Εισηγητής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση και βελτίωση των μηχανισμών είσπραξης των ασφαλιστικών φορέων αλλά και για τα πρόστιμα για ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, ήταν ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της βουλής.
Ο βουλευτής τόνισε πως το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στον εξορθολογισμό και στο νοικοκύρεμα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, αφού βασίζεται στη δημιουργία ενός συνδυασμού βιώσιμων ασφαλιστικών ταμείων και προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο κ. Κέλλας επεσήμανε πως το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, και η Κυβέρνηση καλείται με λιγότερους πόρους να επιτύχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλωστε βούληση της πολιτείας είναι οι πόροι να καταλήξουν σε αυτούς που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτησή του για την ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία, όπου έκανε λόγο για μάστιγα της χώρας με πολλαπλές συνέπειες τόσο στα έσοδα και την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας όσο και στην καθημερινότητα των εργαζομένων.
Στη συνέχεια ο βουλευτής έκανε εκτενή αναφορά στα δύο συστήματα του Υπουργείου Εργασίας, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και ΗΛΙΟΣ, λέγοντας πως με αυτά τα δύο συστήματα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για εκσυγχρονισμό του κρατικού μηχανισμού, για δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και ανάπτυξης, για καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ο βουλευτής αμέσως μετά παρουσίασε αναλυτικά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου τα οποία είναι:
-
Θεσπίζεται υποχρέωση στους εργοδότες από 1-12-2013 στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) που υποβάλλουν προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, να δηλώνουν ταυτόχρονα τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης), του ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα), και του ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας). Με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής που υπάρχει λόγω της έλλειψης ελέγχου παρακολούθησης στο σύστημα καταβολής εισφορών και παροχών στα συγκεκριμένα ταμεία.
-
Επιβάλλεται πρόστιμο σε βάρος του εργοδότη που δεν συμπεριλαμβάνει στην ΑΠΔ εργαζομένους, που δηλώθηκαν στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
-
Αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίων διασταυρώσεων, και αναζητείται η διαφορά μέσω μηνιαίων βεβαιώσεων οφειλών.
-
Θεσπίζονται αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση με στόχο την απλούστευση ενός συνθέτου και κατακερματισμένου συστήματος γεμάτου ανισότητες. Ρυθμίζονται θέματα διαδοχικής ασφάλισης των ασφαλισμένων σε ταμεία επικουρικής ασφάλισης που μετατράπηκαν από νπδδ σε νπιδ. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, και η οικονομική ισορροπία και βιωσιμότητα των ταμείων.
-
Καθορίζονται οι εισφορές υπέρ του ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους, μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους. Τώρα καθορίζεται ένα ενιαίο ποσοστό εισφορών με μια ενιαία βάση υπολογισμού που απλουστεύει τις διαδικασίες, και αποτελεί δίκαιη λύση για το σύνολο των ασφαλισμένων.
-
Εργόσημο – κανένας πια ανασφάλιστος. Το εργόσημο ανήκει σε ένα ευρύ νομοθετικό πλαίσιο που δίνει την δυνατότητα σε πολλές κατηγορίες εργαζομένων να έχουν ασφάλεια. Επεκτείνεται λοιπόν η εφαρμογή του εργοσήμου και στην κατηγορία των εργαζομένων που ασχολούνται περιστασιακά και μόνο κατά την διεξαγωγή παντός είδους αθλητικών αγώνων.
-
Διάθεση προσωπικού. Με το παρόν σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη πλήρως τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε πολλά ταμεία, δίνει τη δυνατότητα παράτασης της διάθεσης και απόσπασης για 3 επιπλέον χρόνια του προσωπικού των Τραπεζών, της Εθνικής Ασφαλιστικής, του ΗΣΑΠ και του ΗΛΠΑΠ, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο ΕΤΕΑ και στο ΤΑΥΤΕΚΩ, για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών τους ώστε να συνεχίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία τους.
-
Δίνεται η δυνατότητα στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (ΚΚΠ) που απορρόφησαν τις υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΜΚΦ) να λειτουργούν με τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς των ΜΚΦ, ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα.
-
Θεσπίζεται η υποχρέωση στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) να παρέχει στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. κάθε ζητούμενο στοιχείο χωρίς προηγούμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, ώστε να προχωρούν γρήγορα οι διασταυρώσεις και οι έλεγχοι. Έτσι μέσα από αυτήν την διαδικασία προκύπτει μια λειτουργική διασύνδεση, διασταυρώνονται στοιχεία που οδηγούν στο αν πρέπει να λαμβάνει κάποιος επιδόματα, όπως επίσης ενημερώνεται και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
-
Θεσπίζεται ο έλεγχος των προνοιακών επιδομάτων μέσω της ΗΔΙΚΑ, ενώ ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η υποχρέωση να αποδίδει τον ΑΜΚΑ με την υποβολή της αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο πολίτης θα απολαμβάνει ανέξοδα την υπηρεσία του κράτους, μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Τέλος ο κ. Κέλλας σημείωσε πως με αυτό το νομοσχέδιο, εξοικονομούνται πάνω από 400 εκατ. Ευρώ ετησίως, τα οποία θα συμβάλλουν στην δέσμευση της κυβέρνησης για αποφυγή οριζόντιων μέτρων και περικοπές μισθών και συντάξεων, ολοκληρώνοντας την εισήγησή του λέγοντας «η αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή δεν είναι αυτοσκοπός, πρέπει να έχει όρια. Είναι το μέσο για την επίτευξη του ουσιαστικού και πρωταρχικού μας σκοπού, της κοινωνικής ειρήνης, της ευημερίας, της πολιτικής ομαλότητας, της δημοκρατίας».