Η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας συνδρομητικών υπηρεσιών και την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αποτέλεσμα της επιχείρησης ήταν η σύλληψη ενός 29χρονου στον Βόλο για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ο σχηματισμός αυτοτελών δικογραφιών τακτικής διαδικασίας σε βάρος τεσσάρων ατόμων σε Λάρισα (39χρονου και 31χρονου) και Καρδίτσα (39χρονου και 37χρονου) που κατηγορούνται για παραβίαση της νομοθεσίας που αφορά την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία των συνδρομητικών υπηρεσιών.
Πιο αναλυτικά, η διερεύνηση των υποθέσεων ξεκίνησε ύστερα από μηνύσεις στην Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εταιρείας προστασίας οπτικοακουστικών έργων σε βάρος ιστοσελίδας του διαδικτύου και εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για δορυφορική «πειρατεία» των υπηρεσιών που παρείχαν μέσω παράνομης διανομής του τηλεοπτικού σήματός τους σε συνδρομητές του διαδικτύου.
Συγκεκριμένα, έπειτα από καταγγελία σε βάρος ιστοσελίδας του διαδικτύου που παρείχε τη δυνατότητα θέασης, μεταφόρτωσης και διαμοιρασμού ταινιών και άλλων αρχείων -που εμπίπτουν στον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας- σε χρήστες του διαδικτύου, από τη διαδικτυακή έρευνα που ενεργήθηκε στο πλαίσιο Προκαταρκτικής Εξέτασης μετά από σχετική Εισαγγελική Παραγγελία προέκυψε ότι διαχειριστής της ιστοσελίδας είναι ο 29χρονος.
Κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στις 11/12/2013 στην οικία του σε περιοχή του Βόλου, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, όπου από τον επιτόπιο έλεγχο στον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή του διαπιστώθηκε ότι διαχειριζόταν τον επίμαχο ιστότοπο. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η ιστοσελίδα ήταν ενεργή κατά τη διάρκεια της έρευνας, λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο 29χρονος με την αυτόφωρη διαδικασία και οδηγήθηκε στις 12/12/2013 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου.
Επιπλέον σε σχετική καταγγελία εταιρείας παροχής υπηρεσιών σε ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρθηκε ότι άγνωστοι χρήστες του διαδικτύου διαμοίραζαν παράνομα τηλεοπτικό σήμα των συνδρομητικών υπηρεσιών τους σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.
Από την αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών προέκυψαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των τεσσάρων ατόμων σε Λάρισα και Βόλο.
Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις 12/12/2013 στη Λάρισα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 39χρονου ένας ψηφιακός δορυφορικός δέκτης και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος αποθήκευσης.
Επίσης σε καταστήματα του 31χρονου κατηγορουμένου σε περιοχές της Λάρισας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά πέντε δορυφορικοί ψηφιακοί δέκτες και ένας σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή. Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στον σκληρό δίσκο βρέθηκε εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM), το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προαναφερόμενη παράνομη δραστηριότητα.
Ακολούθησαν την επόμενη ημέρα (13/12/2013) έρευνες στην Καρδίτσα, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στην οικία του 39χρονου τρεις ψηφιακοί δορυφορικοί δέκτες, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης, δύο αναγνώστες δορυφορικών καρτών, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και 18 δορυφορικές κάρτες.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο κατάστημα του 37χρονου εντοπίστηκε ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κατά την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε σε αυτόν βρέθηκε επίσης εγκατεστημένο το ειδικό λογισμικό (CCCAM) που διευκόλυνε την παράνομη δραστηριότητά του.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος των εμπλεκομένων θα υποβληθούν στις κατά τόπους αρμόδιες Εισαγγελίες Πρωτοδικών.
Υπενθυμίζεται ότι στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας:
• τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012, 210-6476464 και 210-6476461
• στέλνοντας e-mail στα 11012@hellenicpolice.gr, ccu@cybercrimeunit.gov.gr και financialpolice@hellenicpolice.gr
της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.
Πηγή: zougla.gr