Απάντηση Μπιρμπίλη σε Ροντούλη για Κοινωνικό οικιακό Τιμολόγιο


 Απάντηση έδωσε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΛΑ.Ο.Σ. και Βουλευτή Λάρισας, Στέλιο Ροντούλη, σχετικά με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του.

 Στην απάντησή της η Υπουργός, ουσιαστικά αποδέχεται πλήρως το σκεπτικό της ερώτησης του Λαρισαίου Βουλευτή σχετικά με το κόστος της αλλαγής ονόματος στους λογαριασμούς των χρηστών όπως επίσης και με την ένταξη στο ΚΟΤ των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, ξεκαθαρίζοντας τα εξής:

«Η Πολιτεία με πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ, έλαβε μέριμνα για την προστασία των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων καταναλωτών με τη θέσπιση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, με το οποίο ουσιαστικά παρέχεται έκπτωση της τάξεως του 20 – 30% σε σχέση με το οικιακό τιμολόγιο που θα ισχύει από 1-1-2011. Στις ομάδες αυτές περιλαμβάνονται τα άτομα χαμηλού εισοδήματος, οι τρίτεκνοι, οι μακροχρόνια άνεργοι και τα άτομα με αναπηρία μεγαλύτερη του 67%. Το τιμολόγιο αυτό χορηγείται υπό προϋποθέσεις στις παραπάνω ομάδες και η χορήγησή του θα ξεκινήσει από 1-1-2011.

Οι νέες ρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή για την περαιτέρω διευκόλυνση των αιτούντων στις περιπτώσεις που απαιτείται αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό, έχουν ως ακολούθως: α) δεν απαιτείται η υποβολή της Υπεύθυνης Δήλωσης Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη (ΥΔΕ), ακόμα και εάν έχει λήξει η παλαιά, β) δεν χρειάζεται η καταβολή της προκαταβολής κατά την υπογραφή του συμβολαίου. Το ύψος αυτής δεν θα ξεπερνά τα 20 € και θα επιμερίζεται σε (6) έξι ισόποσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις με ενσωμάτωσή τους στους επόμενους λογαριασμούς.

Όσον αφορά στις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις υποψηφίων δικαιούχων που κατά τη διαδικασία αλλαγής ονόματος υπέβαλαν ΥΔΕ και κατέβαλαν προκαταβολή, τα σχετικά ποσά θα τους επιστραφούν σε επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Ειδικότερα, για την επιστροφή των χρημάτων που κατέβαλαν για ΥΔΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν στο κατάστημα που έκαναν την αλλαγή  ονόματος και να υποβάλλουν αίτημα για είσπραξη των χρημάτων τους, προσκομίζοντας τη σχετική απόδειξη πληρωμής,. Ενώ για την επιστροφή της προκαταβολής δεν απαιτείται αίτηση, καθώς αυτή θα πραγματοποιηθεί αυτόματα μέσω του μηχανογραφικού συστήματος της ΔΕΗ.»

Προηγούμενο άρθρο Σειρά ντοκιμαντέρ για την ετ1 «μια κοινωνία…ένα Όνειρο»
Επόμενο άρθρο Ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων