- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Εμπαιγμός η επέκταση της επιδότησης στους μακροχρόνια ανέργους

Ο μεγάλος θόρυβος, που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση με την εξαγγελία για επέκταση της επιδότησης με 200 ευρώ το μήνα, των μακροχρόνια ανέργων και στους κάτω των 45 χρονών που ήταν το όριο μέχρι σήμερα έως 20 χρονών, είναι από τους άδειους τενεκέδες που χτυπά, για να κάνει εντύπωση.

Για τους 1 εκατομμύριο περίπου μακροχρόνια ανέργους, είναι ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ, γιατί με τις προϋποθέσεις που βάζει θα το πάρουν ελάχιστοι.

Συγκεκριμένα για να πάρει κάποιος άνεργος την επιδότηση των 200 ευρώ μηνιαίως, πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες και εφόσον έχει εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας.

Πρέπει να είναι όμως γνωστό ότι από το σύνολο των καταγραμμένων ανέργων στον ΟΑΕΔ (850.000 περίπου), το ποσοστό που παίρνει τακτική επιδότηση είναι περίπου το 18% (γύρω στις 140.000).

Αυτό που παίρνει όμως 12μηνη επιδότηση είναι πολύ μικρότερο, οπότε οι δικαιούχοι σε πανελλαδική κλίμακα και στο νομό θα είναι ελάχιστοι.

Αν προσθέσουμε και το εισοδηματικό κριτήριο των 10.000 ευρώ οικογενειακού εισοδήματος, λες και το επίδομα της ανεργίας δεν δίνεται στον άνεργο, αλλά στην οικογένεια, αποκλείονται ακόμα περισσότεροι. Δηλαδή μιλάμε για ελάχιστες εκατοντάδες για παράδειγμα στο Ν. Λάρισας.

Η κυβέρνηση και η Ε.Ε, αντι να στηρίξουν πραγματικά τους ανέργους με αύξηση του επιδόματος ανεργίας και του χρόνου επιδότησής τους, αντι να πάρουν πραγματικά μέτρα περιορισμού της ανεργίας, ετοιμάζουν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την παραπέρα μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης, ενώ συνεχίζουν μέσω διαφόρων προγραμμάτων (επιταγής εισόδου στην εργασία, 5μηνα, μαθητείας, κ.α), την επιδότηση των εργοδοτών με δισεκατομμύρια ευρώ για την προσωρινή πρόσληψη ή διατήρηση μικρού αριθμού θέσεων εργασίας, τσακίζοντας εργατικά δικαιώματα.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, απέναντι σ΄ αυτή την τραγική κατάσταση των ανέργων, διεκδικεί, αφενός άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και αφετέρου μέτρα περιορισμού της ανεργίας, όσο γίνεται μέσα στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα:

1. Μέτρα προστασίας των ανέργων

2. Μέτρα περιορισμού της ανεργίας