Μαγικές στιγμές μουσικής και ποίησης στην Ελασσόνα


 Μια μαγική βραδιά έζησαν οι τυχεροί ,που μπόρεσαν να βρουν θέση στη μεγάλη συναυλία -αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μας ποιητή και στιχουργού Ν. Γκάτσου ,που διοργανώθηκε  το περασμένο Σάββατο (15/1/2011)  στην Ελασσόνα, από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας και την Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής του Δήμου Ελασσόνας ,υπό την  Καλλιτεχνική Διεύθυνση του κ. Δημ. Τσιαβέ .

  Η εντυπωσιακή αυτή Συναυλία είχε  τίτλο «Αν θυμηθείς τ’ όνειρό μου», και δόθηκε στην εξαιρετική  Αίθουσα «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη».στην Ελασσόνα (480 θέσεων ) , στην οποία διοργανώνονται πολλά και σπουδαία γεγονότα ,όπως συνέδρια ,ημερίδες, ,σεμινάρια,συναυλίες ,εκδηλώσεις ποίησης,παρουσιάσεις βιβλίων κ.ά. συμβάλλοντας έτσι στην τεράστια αναπτυξιακή και πολιτιστική δυναμική που έχει όλη η επαρχία Ελασσόνας .

Αξίζει να σημειωθεί ότι στίχους του Ν. Γκάτσου μελοποίησαν οι μεγαλύτεροι Έλληνες συνθέτες  όπως είναι ο Μ. Θεοδωράκης ,ο Μ. Χατζιδάκις,ο Στ. Ξαρχάκος,ο Δήμος Μούτσης,Λουκιανός Κηλαηδόνης  κ.ά. ,τραγούδια των οποίων ακούστηκαν  κατά τη διάρκεια της σημαντικής και ιδιαίτερης αισθητικής ,αυτής εκδήλωσης, από εξαιρετικούς Σολίστ.

Συγκεκριμένα ,πέρα από  φωτογραφικό οδοιπορικό στη ζωή και το έργο του Ν. Γκάτσου (επιμέλεια Γ.Τζήκας)  , ο αφηγητής της εκδήλωσης κ. Π. Χατζήνας (πρώην Δήμαρχος Ελασσόνας) , παρουσίασε  πολλά στοιχεία για τον μεγάλο μας ποιητή ,ενώ ακούστηκαν  25 από τα καλύτερα μελοποιημένα ποιήματα του Ν. Γκάτσου ,όπως «Στο Λαύριο γίνεται χορός», «Χάρτινο το φεγγαράκι», «Άσπρο περιστέρι», «Μίλησε μου»,  «Ο Γιάννης ο φονιάς», «Πήρες τον μεγάλο δρόμο», «Σε πότισα ροδόσταμο»,  «Αν θυμηθείς τα’ όνειρό μου», «Σπίτι μου», «θα’ ρθει άσπρη μέρα και για μας», «Με τι καρδιά», «το δίχτυ», ενώ η βραδιά έκλεισε με το εντυπωσιακό τραγούδι του Στ. Ξαρχάκου «Μάνα μου η Ελλάς»  ,το οποίο ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Θηρίμαχος Πάκας.

Ο Ν. Γκάτσος που γεννήθηκε στην Ασέα της Αρκαδίας το 1911,ήταν ο συνεχιστής μιας λησμονημένης παράδοσης ,που ήθελε τον ποιητικό λόγο να απαγγέλλεται ή να τραγουδιέται. Αφού δημιούργησε την εμβληματική για τη σύγχρονη λογοτεχνία «Αμοργό» , έγινε εκείνος που πρώτος έβαλε την ποίηση στο τραγούδι ,ανανεώνοντας με αυτόν τον τρόπο ,παράλληλα  και τα δύο εκφραστικά μέσα.

Η Συναυλία αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς μεγάλων και ποιοτικών συναυλιών που θα  δοθούν και σε άλλες πόλεις ,με πρωτοβουλία του Δικτύου  «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και τους δεκάδες Συλλόγους-Μέλη του σε όλη την Ελλάδα , αρχής γενομένης από τη Λάρισα και το Βόλο, δεδομένης της ιδιαίτερης ποιότητάς της  και δείχνοντας τη μεγάλη μουσική υποδομή και παράδοση που διαθέτει η επ. Ελασσόνας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Συντονισμός -επιμέλεια Εκδήλωσης:Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ορχήστρας: Δημ .Τσιαβές

Αφηγητής :Πέτρος Χατζήνας

Σολίστ:      Πάκας Θηρίμαχος, Γκόλτσιου Θάλεια,Χριστόδουλος Βαγγέλης

Μουσικοί:  Μήτσιος Δημ. -Πιάνο , Βλαχογιώργος Αντώνης-Κιθάρα ακουστική,Αντωνίου Κώστας- Ακκορντεόν,Γκόγκος Γιάννης-Μπουζούκι,Ζιώγας Παναγιώτης-Μπουζούκι,Γελαδάρης Χρήστος-Μπάσο,Γεγγενίδης Παντ.-Τύμπανα,Τσιαβές Δημ. -Πνευστά

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ορχήστρα του Δήμου Ελασσόνας έδωσε πριν από δύο χρόνια μια εντυπωσιακή συναυλία στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Βόλου (4/3/2009)  αφιερωμένη στην αξέχαστη Σοφία Βέμπο , σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας ,όπως επίσης και πολλές άλλες συναυλίες ,σε διάφορα μέρη της Ελλάδος ,προκαλώντας αίσθηση για την ιδιαίτερη οργάνωση,ποιότητα και αισθητική .

 Σημειώνεται ,επίσης , ότι οι πρωτοβουλίες του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» θα συνεχιστούν ,δείχνοντας την εξωστρέφεια της περιοχής και την πολιτιστική υποδομή που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια .

Εξάλλου το συλλεκτικό CD «Βάστα βρε Όλυμπε», ταξιδεύει ,ήδη, την ψυχή και την μουσική παράδοση της περιοχής σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Έλληνες.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας δήλωσε ότι  ολοκληρώνεται  το μεγάλο και δύσκολο   έργο της Καλλιτεχνικής Επιτροπής (Σύμβουλος είναι ο Παν .Κουνάδης) , που αφορά τη συγκέντρωση των έργων σύγχρονων μουσικών  δημιουργών της επαρχίας Ελασσόνας , προκειμένου το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»,μετά από πρόταση του μέλους του Δ.Σ. και συνθέτη-στιχουργού κ. Θ. Αστερίου ,  στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, να κυκλοφορήσει ένα Συλλεκτικό Μουσικό CD ,με  δημιουργίες σύγχρονων καλλιτεχνών  της Επαρχίας Ελασσόνας ,οι οποίοι ασχολούνται με τη μουσική ,τη σύνθεση  και τον στίχο. Στο CD αυτό ,προβλέπεται να λάβουν μέρος γνωστοί Έλληνες Καλλιτέχνες και όλα τα έσοδα θα δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς(καταπολέμηση του καρκίνου,παιδιά με ειδικές ανάγκες κ.ά.).

Επίσης ανακοινώθηκε ότι ετοιμάζονται ,επίσης,μεγάλα ,μουσικά αφιερώματα  ,με τη συμμετοχή μεγάλων  Ελλήνων καλλιτεχνών («Νέο Κύμα»,στον Γ. Μουζάκη,στον Γ. Κατσαρό κ.ά.).

 

Προηγούμενο άρθρο Διοργάνωση ημερίδας του ΣΘΕΒ
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση Κώστα Αγοραστού για τις περιοχές NATURA