Μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον Αλέκο Σακελλάριο


Υπό την Αιγίδα του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και τη συνεργασία των Συλλόγων Γυναικών Τσαριτσάνης και Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας ,με μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση και τη συμμετοχή 80 και πλέον συντελεστών ,με τίτλο “Λες και ήταν Χθες…”, θα τιμηθεί ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας , σκηνοθέτης και στιχουργός Αλέκος Σακελλάριος ,100 χρόνια από τη γέννησή του ,για τη μεγάλη του προσφορά στον Ελληνικό Κινηματογράφο ,το Θέατρο και τη μουσική ,αφού έχει συγγράψει εκατοντάδες θεατρικά και κινηματογραφικά έργα ,όπως επίσης και χιλιάδες στίχους των καλύτερων Ελληνικών τραγουδιών, που συντρόφεψαν όλους μας επί δεκαετίες .

 

Παράλληλα θα τιμηθεί και ο Ελασσονίτης θεατρικός Συγγραφέας κ. Κώστας Παπαπέτρος για την μεγάλη του προσφορά στο θέατρο και στα Ελληνικά Γράμματα, ο οποίος και θα μιλήσει για τη ζωή και το έργο του Αλ. Σακελλάριου ,ενώ θα παρουσιαστεί σχετικό Βίντεο .

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Θεάτρου ‘Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη” το Σάββατο ,18 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 7.00 μ.μ. και απευθύνεται σε όλο το μουσικόφιλο κοινό του Δήμου Ελασσόνας και του Ν.Λάρισας και περιλαμβάνει μια πανδαισία από σπουδαίες φωνές ,χορογραφίες, εικόνες ,κείμενα από σπουδαίου σολίστες και χορευτές της περίφημης Σχολής Χορού CHORUSLINE Βόλου ,με χορογράφο την κ. Βάσω Τηλιοπούλου και ένα μαγικό ταξίδι στις καλλίτερες στιγμές και τα μεγαθήρια του Ελληνικού Κινηματογράφου.

Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται στη σειρά μεγάλων μουσικοθεατρικών εκδηλώσεων με τίτλο «Μέρες Πολιτισμού » που διοργανώνονται από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»-Τομέας Πολιτισμού και τους Συλλόγους-Μέλη του και με αυτό τον τρόπο η Ελασσόνα και ο Θεσσαλικός Όλυμπος ,ταξιδεύουν ,μέσα από τους δρόμους της Μουσικής , σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο , με μουσικά γεγονότα υψηλού επιπέδου και αισθητικής ,εκφράζοντας τη σπουδαία μουσική παράδοση και παιδεία των κατοίκων του Δήμου Ελασσόνας .

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟ

Τίτλος : “Λες και ήταν Χθες…!”

Συντονισμός -Επιμέλεια Εκδήλωσης : Κ. Σκριάπας -Μάχη Φουνταρλή.

Κείμενα : Κώστας Παπαπέτρος -Θεατρικός Συγγραφέας -Εκπρ.Ένωσης Θεατρικών

Συγγραφέων Ελλάδος

Τραγούδι-Σολίστ : Δημ. Τσιαβές , Ευλαμπία Ντούλα

Ορχήστρα : Μουσική Σχολή Ελασσόνας Δημ. Τσιαβέ (Διεύθυνση: Δημ. Τσιαβές)

Πιάνο:Π.Μπαλανίκας, Μπουζούκι :Βαγγ. Τσιαπλές-Γιάννης Γκόγκος

,Κιθάρα:Αντ. Νάτσιος, Μπάσο: Χρ.Γελαδάρης,Ακκορντεόν: Κ. Αντωνίου,

,Πνευστά :Δημ. Τσιαβές,Κρουστά: Γ. Κατσάρας

Χορωδία :50μελής Παιδική Χορωδία Μουσικής Σχολής Ελασσόνας Δημ. Τσιαβέ (Διεύθυνση:

Ευλ. Ντούλα)

Χορογραφίες : Βάσω Τηλιοπούλου (CHORUSLINE) ,

Xορευτές : Σχολή Χορού CHORUSLINE Βόλου

Βιντεοπροβολή : Γ. Τζήκας

 

Στο άμεσο μέλλον θα παρουσιαστεί ,επίσης, στην Ελασσόνα, η θεατρική εκδοχή της πασίγνωστης ταινίας του Αλ. Σακελλάριου “Ένα Βότσαλο στη λίμνη” από την εξαιρετική θεατρική ομάδα Βόλου “Σκηνοβάτες” και την πρωτότυπη συμμετοχή μουσικών της Μουσικής Σχολής Ελασσόνας Δημ. Τσιαβέ, με τα καλύτερα τραγούδια του Αλ. Σακελλάριου.

 

Δίκτυο “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” -Κοιτίδα Πολιτισμού

 

Η σειρά των εκδηλώσεων «Μέρες Πολιτισμού » ,που διοργανώνονται από τον Τομέα Πολιτισμού του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , και όλους τους κατά τόπους Συλλόγους-Μέλη του, περιλαμβάνουν μουσικές περιπλανήσεις στις καλύτερες μουσικές από όλο τον κόσμο , με μουσική επιμέλεια του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Μουσικής Σχολής Ελασσόναςκ. Δημ. Τσιαβέ , με τη συμμετοχή δεκάδων μουσικών και σπουδαίων σολίστ, σκηνοθετών ,χορογράφων ,χορευτών ,ηθοποιών και ανθρώπων της Τέχνης ,που συμμετέχουν σε αυτή τη μεγάλη μουσική πανδαισία και που αναδεικνύει έναν σπουδαίο τόπο ,με μεγάλη μουσική παράδοση και προσφορά στον πολιτισμό .

Έτσι η Ελασσόνα μέσα από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και τις σπουδαίες Εθελοντικές Οργανώσεις του , καταφέρνουν ,σε περίοδο κρίσης , με πολλή εθελοντική εργασία ,να προσφέρουν ,αφιλοκερδώς, σπάνιας ομορφιάς πολιτιστικές εκδηλώσεις ,που αναδεικνύουν τους μεγάλους διαμορφωτές του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ,ήδη,το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” και τα Μέλη του ,έχουν διοργανώσει μέχρι σήμερα σπουδαίες και μοναδικές εκδηλώσεις ,υψηλής ποιότητας και αισθητικής , που αφορούσαν τη Σοφία Βέμπο, το Μάνο Χατζιδάκι, τον Γ. Μουζάκη, το Νίκο Καββαδία, τον Στ. Καζαντζίδη, το Νίκο Γκάτσο, τον Ελληνικό Κινηματογράφο, την Οπερέτα ,το Μιούζικαλ και πολλά άλλα .

Το “Λες και ήταν Χθες..!” θα είναι μια ακόμα εκδήλωση αντάξια της ιστορίας και της μουσικής παιδείας της περιοχής Ελασσόνας, που μέσα από το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” αναδεικνύεται ,τα τελευταία χρόνια, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

 

 

Αλέκος Σακελλάριος (7/11/1913 – 7/11/2013): ένας αιώνας από τη γέννησή του

Το Νοέμβριο 2013 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη γέννηση του δημοσιογράφου, συγγραφέα και σκηνοθέτη, Αλέκου Σακελλάριου, που σκόρπισε και συνεχίζει να σκορπίζει γέλιο μέχρι και σήμερα μέσα από τις σαράντα τηλεοπτικές κωμωδίες που δημιούργησε!
Ο μπαρμπα-Αλέκος, όπως ήταν γνωστός τα τελευταία χρόνια στους θεατρικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, ήταν επίσης ο πατέρας 1.500 τραγουδιών, 187 θεατρικών έργων και εκατοντάδων χρονογραφημάτων και σεναρίων!

Υπήρξε από τους σημαντικότερους ανανεωτές της μεταπολεμικής νεοελληνικής κωμωδίας και από τους σημαντικότερους στιχουργούς του ελαφρού ελληνικού τραγουδιού.

Γέννημα θρέμμα του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών με νομικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά τον κέρδισε η δημοσιογραφία (ήδη από τα σχολικά του χρόνια υπήρξε εκδότης του “Μαθητή”, της πιο μεγάλης κυκλοφορίας μαθητικής εφημερίδας της εποχής). Στη μάχιμη δημοσιογραφία μπαίνει μέσα από τη φιλολογική στήλη της Καθημερινής, μετά από ποίημα που στέλνει στον Γεώργιο Βλάχο. Εργάστηκε σε πολλές μεγάλες εφημερίδες όπως οι: Ελεύθερη Ελλάδα, Ακρόπολις, Απογευματινή, Μάχη, Ελεύθερος Κόσμος, Εθνικός Κήρυξ, Ελεύθερος Τύπος κ.ά., άλλοτε ως ρεπόρτερ, άλλοτε ως χρονογράφος ή ως ευθυμογράφος. Επίσης με τον στενό συνεργάτη του Χρήστο Γιαννακόπουλο εξέδωσαν την εφημερίδα Το Εικοσιτετράωρο και τα περιοδικά Πρωτεύουσα και Σαββατοκύριακο. Διετέλεσε επίσης και διευθυντής του περιοδικού ποικίλης ύλης Εβδομάς. Μέχρι το τέλος της ζωής του χρονογραφούσε σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το 1935 έγραψε, κατόπιν παραγγελίας του Πέτρου Κυριακού, το πρώτο θεατρικό του έργο, τη μουσική ηθογραφία, Ο βασιλιάς του Χαλβά σε συνεργασία με τον Μήτσο Βασιλειάδη με συνθέτη τον Νίκο Χατζηαποστόλου το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία και τον καθιέρωσε ως συγγραφέα.

Η συνεργασία, όμως με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο (ξεκινώντας από την επιθεώρηση Παύσατε Πυρ ), ήταν αυτή που έμελλε να γράψει πραγματικά ιστορία. Οι “Διόσκουροι του ελληνικού θεάτρου” (κατά την έκφραση του γνωστού θεατρικού κριτικού Αχιλλέα Μαμάκη ) εκτός από πολυγραφότατοι, υπήρξαν και εξαιρετικά πετυχημένοι. Το σερί των επιτυχιών τους, ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς και χρονογράφους της γενιάς τους να καταπιαστούν με την θεατρική κωμωδία, αφήνοντας μια μεγάλη σειρά από έργα που παίζονται ακόμα και σήμερα.

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η επιτυχία του και στον κινηματογράφο -όπου ξεκίνησε αυτοδίδακτος, μετά από παρότρυνση του παραγωγού Φιλοποίμενος Φίνου. Οι ταινίες του σημείωναν ρεκόρ εισπράξεων και οι περισσότερες απ’ αυτές έδειξαν και ιδιαίτερη αντοχή στο χρόνο, μέσω της τηλεόρασης. Πάνω από 20 από αυτές είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και σήμερα.

Χτυποκάρδια στο θρανίο

Εκτός απ’ τη συνεργασία του με τον Χρήστο Γιαννακόπουλο, δούλεψε και με τους περισσότερους-αν όχι όλους- τους επιθεωρησιακούς συγγραφείς της εποχής του. Έγραψε μόνος ή συνεργαζόμενος περίπου 200 θεατρικά έργα και 60 κινηματογραφικά σενάρια. Γνωστότερα απ’ αυτά είναι: ΟιΓερμανοί ξανάρχονται, ‘Ενας ήρως με παντούφλες, Ένα βότσαλο στη λίμνη, Σάντα Τσικίτα, Θανασάκης ο πολιτευόμενος, Δεσποινίς ετών 39, Ούτε γάτα, ούτε ζημιά, Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες, Ο φίλος μου ο Λευτεράκης, Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο, Η θεία απ’ το Σικάγο, Η καφετζού, Η κυρά μας η μαμή, Ο Ηλίας του 16ου, Το ξύλο βγήκε απ’τον Παράδεισο, Τα κίτρινα γάντια, Αλίμονο στους νέους, Η Αλίκη στο ναυτικό, Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, Χτυποκάρδια στο θρανίο, Το δόλωμα, Υπάρχει και φιλότιμο.

Έγραψε επίσης τους στίχους -μόνος, με τον Γιαννακόπουλο ή με άλλους- σε περίπου 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έγιναν μεγάλες επιτυχίες, όπως «Άστα τα μαλλάκια σου», «Θα σε πάρω να φύγουμε», «Μάρω-Μάρω μια φορά είν’ τα νιάτα», «Άλα, άνοιξε κι άλλη μπουκάλα» , «Το μονοπάτι», «Βρε Μανώλη Τραμπαρίφα», «Ένα βράδυ που ‘βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», “Έχω ένα μυστικό”, “Υπομονή”, “Σήκω χόρεψε συρτάκι” και πολλά άλλα.
Συνεργάστηκε με ευρεία γκάμα συνθετών (από τον Νίκο Χατζηαποστόλου και τον
Θεόφραστο Σακελλαρίδη, ως τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τον Γιάννη Σπανό). Ιδιαίτερα σημαντικές για το ελληνικό τραγούδι ήταν οι συνεργασίες του με τον Κώστα Γιαννίδη και τον Μιχάλη Σουγιούλ. Σπουδαία -και εξαιρετικά επιτυχημένα- ήταν και τα τραγούδια που έγραψε με τον Μάνο Χατζιδάκι.

 

 

 

Με τιμή

Ε κ μέρους του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Ο πρόεδρος

Ο Γενικός Γραμματέας

Σκριάπας Κων/νος

Κυριλλίδης Κων/νος

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης

Δημοσιογράφος

 

Προηγούμενο άρθρο «Ανάσα» 70 εκατ. ευρώ στην τοπική οικονομία από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το 2013
Επόμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας στον Γερμανό ΥπΕξ: Οι Έλληνες αξίζουν τον σεβασμό όλων