβολο της χριστιανοσύνης, αντιμετωπίζει σοβαρότατα οικολογικά προβλήματα που απειλούν ακόμη και αυτή την ύπαρξή του. Το σημαντικό αυτό ζήτημα αναδεικνύει με ερώτησή του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον υπουργό εξωτερικών κ. Δ. Δρούτσα. Ο Ιορδάνης στερεύει από την υπεράντληση των υδάτων του, ενώ το προσκύνημα των χατζήδων σε αυτόν απειλείται από τα λύματα που καταλήγουν στην κοίτη του. Σύμφωνα, όμως, με τον κ. Χαρακόπουλο «η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη εφόσον υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση εκ μέρους των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών». Για το λόγο αυτό ρωτά τον υπουργό εξωτερικών αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να λάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες.         

 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΙΟΡΔΑΝΗ

Σε λίγες ημέρες στους Αγίους Τόπους εορτάζονται τα Θεοφάνεια (19/1/2011) καθώς, ως γνωστόν, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ακολουθεί το παλαιό ημερολόγιο. Επίκεντρο των εορτασμών είναι ο Ιορδάνης ποταμός, που σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών εμπειρογνωμόνων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης αποχετευτικών λυμάτων, ενώ κινδυνεύει λόγω της εκτροπής του 98% των υδάτων του να στερέψει εντός του 2011!

Ο Ιορδάνης είναι ένας ποταμός με σημασία οικουμενικής εμβέλειας, θρησκευτικό σύμβολο για τους απανταχού της γης Χριστιανούς, όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς Χριστός. Σήμερα, όμως κινδυνεύει άμεσα από την υπεράντληση των υδάτων του για αρδευτικούς σκοπούς, καθώς και από την κατάληξη γεωργικών απορροών και αποχετευτικών λυμάτων στην κοίτη του. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο, ο Ιορδάνης να στερέψει εντελώς εξαιτίας της προγραμματισμένης εγκατάστασης σταθμού επεξεργασίας λυμάτων που δεν θα επαναδιοχετεύει τα επεξεργασμένα ύδατα και πάλι στην κοίτη του ποταμού αλλά θα τα χρησιμοποιεί για αλλότριους σκοπούς. 

Τα αρνητικά αυτά δεδομένα είναι βέβαιο ότι οδηγούν σε σταδιακή εξαφάνιση της βιοποικιλότητας του Ιορδάνη. Ταυτόχρονα, καθίσταται απαγορευτική η διενέργεια βαπτίσεων στους δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές-χατζήδες που μεταβαίνουν για  το σκοπό αυτό κάθε χρόνο στους Αγίους Τόπους.

Εντούτοις, η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη εφόσον υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση εκ μέρους των εμπλεκόμενων κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών. Πρόσφατα, μάλιστα, κατά τη συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ζητήματος του Ιορδάνη τονίστηκε με έμφαση ότι η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της θα μπορούσε να είναι αποφασιστική σε αυτή την κατεύθυνση.

   

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

 

  1. Σε τι ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Εξωτερικών προς τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνή φόρα και οργανισμούς για τη διάσωση του Ιορδάνη από τη μόλυνση και την αποξήρανση;
  2. Προτίθεστε να ζητήσετε την παρέμβαση της UNESCO για την ανακήρυξη του Ιορδάνη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, προκειμένου να τύχει πλήρους προστασίας; 
Προηγούμενο άρθρο Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα παραστεί στην παρουσίαση μελέτης με θέμα «ελληνικός τουρισμός 2020»
Επόμενο άρθρο Μεγάλη Συναυλία –αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ν. Γκάτσου