Ροντούλης Αστ.:«Σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας»


 Ένα βήμα πριν την παύση λειτουργίας του βρίσκεται το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, μοναδικό στη Θεσσαλία, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας. Αιτία της κατάστασης αυτής, είναι η βλάβη που έχει υποστεί το σύστημα σχεδιασμού θεραπείας, το οποίο απαιτείται για να εστιάζουν οι γιατροί στην περιοχή που πρέπει να ακτινοβοληθεί, έτσι ώστε να μένουν ανέπαφα τα υγιή όργανα. Το παραπάνω σύστημα, το οποίο σήμερα δεν λειτουργεί καθόλου, είναι άκρως απαραίτητο για την έναρξη θεραπείας σε νέους ογκολογικούς ασθενείς, γεγονός που καταδεικνύει και την σπουδαιότητα της σωστής λειτουργίας του.

 Επιπροσθέτως, ως κρίσιμης σημασίας κρίνεται η αναβάθμιση του μεγάλου γραμμικού επιταχυντή που εκτελεί τις ακτινοθεραπείες σε ογκολογικούς ασθενείς. Ο συγκεκριμένος επιταχυντής στην αναβαθμισμένη του μορφή θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 3000 ασθενείς ετησίως, ενώ στην παρούσα κατάσταση εξυπηρετεί μόνο 800 ασθενείς, αναγκάζοντας εκατοντάδες άλλους να προσφεύγουν για την αναγκαία θεραπεία τους σε άλλα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, της Αθήνας,  αλλά και σε Ιδιωτικά Κέντρα.

Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται καθαρά ότι οι ογκολογικοί ασθενείς της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, επιβαρύνονται με την αναγκαστική τους μετακίνηση εκτός Θεσσαλίας, ώστε να μπορέσουν να λάβουν την αναγκαία γι’ αυτούς θεραπεία, αν και η ασθένειά τους είναι πολύ σοβαρή και οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπισή της μπορεί να έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στην υγεία τους. Συνεπώς, η προμήθεια του συστήματος σχεδιασμού θεραπείας πρέπει να συνοδευτεί με την ταυτόχρονη αναβάθμιση του γραμμικού επιταχυντή, έτσι ώστε το Τμήμα Ακτινοθεραπείας να είναι εξοπλισμένο επαρκώς για την εκτέλεση θεραπειών που αφορούν, τόσο τους νέους, όσο και τους παλιούς ογκολογικούς ασθενείς.

       Τούτων δοθέντων, ερωτάται  ο κ. Υπουργός:  

  • 1. Ποιός είναι ο λόγος που ένα τόσο εξειδικευμένο Τμήμα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, αφήνεται στη τύχη του, μη μπορώντας πλέον να εξυπηρετήσει τους καρκινοπαθείς της ευρύτερης περιοχής;
  • 2. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αποκαταστήσει άμεσα τις καταφανείς ελλείψεις του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας;
Προηγούμενο άρθρο Μ. Χαρακόπουλος: Χειρότερη η κατάσταση των αγροτών με το ΠΑΣΟΚ
Επόμενο άρθρο Όχι στην κατάργηση του Κώδικα Αμοιβών, λόγω δημοσίου συμφέροντος