Ενεργειακή πιστοποίηση κτιρίων


 Στον τομέα της μελέτης-κατασκευής- λειτουργίας-χρήσης των κτιρίων συντελείται σήμερα στην Ελλάδα η «ενεργειακή επανάσταση».

 Αυτή, αφορά βέβαια, επιστημονικά και επαγγελματικά τους μηχανικούς και τους τεχνολόγους αλλά, και όλους τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους που εμπλέκονται, αφού, διαμορφώνει πλέον μία διαφορετική φιλοσοφία στην άσκηση του επαγγέλματος,

  • επιβάλλοντας πλέον την διεπιστημονική συνεργασία στον σχεδιασμό και τη μελέτη ενός κτιρίου ( συμμετέχουν και συνυπογράφουν πλήθος ειδικοτήτων την Ενεργειακή μελέτη),
  • καθιστά επιβεβλημένη την επίβλεψη και την εφαρμογή στην κατασκευή των όσων προβλέπονται από την  Ενεργειακή μελέτη, αφού, σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται ότι το κτίριο θα χαρακτηρίζεται αυθαίρετο,
  • διασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό, πλέον, την αποφυγή αυθαιρεσιών, αφού, η ενεργειακή επιθεώρηση καταγράφει πλέον το ακίνητο και το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) συνοδεύει κάθε ιδιοκτησιακή μεταβολή του,
  • Ανοίγει ένα σημαντικό πεδίο απασχόλησης για όλο το πλαίσιο επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή

     Αφορά όμως, πρώτιστα,

  • το Δημόσιο συμφέρον, με την βελτίωση του δομημένου και την προστασία του φυσικού Περιβάλλοντος, με την μικρότερη εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) καθώς και, με την ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανίας εξοικονόμησης ενέργειας.
  • τον ίδιο τον πολίτη, στον οποίο παρέχει την δυνατότητα ποιοτικότερης διαβίωσης και κυρίως, οικονομικότερης, ζητούμενο σημαντικό σε μία δύσκολη περίοδο για την οικονομική καθημερινότητα του.

          ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ (ΠΕΑ)

          ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟ ΠΕΑ, αλλά, ένα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙ-ΚΟ ΜΕ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ αφού,

  • Αποδίδει στον πολίτη την «εκτίμηση των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας» της ιδιοκτησίας του, κατατάσσοντας την σε μία από τις κατηγορίες (A-G)
  • Καταγράφει στον πολίτη «τους παράγοντες που επηρεάζουν τις καταναλώσεις» της ιδιοκτησίας του
  • Προτείνει στον πολίτη «μεθόδους βελτίωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας» της ιδιοκτησίας του ώστε, να «ανέβει» κατηγορία.
  • Κοστολογεί τις μεθόδους βελτίωσης και αποδίδει στον πολίτη «τον χρόνο απόσβεσης» της όποιας επένδυσης μπορεί ( ΑΛΛΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ) να κάνει, με μία παράσταση κόστους/οφέλους
  • Το ΠΕΑ έχει διάρκεια 10 ετών, με ενδιάμεση απαίτηση ανανέωσης-επικαιροποίησης όπου εκ του νόμου προβλέπεται (ριζική ανακαίνιση, αλλαγή σημαντικού ενεργειακού συστήματος)

          ΑΜΟΙΒΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ

          Η αμοιβή του Ενεργειακού Επιθεωρητή Μηχανικού, που καθορίστηκε από την Πολιτεία ως «η ελάχιστη απαιτητή», για την απόδοση του ΠΕΑ το οποίο  περιλαμβάνει,

την «1η επιτόπου αποτύπωση-επιθεώρηση», «την καταγραφή των στοιχείων», την «εκτίμηση των πραγματικών καταναλώσεων ενέργειας», «τους παράγοντες που επηρεάζουν τις καταναλώσεις», την πρόταση σε «μεθόδους βελτίωσης για την εξοικονόμηση ενέργειας», την κοστολόγηση και «τον χρόνο απόσβεσης» της όποιας επένδυσης μπορεί να κάνει, με μία παράσταση κόστους/οφέλους, και πιθανόν, και μία «2η επιτόπου αποτύπωση-επιθεώρηση» για επανακατάταξη του κτιρίου αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να πραγματοποιηθούν οι προτεινόμενες βελτιώσεις

          ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ και, σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα άλλων χωρών ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΗ.

          ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΕΑ

          Αντιλαμβάνεται λοιπόν, εύκολα, και ο πιο αδαής ότι,

  • Για τον ιδιοκτήτη, ιδιαίτερα ιδιοκτησιών με παλαιότητα, του δίνεται η δυνατότητα αύξησης της εμπορικής αξίας του ακινήτου του, είτε σε τιμή πώλησης είτε σε τιμή ενοικίου.
  • Για τον υποψήφιο ενοικιαστή, ακόμα πιο σημαντικό ιδιαίτερα σήμερα, με την οικονομική «ασφυξία» της καθημερινής του διαβίωσης, του δίνει τη δυνατότητα να επιλέξει με πραγματικά και ωφέλιμα κριτήρια κόστους διαβίωσης ποιο ακίνητο θα νοικιάσει, ακόμα και να παζαρέψει το ενοίκιο.
  • Για κάθε πολίτη βέβαια, ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ, αφού, μπορεί πλέον να βελτιώσει την ποιότητα της διαβίωσής του (Αρχιτεκτονικός και στατικός σχεδιασμός, ηλεκτρική ενέργεια,θέρμανση, κλιματισμός, ζεστό/κρύο νερό) αλλά, και να οδηγηθεί σε χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας

Παραθέτω κάποια οικονομικά στοιχεία που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας σε κτίρια ανάλογα με την κατηγορία στην οποία βρίσκονται εκφρασμένα σε :

«Ετήσιο κόστος ενεργειακών τιμολογίων για κτίριο κατοικίας 100 μ2 για θέρμανση με πετρέλαιο ή ΦΑ και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας ανάλογα με την κατηγορία στην οποία βρίσκεται».

Όλα τα κτίρια προ του 1980 ( δεν υπήρχε θερμομόνωση) είναι στην καλύτερη περίπτωση κατηγορίας Δ.

Τα κτίρια της περιόδου 1980-2010, θεωρητικά θα πρέπει να είναι κατηγορία Γ.

Τα νέα κτίρια ( περιόδου ΚΕνΑΚ πλέον) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον Β.

Με στοιχεία κόστους σημερινές τιμές από ΡΑΕ:

Τελικές καταναλώσεις , με βάσει φετινά στοιχεία κόστους πετρέλαιο/ΦΑ:

Κατηγορία Β:       1128/953

Κατηγορία Γ:       1606/1360

Κατηγορία Δ:       2089/1773    , άρα, εξοικονόμηση 960/820 ετησίως.

Μες βάσει τις προαναγγελθείσες αυξήσεις (πετρέλαιο 1,25/lt , αύξηση ΔΕΗ +11%,  χωρίς να λάβουμε υπ’ όψιν το επιπλέον ΦΠΑ)

Κατηγορία Β:       1707/1424

Κατηγορία Γ:       2422/2026

Κατηγορία Δ:       3144/2632    ,  άρα, εξοικονόμηση 1430/1210 ετησίως

Σημειώνω ότι, οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές, άρα, το όφελος το πραγματικό μπορεί να είναι μεγαλύτερο.

         

         

          Από το 2002, η ΕΕ εισήγαγε, μέσω της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2002/91 την «Ενεργειακή Πιστοποίηση» στα κτίρια, με στόχο την μείωση κατανάλωσης της ενέργειας.  

          Τον Απρίλιο του 2010 εγκρίθηκε ο Ελληνικός «Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.Εν.Α.Κ).

          Από 1/10/2010 ισχύει η υποχρέωση εκπόνησης «Ενεργειακή μελέτη».

          Από 9/1/2011 ισχύει το «Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)».

          Το ΤΕΕ

          Το ΤΕΕ πίεζε συνεχώς τα τελευταία χρόνια για την εφαρμογή και στη χώρα μας της «πράσινης ταυτότητας» των κτιρίων. Συμμετείχε στη διαβούλευση των τελευταίων χρόνων και διαμόρφωσε και βελτίωσε σε σημαντικό βαθμό την εθνική νομοθετική προσαρμογή.

  • Απέδωσε ήδη, το λογισμικό για την εφαρμογή και εκπόνηση από τους μηχανικούς της Ενεργειακής μελέτης και Ενεργειακής Επιθεώρησης.
  • Απέδωσε ήδη τις Τεχνικές Οδηγίες (Τ.Ο.ΤΕΕ) για την εκπόνηση των μελετών.
  • Είναι έτοιμο στο επόμενο διάστημα να αποδώσει το «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» των απαιτούμενων ειδικών σεμιναρίων που πρέπει να παρακολουθήσουν και να πιστοποιηθούν όσοι θέλουν να γίνουν μόνιμοι ενεργειακοί επιθεωρητές.
  • Είναι έτοιμο να διενεργήσει όταν χρειασθεί τις εξετάσεις για την απόδοση της άδειας στους μόνιμους ενεργειακούς επιθεωρητές.

          Σε επίπεδο δε, Κεντρικής & Δυτικής ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, το τμήμα μας,

  • Έχει συστήσει (πρώτο στην Ελλάδα) μία μόνιμη υποστηρικτική «Δομή ΚΕνΑΚ», παρέχοντας διαρκή επιστημονική και επαγγελματική υποστήριξη τόσο στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς όσο, και στους υπαλλήλους των Πολεοδομικών γραφείων.
  • Στην ιστοσελίδα του (https://www.teelar.gr/) υπάρχει ειδικό πεδίο «ΚΕνΑΚ) με κάθε πληροφορία.
  • Έχει ήδη πραγματοποιήσει πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων
  • Έχει δρομολογήσει ήδη, την διεξαγωγή «ταχύρρυθμων ολιγάριθμων σεμιναρίων» με εκμάθηση εκπόνησης ενεργειακής μελέτης και επιθεώρησης επί συγκεκριμένου παραδείγματος μπροστά σε Η/Υ
  • Λαμβάνει ήδη το ενδιαφέρον των μηχανικών και των τεχνολόγων για τα «ενεργειακά σεμινάρια των μόνιμων ενεργειακών Επιθεωρητών» που, υπό την Επιστημονική και θεσμική του εποπτεία θα συνδιοργανώσει με φορείς που έχουν εκ του νόμου το δικαίωμα αλλά, και θα πληρούν τα πραγματικά απαιτούμενα εκπαιδευτικά δεδομένα.
  • Είναι ήδη έτοιμο για την διενέργεια των τελικών εξετάσεων για την άδεια των μόνιμων Εν.Επ. αφού, εκ του νόμου το ΤΕΕ τις διενεργεί και μάλιστα, αποκεντρωμένα, θα τις πραγματοποιήσει το τμήμα μας.

          Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ

  • Πρέπει να προχωρήσει ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ και πλέον, ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕΙ το μητρώο των «προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών». ( ενώ υπήρχε καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων μέχρι 30/11/10, έπρεπε να υπάρχει και καταληκτικό χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης ολοκληρωμένου μητρώου)
  • Πρέπει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα άμεσα, την ηλεκτρονική διαδικασία «έκδοσης του Ενεργειακού Πιστοποιητικού», όντας υπεύθυνη γι’ αυτό, αφού ο ενεργειακός επιθεωρητής καταθέσει την ενεργειακή του επιθεώρηση.
  • Πρέπει να δώσει κίνητρα (άμεσα οικονομικά, απαλλαγές) στους πολίτες για να βελτιώσουν ενεργειακά τις ιδιοκτησίες τους.
  • Πρέπει να θεσμοθετήσει το «Μητρώο Συντελεστών Ιδιωτικών Έργων (Μη.Σ.Ι.Ε.) για τη διασφάλιση υγιούς ανταγωνισμού και πιστοποιημένων όλων των εμπλεκομένων της τεχνικής πυραμίδα στην εκτέλεση ενός έργου.

          Πρέπει εδώ να τονίσω ότι, το τμήμα μας και ο ίδιος προσωπικά, έχουμε άμεση επαφή με την Γραμματέα του ΥΠΕΚΑ και αρμόδια για τα ενεργειακά, την συν κα Μαργαρίτα Καραβασίλη, η οποία και επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της για την υπόθεση αυτή αλλά, και για την περιοχή μας, θα είναι η κύρια ομιλήτρια σε εκδήλωση μας, την Παρασκευή στις 11 Φεβρουαρίου, στη Λάρισα, πλαισιωμένη από υπηρεσιακούς και άλλους παράγοντες.

          Στις επόμενες μέρες θα λάβουμε την πρωτοβουλία να υπάρξει μία σύσκεψη με τους άλλους εμπλεκόμενους Επιστημονικούς φορείς (Δικηγορικό Σύλλογο, Συμβολαιογραφικό Σύλλογο) αλλά, και Κοινωνικούς φορείς ώστε, χωρίς προβλήματα αλλά, και λαϊκισμούς, να προχωρήσουμε την «ενεργειακή επανάσταση» στη χώρα μας.

         

Προηγούμενο άρθρο Απάντηση Μπιρμπίλη σε Ροντούλη για Κοινωνικό οικιακό Τιμολόγιο
Επόμενο άρθρο Ορισμός Προϊσταμένων Διευθύνσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας