Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για φρέσκο γάλα, φέτα και φορολόγηση


Η επέκταση της διάρκειας ζωής του γάλακτος, χαριστική βολή στην ελληνική κτηνοτροφία

«Το σίγουρο είναι ότι εάν πάμε σε μια επέκταση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα έχουμε αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική κτηνοτροφία. Ήδη η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα. Η αγελαδοτροφία, ειδικά, είναι σε μια καθοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η χώρα δεν πιάνει καν την ποσόστωση αγελαδινού γάλακτος που έχει τη δυνατότητα από την ΕΕ. Φοβούμαι ότι εάν επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής του γάλακτος αυτό θα είναι μια χαριστική βολή για την ελληνική κτηνοτροφία. Η ίδια η έκθεση, άλλωστε, προβλέπει ότι θα αναγκαστούν να ξεπουληθούν, να εξαγοραστούν, να κλείσουν κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις».

Η επιμήκυνση διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, θα εξοικονομήσει μόλις 1,5 ευρώ το μήνα

«Το ισχυρότερο επιχείρημα της έκθεσης του ΟΟΣΑ είναι ότι εάν επεκταθούν οι μέρες διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, μειώνεται ο κίνδυνος επιστροφών ληγμένων προϊόντων, και η τιμή θα μειωθεί γύρω στο 5%. Και εάν ακόμη δεχτούμε ότι θα επαληθευθεί πλήρως αυτή η πρόβλεψη, μιλούμε για εξοικονόμηση της τάξεως του 1,5 ευρώ το μήνα σε μια τετραμελή οικογένεια, που καταναλώνει 1 λίτρο την ημέρα, 4 ποτήρια γάλα».

Το γάλα μακράς διάρκειας είναι ακριβότερο από το φρέσκο

«Η έκθεση του ΟΟΣΑ έχει ενδιαφέροντα στοιχεία. Διαπνέεται, όμως, από την άποψη ότι εάν επεκταθεί η διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις 5 στις 7 ή στις 9 ή στις 10 ημέρες, θα μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες της ΕΕ ή Τρίτες Χώρες, πιο φτηνής δηλαδή πρώτης ύλης -γιατί στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος παραγωγής- και επομένως θα μειωθούνε οι τιμές στον καταναλωτή. Το υψηλής, όμως, παστερίωσης γάλα, το μακράς διάρκειας είναι συνήθως 20 και 30 λεπτά πιο πάνω στα σούπερ μάρκετ. Η ίδια η έκθεση αναγνωρίζει ότι το μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό. Στην περίπτωση, λοιπόν, του μακράς διάρκειας γάλακτος, που οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουνε εισαγωγές φθηνότερου γάλακτος από χώρες της ΕΕ ή εκτός, γιατί το γάλα εξακολουθεί να είναι πιο ακριβό;».

Άλλες οι πραγματικές αιτίες για το ακριβό γάλα στην Ελλάδα

«Δεν είναι μόνο στην Ελλάδα το γάλα ακριβό. Σε χώρες, όπως η Ιταλία ή η Κύπρος, που έχουν αντίστοιχα εδαφοκλιματολογικά δεδομένα με τα δικά μας, ή μικρό και πολυδιασπασμένο κλήρο, το γάλα είναι ακόμα πιο ακριβό απ’ ότι στην Ελλάδα. Η έκθεση αναφέρει ότι στην Ιταλία είναι 1,47 ευρώ. Που οφείλεται αυτό:

α) Έχουμε αυξημένο κόστος παραγωγής διότι

  • δεν είμαστε σαν τις βόρειες χώρες με αχανή λιβάδια, όπου βρέχει συνεχώς και χωρίς ιδιαίτερο κόστος έχουν γρασίδι για να βοσκήσουν οι αγελάδες τους και να μας δώσουν το πολύτιμο γάλα τους,

  • το κόστος της ενέργειας είναι πολύ πιο φθηνό,

  • το κόστος του χρήματος, η πρόσβαση δηλαδή σε ρευστότητα, πολύ πιο φθηνή.

β) Έχουμε αυξημένο κόστος συλλογής του γάλακτος και διακίνησής του μετά την παστερίωση. Καθώς έχουμε πολλές μικρές και διάσπαρτες στην ηπειρωτική Ελλάδα αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

γ) Έχουμε στρεβλώσεις στην αγορά. Η ίδια η έκθεση σημειώνει ότι είναι μεγάλα τα περιθώρια κέρδους της βιομηχανίας λιανικής, των γαλακτοβιομηχανιών, δηλαδή, και των σούπερ μάρκετ. Η έκθεση λέει ότι η διαφορά στην τιμή ανάμεσα στον παραγωγό και στην τελική τιμή του προϊόντος είναι κατά 35% υψηλότερη στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Άρα, λοιπόν, ας δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις στρεβλώσεις».

Στα θετικά της κυβέρνησης ο εξαντλητικός διάλογος με τους βουλευτές

«Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα πληρώσουν οι αγρότες, υπήρξε εξαντλητικός διάλογος με τους βουλευτές και των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι είναι από τα θετικά αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας ότι υπάρχει εξαντλητικός διάλογος με τους βουλευτές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως ελληνική κοινωνία πριν έρθουν ως νομοθετική πρωτοβουλία στη βουλή».

Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται τα κοτέτσια!

«Η επιβάρυνση στα αγροτικά κτίσματα ήταν υπερβολικότατη. Μιλάγαμε για 160 εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να φορολογούνται οι στάνες, τα κοτέτσια, οι αποθήκες ή τα υπόστεγα. Δυστυχώς, πολλές φορές, κάποιοι τεχνοκράτες κάνουν ασκήσεις επί χάρτου από την Αθήνα, αγνοώντας τα πραγματικά δεδομένα και τις επιπτώσεις που έχουν στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών. Λοιπόν, απαλείφθηκαν όλ’ αυτά. Νομίζω από τη συζήτηση και από την όλη διαβούλευση βγήκε κάτι θετικό. Διευρύνεται ο φόρος για όλους, έτσι ώστε περισσότεροι να πληρώνουν λιγότερα. Μιλάμε για μία φορολόγηση της τάξεως των 2 ευρώ το στρέμμα. Ενώ οι αρχικές εισηγήσεις μιλάγανε για 10 και παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στα αγροτικά κτίσματα που θα ήταν δυσβάσταχτο άχθος, εάν πραγματικά υλοποιείτο».

Δικαιότερη φορολόγηση των αγροτών με βιβλία εσόδων και εξόδων

«Με τα βιβλία εσόδων-εξόδων θα υπάρχει πιο δίκαιη φορολόγηση, θα καταγράφονται όλα τα έξοδα, όλες οι δαπάνες. και τα έσοδα. Επιπλέον δεν θα υπάρχει και το κίνητρο, που παρατηρείται σήμερα, ώστε κάποιοι αγρότες, με το δέλεαρ της μεγαλύτερης επιστροφής ΦΠΑ, να ενδίδουν στον πειρασμό του εμπόρου και να αναγράφουν στα τιμολόγια ότι πουλούν ακριβότερα το προϊόν τους απ’ ότι πραγματικά, και έτσι να δίνουν νομιμοποίηση στον έμπορο για να ανεβάζει την τελική τιμή στον καταναλωτή. Έτσι διευκολύνεται το άνοιγμα στις τιμές των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι».

Ζητήσαμε από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων διευκρινήσεις για τα βιβλία εσόδων-εξόδων

«Από το νέο έτος, έχουμε την καθιέρωση βιβλίων εσόδων και εξόδων για πρώτη φορά για τους αγρότες. Έχουμε ζητήσει ήδη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, να μας παρουσιάσουν τις σκέψεις τους, γιατί το νέο έτος έφθασε σε τριάντα μέρες. Θα πρέπει, λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο ποιοι αγρότες θα είναι υποχρεωμένοι να κρατούνε βιβλία εσόδων και εξόδων. Γιατί, όπως ξέρετε, και με τη νέα ΚΑΠ ένα σημαντικό ποσοστό αγροτών, μικροκαλλιεργητών, που παίρνουνε μικρές επιδοτήσεις, δεν χρειάζεται να μπαίνουν στη γραφειοκρατική διαδικασία που υποβάλλονταν στο παρελθόν. Αυτοί τουλάχιστον οι αγρότες δεν θα πρέπει να μπαίνουν στη διαδικασία να κρατούνε βιβλία εσόδων και εξόδων».

Απόλυτη προστασία για τη φέτα εντός ΕΕ

«Στην Ελλάδα, είμαστε χώρα της υπερβολής. Τα πάντα είναι ή θρίαμβος ή πανωλεθρία. Και συνήθως διάφοροι λαϊκιστές επενδύουν πάνω σε αυτό τρομοκρατώντας τον κόσμο. Εν προκειμένω, με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά και όσον αφορά στη φέτα, επιχειρείται μια πολιτική κερδοσκοπία σε βάρος της αγωνίας των κτηνοτρόφων.

Η φέτα, όπως και όλα τα ΠΟΠ, 1.200 τον αριθμό, εντός της ΕΕ έχουν απόλυτη προστασία. Κανείς δεν μπορεί να φέρει τυρί Καναδά, τυρί από οποιαδήποτε άλλη χώρα εκτός ΕΕ, και να το βαφτίσει φέτα. Εντός της ΕΕ η μόνη φέτα που υπάρχει είναι η ελληνική φέτα. Έχει απόλυτη προστασία».

Εκτός ΕΕ δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας για τα ΠΟΠ

«Εκτός ΕΕ δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας, οποιοσδήποτε πουλά οτιδήποτε και το βαφτίζει όπως θέλει. Αυτό συμβαίνει αυτή την ώρα, αν πάτε στην Αμερική, στον Καναδά, οπουδήποτε αλλού. Αυτή την ώρα, λοιπόν, στον Καναδά, πωλείται λευκό τυρί, αγελαδινό τυρί δηλαδή, και όχι φέτα που πρέπει να προέρχεται από 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα ελληνικών φυλών. Πωλείται, λοιπόν, στον Καναδά λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα και βαφτίζεται «ελληνική φέτα», με την ελληνική σημαία, την Ακρόπολη, ελληνικά σύμβολα, και εξαπατάται έτσι ο καταναλωτής».

Βάσει της συμφωνίας 16 Ελληνικά ΠΟΠ θα προστατεύονται στον Καναδά

«Στη συμφωνία ΕΕ και Καναδά, επετεύχθη η προστασία 145 από τα 1.200 ΠΟΠ και ΠΓΕ που αναγνωρίζονται στην ΕΕ. Από τα 145 τα 16 είναι ελληνικά, πάνω από το 10% είναι ελληνικά όταν η ελληνική οικονομία, ξέρετε ότι, δεν είναι 10% της ΕΕ. Υπάρχουν προϊόντα, στα οποία υπάρχει απόλυτη προστασία, όπως είναι το ελαιόλαδο, όπως είναι ο κρόκος Κοζάνης και υπάρχουν προϊόντα, στα οποία υπάρχει αυξημένη προστασία, όπως είναι η φέτα, το ιταλικό τυρί γκοργκοτζόλα και άλλα τυριά, στα οποία οι Καναδοί αρχικά δεν δέχονταν καμία προστασία, όπως δεν επετεύχθη καμία προστασία, για παράδειγμα, σε άλλα γνωστά τυριά, όπως η ιταλική παρμεζάνα».

Αυξημένη προστασία για τη φέτα στον Καναδά

«Μετά από παρέμβαση και του Πρωθυπουργού στον Πρόεδρο της Κομισιόν, τον κ. Μπαρόζο, ο οποίος παρενέβη στον πρωθυπουργό του Καναδά, υπάρχει πλέον αυξημένη προστασία. Οι μέχρι σήμερα παραγωγοί θα πρέπει να μην παραπλανούν αναγράφοντας επάνω ελληνικά σύμβολα, την ελληνική σημαία, την Ακρόπολη, όλα αυτά θα πρέπει να φύγουν, ενώ θα πρέπει ευκρινώς να αναγράφουν ότι είναι καναδικό το τυρί αυτό που θα πωλείται εντός του Καναδά. Οι νέοι παραγωγοί δεν θα μπορούν να γράφουν ότι είναι φέτα αλλά φέτα style, τύπου φέτα, απομίμηση φέτας, που παράγεται στον Καναδά και δεν θα έχει επίσης κανένα ελληνικό σύμβολο. Επομένως, όχι μόνο δεν είναι εθνικά επιζήμια, όπως κάποιοι επιχειρούν, αλλά αντιθέτως είναι μια θετική εξέλιξη, μια επιπλέον προστασία για τους Έλληνες παραγωγούς».

Προηγούμενο άρθρο Στο Κρίκκειο Ορφανοτροφείο Θηλέων στη Λάρισα οι νεολαία των ΑΝ.ΕΛ
Επόμενο άρθρο Επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων - 2η Ευκαιρία