Απόψεις του Εκτ. Νασιώκα για το κάπνισμα


 «Αυτόν το νόμο για το κάπνισμα, πρέπει να τον εφαρμόσουμε για να σωθούν τα παιδιά μας, χωρίς να ψάχνουμε για καμία δικαιολογία», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του προς τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος.

 Κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του, ο Λαρισαίος βουλευτής ξεκίνησε την παρέμβασή του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η μάστιγα του καπνίσματος, το μέγιστο αυτό θέμα δημόσιας υγείας στον τόπο μας, είναι πάντα επίκαιρο. Και είναι επίκαιρο για τρεις λόγους:

Πρώτον: Οι υγειονομικοί δείκτες σε σχέση με το κάπνισμα στη χώρα μας, είναι οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη και σε μερικούς τομείς και σε όλο τον κόσμο. Παραδείγματος χάριν, όσον αφορά το ποσοστό των καπνιζόντων, πολύ πάνω από το 50% του ενεργού πληθυσμού καπνίζει, άνδρες και γυναίκες, ενώ στο γενικό πληθυσμό καπνίζει το 45% των ανδρών και το 44% των γυναικών.

Στην κατανάλωση είμαστε πρώτοι στον κόσμο με τρεις χιλιάδες τσιγάρα κατ’ άτομο το χρόνο, όταν η δεύτερη χώρα είναι κάτω από δύο χιλιάδες τσιγάρα κατ’ άτομο το χρόνο.

Όσον αφορά την ηλικία έναρξης του καπνίσματος, τα αγόρια ξεκινούν τώρα το κάπνισμα κάτω από 12 ετών και τα κορίτσια κάτω από 13 ετών. Και ο δείκτης αυτός οδηγείται σε χαμηλότερες ακόμη ηλικίες.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα του καπνίσματος, πολύ επάνω από είκοσι χιλιάδες άτομα πεθαίνουν το χρόνο από το τσιγάρο.

          O δεύτερος λόγος είναι ότι η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει στάσιμη. Αν θέλετε να εκτιμήσουμε τους δεκαπέντε μήνες που κυβερνά η δική μας Κυβέρνηση, θα σας πω ότι τα πράγματα είναι ίδια και κάπου μπορεί να είναι και χειρότερα, παρόλο που ψηφίσαμε έναν πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο νόμο πριν από έξι μήνες.

          Και τρίτον, δεν υπάρχει χώρα στην Ευρώπη που να μην έχει θεσπίσει μέτρα κατά του καπνίσματος και να μην τα έχει θέσει σε εφαρμογή. Πριν από μία εβδομάδα ανακοινώσατε πλήρως τις θέσεις σας ως Υπουργείο και παρόλο που ήταν ξεκάθαρες, θέλω να γίνουν κτήμα του ελληνικού λαού και να τοποθετηθείτε εδώ, στο ναό της δημοκρατίας, για να έχουν και επισημότητα και δέσμευση, κυρίως όμως για να βγει απ’ αυτή τη συζήτηση ένας πρακτικός τρόπος ουσιαστικής παρέμβασης σ’ ένα τόσο δύσκολο πρόβλημα που έχουμε στην Ελλάδα. Αυτός ο πρακτικός τρόπος δεν είναι άλλος από τη δική σας απόλυτη θέληση, αλλά και την προσπάθεια να ηγηθείτε ενός κινήματος που θα ξεπερνάει τη Βουλή και τα κόμματα, που θα ξεκινάει από την επιστημονική κοινότητα μέχρι την εκκλησία, από την Αυτοδιοίκηση μέχρι τις εθελοντικές οργανώσεις, ένα κίνημα προσπάθειας για τη σωτηρία των παιδιών μας.»

Και ο κ. Νασιώκας, απευθυνόμενος στον υφυπουργό κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, συνέχισε: «Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω πολύ καλά την προσωπική σας θέση και τις προσπάθειες που κάνατε και πριν γίνετε Βουλευτής και ως Βουλευτής και τώρα για να εφαρμοστούν τα μέτρα κατά του καπνίσματος.

          Τα πράγματα όμως δεν πάνε καθόλου καλά, όπως κι εσείς είπατε, κύριε Υπουργέ. Καπνίζουν παντού. Στην περιφέρεια τα παιδιά μας είναι για ατέλειωτες ώρες σε καφετέριες όπου καπνίζουν οι πάντες. Πριν από λίγες μέρες μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε, ότι ένα παιδί που δεν καπνίζει και που κάθεται σε καφετέριες, όπου καπνίζουν άλλα παιδιά, μέχρι έξι ώρες -δεν είναι παράλογο κάποιες μέρες να κάθονται- είναι σαν να καπνίζει εξακόσια τσιγάρα, κύριε Υπουργέ. Τα εξακόσια τσιγάρα είναι ασύλληπτο νούμερο και το λέω για να καταλάβουμε ιδιαιτέρως, ότι εισπνέουν και εκπνέουν αυτά που με πυρόλυση έχουν καπνιστεί και έχουν εκπνευστεί από καπνιστές. Καπνίζουν λοιπόν παντού.

          Σας είπα πριν, ότι σε μερικούς τομείς είναι χειρότερα τα πράγματα απ’ ό,τι ήταν. Πριν από δεκαπέντε μήνες, όταν άρχισε να εφαρμόζεται ο νόμος του κυρίου Αβραμόπουλου, τουλάχιστον δεν κάπνιζαν στα κέντρα που γίνονταν δεξιώσεις γάμων και ξενύχτια με παιδιά μέσα. Σήμερα αν θα πάτε, κύριε Υπουργέ, σ’ όποιο γάμο θέλετε σε μεγάλο κέντρο στη Λάρισα, καπνίζουν οι πάντες και υπάρχουν παιδιά δύο χρονών και πέντε χρονών όλο το βράδυ εκεί μέσα. Άρα αυτό είναι ένα θέμα.

          Είπατε κι εσείς ότι στάλθηκαν διαφορετικά και αντιφατικά μηνύματα. Δυστυχώς αυτός ο νόμος κατά του καπνίσματος που είναι ένα δύσκολο εγχείρημα για να υλοποιηθεί -το αναγνωρίζουμε οι πάντες- έχει μια μοίρα κακή, δηλαδή τον ψηφίζει ένα Υπουργείο και μετά αλλάζει η κυβέρνηση, αλλάζει ο Υπουργός και δεν υπάρχει ούτε συνέχεια ούτε συνέπεια. Ο κάθε Υπουργός ψηφίζει ένα νόμο και το ξανασυζητάμε.

          Επίσης οι πολίτες δυστυχώς δεν σέβονται τους νόμους. Βέβαια γιατί να τους σεβαστούν οι πολίτες, όταν δεν τους σέβονται οι υπεύθυνοι; Υπάρχει και μία λογική στην πατρίδα μας, κύριε Υπουργέ, ότι οι υπεύθυνοι έχουν αυξημένο δικαίωμα καταστρατήγησης του νόμου κι όχι αυξημένη ευθύνη τήρησης του νόμου.

          Αναφερθήκατε σε μια μεγάλη προσπάθεια. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον αείμνηστο Δοξιάδη και το Γεννηματά και για όλους τους Υπουργούς, αλλά σίγουρα την περίοδο που ήμουν κι εγώ στο Υπουργείο με τον Αλέκο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Στεφανή πραγματικά έγινε μία πολύ σημαντική προσπάθεια. Θυμάστε, ότι μόλις άλλαξε η κυβέρνηση και άρχισαν να εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδόθηκε τότε στον Υπουργό Υγείας μία δήλωση: «Θα ελαστικοποιήσω τα μέτρα κατά του καπνίσματος». Δεν ξέρω αν την είχε κάνει. Μπορεί και να μην την είχε κάνει. Ήταν αρκετό όμως αυτό για να σταματήσει κάθε μέτρο.»

Ο Λαρισαίος βουλευτής κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας: «Γι’ αυτό λοιπόν, κύριε Υπουργέ, έρχομαι ξανά σ’ αυτό που κι εσείς είπατε. Εδώ πρέπει όλοι να συνεργαστούμε απολύτως με συνέπεια, συνέχεια και επιμονή, γιατί ο καπνιστής είναι ένα άτομο εξαρτημένο και μπορεί και να θέλει να κόψει το κάπνισμα, αλλά πιέζεται από την εξάρτησή του. Χρειάζεται λοιπόν μεγαλύτερη προσπάθεια και συντονισμός όλων και κυρίως απόλυτα ξεκάθαρα μηνύματα. Αυτό το μήνυμα λέει, ότι αυτόν το νόμο πρέπει να τον εφαρμόσουμε για να σωθούν τα παιδιά μας, χωρίς να ψάχνουμε για καμία δικαιολογία. Φυσικά δεν είναι μόνο θέμα του Υπουργείου Υγείας, αλλά είναι γενικότερο θέμα.

Τελειώνοντας, θα κάνω τέσσερις προτάσεις με μία λέξη: Πρώτον, να δημιουργηθεί ένα κίνημα κατά του καπνίσματος. Δεύτερον, ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός της χώρας, με κύρια την Αστυνομία, πρέπει να παρέμβει γι’ αυτό. Τρίτον, σίγουρα πρέπει να υπάρχει πρόληψη-ενημέρωση και τέταρτον αγωγή υγείας στα σχολεία μας με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έτσι οι προσπάθειές μας είναι βέβαιο ότι θα δώσουν αποτελέσματα.»

Προηγούμενο άρθρο Ακαδημία Πολιτών Λάρισας
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός στους Διευθυντές της Περιφέρειας Θεσσαλίας