Ο Μάξιμος για την επιμήκυνση διάρκειας ζωής φρέσκου γάλακτος


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε διαδοχικές συναντήσεις πρώτα με τον πρόεδρο της Αγροτικής Συνεταιριστικής Σύμπραξης Γάλακτος «ΤΡΙΚΚΗ» κ. Δημήτρη Ιακωβάκη, τον πρόεδρο της ΕΑΣ Τρικάλων και διευθύνοντα σύμβουλο της «ΤΡΙΚΚΗ» κ. Αχιλλέα Λιούτα και τον Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων κ. Χρήστο Μιχαλάκη και ακολούθως με τον κ. Νικήτα Πρίτζο, πρόεδρο της ΕΑΣ Βόλου, που κύρια δραστηριότητα της είναι η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ. Οι συμμετέχοντες και στις δύο συναντήσεις μετέφεραν τις έντονες ανησυχίες των κτηνοτρόφων της χώρας και των συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, για την πιθανολογούμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Ανέφεραν ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει καίρια τον γαλακτοκομικό τομέα της χώρας, καθώς θα διευκόλυνε τη μαζική εισαγωγή γάλακτος από άλλες χώρες, εντός και εκτός ΕΕ. Επεσήμαναν, μάλιστα, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή οι τιμές του γάλακτος μακράς διάρκειας είναι υψηλότερες του φρέσκου.

Ο κ. Χαρακόπουλος μετά τις συναντήσεις έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Κανείς, και πρώτα απ’ όλους το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν αντιτίθεται στη προοπτική μείωσης της τιμής του γάλακτος στο ράφι. Και πράγματι, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική συγκυρία, θα είναι ευχής έργον να το πετύχουμε, προς όφελος πρωτίστως του ίδιου του καταναλωτή.

Πώς, όμως, εξασφαλίζεται ότι η επιμήκυνση στη διάρκειας ζωής του γάλακτος από 5 σε 8 ή και 10 ημέρες θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τιμής του; Όπως αναφέρθηκε και από τους κτηνοτρόφους, οι τιμές του γάλακτος μακράς διαρκείας, σήμερα που μιλούμε, παραμένουν υψηλότερες του φρέσκου. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.

Αλλά κι αν ακόμη μειωθεί η τιμή του γάλακτος, λόγω της μείωσης των επιστροφών των ληγμένων προϊόντων, που επιβαρύνουν σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ κατά 5% την τελική τιμή του γάλακτος, η εξοικονόμηση για μια 4μελή οικογένεια που καταναλώνει καθημερινά 1 λίτρο γάλα, δεν προβλέπεται να είναι πάνω από 1,5 με 2 ευρώ το μήνα. Αντιθέτως, η απόφαση της επιμήκυνσης, και κατά συνέπεια η αύξηση στις εισαγωγές γάλακτος, το πλέον πιθανόν είναι να έχουν αρνητικές συνέπειες στην εγχώρια κτηνοτροφική παραγωγή, όπως αναγνωρίζει ακόμη και η έκθεση του ΟΟΣΑ.

Επίσης, όπως τόνισε και ο υπουργός κ. Τσαυτάρης στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και για λόγους υγείας, η διαδικασία συλλογής και διανομής του γάλακτος στην Ελλάδα είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι, για παράδειγμα, στην Ολλανδία ή στη Σουηδία. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν.

Σε κάθε περίπτωση, η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, η οποία με ποιότητα και ταυτότητα θα κερδίσει τη μάχη της ανταγωνιστικότητας παραμένει πρωταρχικός στόχος μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι, το ζήτημα θα τύχει ενδελεχούς επεξεργασίας, σε συνεργασία και με το ΥπΑΑΤ, και θα ληφθούν οι ορθές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του κλάδου της γαλακτοκομικής κτηνοτροφίας, αλλά και χαμηλότερες τιμές στα ράφια των καταστημάτων».

Προηγούμενο άρθρο Απόφοιτοι Ελληνικού Πολιτισμού στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας
Επόμενο άρθρο Επιστημονική εσπερίδα για την πυροπροστασία, υγιεινή και ασφάλεια βιομηχανικών και χώρων