Το “Έθιμο της Γουρουνοχαράς”


Την αναβίωση του “Εθίμου της Γουρουνοχαράς” θα πραγματοποιήσει η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 11:30 π.μ. στην πλατεία της συνοικίας. Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία.
Τα χρόνια της προσφυγιάς και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας για όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό, οι Θρακιώτες έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.
Μόλις έφτανε η παραμονή των Χριστουγέννων, οι άνδρες της οικογένειας έσφαζαν το γουρούνι και στην συνέχεια άνοιγαν στο χώμα μια γούρνα και με τις κληματόβεργες άναβαν φωτιά για να καψαλίσουν το ζώο.
Οι γυναίκες , κατά την διάρκεια της σφαγής έβραζαν νερό που θα χρησιμοποιούσαν αργότερα για το πλύσιμο του ζώου και τραγουδούσαν όλες μαζί τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων.
Στην συνέχεια, οι άνδρες έβαζαν το γουρούνι σε ένα είδος σχάρας πάνω στην φωτιά και το καψάλιζαν ώστε να καούν όλες οι τρίχες του. Αφού καψαλίζονταν καλά, το τοποθετούσαν πάνω σε μια μεγάλη τάβλα , το έξυναν και το έπλεναν για να φύγουν τα καμένα και να είναι έτοιμο για τον τεμαχισμό.
 
Ένα από τα έθιμα που είχαν οι μεγάλοι στην οικογένεια , ήταν να ανεβάζουν τα μικρά παιδιά στην πλάτη του σφαγμένου και καψαλισμένου ζώου για να ανδρώσουν και να σταματήσουν να κατουρούν στον ύπνο τους.
Τελειώνοντας αυτή η διαδικασία, ερχόταν η σειρά του τεμαχισμού του κρέατος ,ο οποίος γίνονταν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε κάθε μέρος του ζώου να αξιοποιηθεί ανάλογα. Το δέρμα του χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τσαρουχιών , τα λεγόμενα γουρουνοτσάρουχα, και το κρέας του μαγειρεύονταν από τις γυναίκες με διάφορους τρόπους έτσι ώστε να μπορεί να διατηρηθεί όσο γίνεται περισσότερο, εξασφαλίζοντας την τροφή της οικογένειας για όλο σχεδόν τον χρόνο. Οι Παρευρισκόμενοι πέρα τις ευκαιρίας να παρακολουθήσουν την αναβίωση του εθίμου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μέρος των παιδικών τμημάτων με χορούς της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς και να γλεντήσουν με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα που θα αποτελείται από τους Μιχάλη Ανδρέου (Γκάιντα), Δημήτρης Μπουκόρος (Ακορντεόν), Δήμητρα Στάθη (Φλογέρα – Τραγούδι), Σπύρο Μηνοβγίδης (Τραγούδι), Γιάννη Μακρυγίαννης (Κρουστά). Επίσης στους Παρευρισκόμενους θα προσφέρονται πλούσια εδέσματα της Ανατολικής Ρωμυλίας καθώς και άφθονο κρασί.
Προηγούμενο άρθρο Πήγε να πιεί καφέ με πλαστό 50ευρω
Επόμενο άρθρο Αφιέρωμα στους Δήμους Θεσσαλίας με αδερφοποιημένες πόλεις στο Φεστιβάλ των Θεσσαλών στην Κολωνία