Εκλογές του πρώτου Δ.Σ. στις 2 Φεβρ. 2011 στη Λάρισα


 

Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη κατάκτηση των Θεσσαλικών Συλλόγων στην ιστορία τους, με τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ισχυρής Ομοσπονδίας

 Η  ίδρυση του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων  Θεσσαλίας είναι ήδη γεγονός ,ως αποτέλεσμα των εργασιών του 4ου Συνεδρίου ,που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 14 Μαρτίου 2010 και  ενέκρινε το Καταστατικό του Δικτύου (Ομοσπονδίας ),μέσα από ανοικτή  δημόσια διαβούλευση.

Έτσι ,όλα είναι έτοιμα για την  εκλογή του πρώτου, στην ιστορία της Θεσσαλίας ,11μελούς Διοικητικού  Συμβουλίου του Δικτύου , με διαδικασίες που ήδη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ολοκληρώνονται με απόλυτη επιτυχία, στις 2 Φεβρουαρίου 2011 ,στη Λάρισα .

Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάκτηση ,μέχρι σήμερα, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (δηλ. των Συλλόγων,Οργανώσεων  ,Σωματείων  κ.ά.), σε επίπεδο Θεσσαλίας ,που  αποκτούν ,επιτέλους, μια ενιαία φωνή και δυναμική ,έτσι ώστε -όταν χρειάζεται- να λειτουργούν και συντεταγμένα και συντονισμένα ,διεκδικώντας για την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών την πρόοδο ,που δικαιούται η Θεσσαλία σε κάθε επίπεδο .

Οι πυλώνες δράσης και οι προτεραιότητες που θέτει το νέο Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας είναι το Περιβάλλον ,ο Πολιτισμός ,η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η Κοινωνική Οικονομία και η βιώσιμη Ανάπτυξη. Τα μεγάλα αυτά θέματα το Δίκτυο θα τα επεξεργάζεται με όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ,οι οποίοι θα λειτουργούν ως Επιστημονικοί Σύμβουλοι του Δικτύου(προβλέπεται από το Καταστατικό) και από κοινού θα σχεδιάζονται οι πρωτοβουλίες και ο τρόπος δράσης και παρέμβασης ,σε κάθε επίπεδο.

Επειδή , η δύναμη του νέου αυτού οργάνου ,το οποίο θα λειτουργεί σε επίπεδο Θεσσαλίας , εξαρτάται από τη δυναμική των μελών  που  το απαρτίζουν δηλ. από 800 και πλέον  ,περίπου,Σύλλογων σε επίπεδιο Θεσσαλίας ) ,η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή , πραγματοποίησε   ενημερωτικές ημερίδες ,σε κάθε Νομό , προκειμένου να ενημερώσει  όλους τους Συλλόγους ,Σωματεία κ.ά. για το πρωτοπόρο και καινοτόμο αυτό εγχείρημα για τα Ελληνικά δεδομένα , προκειμένου να αντιληφθούν όλοι τα τεράστια οφέλη που μπορεί να έχει ,όχι μόνο ο Φορέας που θα συμμετέχει ως Σύλλογος -Μέλος του μεγάλου αυτού Δικτύου(Ομοσπονδίας)  , αλλά και τις μεγάλες πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν σε  επίπεδο Θεσσαλίας , όταν εκατοντάδες Σύλλογοι θα συντονίζουν τις δράσεις τους και θα λειτουργούν αποτελεσματικά ,επηρεάζοντας τις εξελίξεις, συμμετέχοντας και διεκδικώντας τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές Κοινωνικής Διαβούλευσης ,που προβλέπονται από το Νόμο περί «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμου.

Σημειώνεται  ότι η διαδικασία των εγγραφών συνεχίζεται  μέχρι και στις 2/2/2011,μέρα των εκλογών και ως εκ τούτου όσοι δεν μπόρεσαν  να συμμετέχουν  στις συγκεντρώσεις που έγιναν μέχρι σήμερα ,ή δεν είχαν έγκαιρα ενημερωθεί ,μπορούν  ακόμα και τώρα να εγγραφούν  ως Ιδρυτικά Μέλη του Δικτύου ,επικοινωνώντας μαζί μας ή προσερχόμενοι στις 2/2/2011 στο Επιμελητήριο Λάρισας (Νομικός Σύμβουλος Δικτύου :κ. Ν. Γάτσας -Δικηγόρος L.LM. 69930-22597)

Για την εγγραφή ενός συλλόγου, ως Ιδρυτικού Μέλους του Δικτύου, απατούνται:

  • 1. Το Ειδικό πληρεξούσιο, με το οποίο ο φορέας ορίζει τον Εκπρόσωπό του.
  • 2. Το Καταστατικό του Συλλόγου (μαζί με τις τυχόν τροποποιήσεις του, αν υπάρχουν).
  • 3. Το Τέλος Εγγραφής, που ανέρχεται στο ποσό των είκοσι (20,00) ευρώ.

Η αυτονομία των Συλλόγων παραμένει αναλλοίωτη 

Το Δίκτυο  τονίζει ιδιαίτερα, ότι η αυτόνομη λειτουργία του κάθε Συλλόγου  ,δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο ,απεναντίας ενισχύεται ,γιατί θα ανήκει  ,πλέον , σε μια μεγάλη οικογένεια Συλλόγων και Φορέων ,που ασχολούνται με τα ίδια αντικείμενα , ανταλλάσουν απόψεις και καλές πρακτικές και συμμετέχουν , αν το επιθυμούν ,σε μεγάλες δράσεις ,όπου πολλοί φορείς μαζί, θα πραγματοποιούν σε επίπεδο Δήμου ,Νομού ή Περιφέρειας και αφορούν τον Πολιτισμό,το Περιβάλλον ,την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Κοιν. Οικονομία .

Τα οφέλη που θα έχει το κάθε Μέλος  είναι πάρα πολύ σημαντικά ,δεδομένου ότι το Δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε για να μεταφέρει γνώση ,καλές πρακτικές και πληροφόρηση ,που ένας μεμονωμένος Σύλλογος ,δύσκολα μπορεί να έχει (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χρηματοδοτήσεις ,διακρατικές συνεργασίες ,σεμινάρια ,ημερίδες ,καλές πρακτικές ,συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας ,Ελλάδας και Ευρώπης ,Ομάδες εργασίας ,συντονισμένες παρεμβάσεις σε θέματα Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος, συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, με άλλους Πολιτισμούς ,Χώρες και τόσα άλλα).

Έτσι ,ένας φορέας τόσο χρήσιμος για τη Θεσσαλία ,που ήταν και είναι το ζητούμενο κάθε οργανωμένης κοινωνίας ,είναι πλέον πραγματικότητα ,αφού όλοι οι εκπρόσωποι των εθελοντικών Οργανώσεων και των Ενεργών Πολιτών , αποκτούν  ένα θεσμικό όργανο , μέσα από το οποίο μπορούν να εκφράζονται, να μελετούν και να προτείνουν λύσεις σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν Τον σύγχρονο Άνθρωπο και να συμμετέχουν σε όλες τις Επιτροπές Κοινωνικής Διαβούλευσης που ο Νόμος ορίζει σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας .

Αναλυτικές πληροφορίες, για το Δίκτυο ,για τις διαδικασίες που έπονται , αλλά και έντυπα-φόρμες των δικαιολογητικών,  μπορεί ο καθένας να βρει   στην ιστοσελίδα του Δικτύου στη διεύθυνση :  https://www.mkothessalias.gr/ . Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους  Κώστα Σκριάπα 6974-881944 και Δημήτρη Γουγουλιά  6973-323787. 

Π.Δ.Ε. ΔΙΚΤΥΟΥ ΜΚΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τάσος Βασιλειάδης                 tasos@entre.gr     τηλ 6977435587 από το «Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας»

Δημήτρης Γουγουλιάς           dimgougoulias@gmail.com    τηλ 6973323787 από τους «Θεσσαλούς Πολίτες του Κόσμου»

Χρήστος Καραζούπης           endrasei@hol.gr  τηλ 6972098613, από την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει»

Μπόνιας Νίκος                       nikbonias1@yahoo.gr          τηλ. 6937206287 από τους Νέους Αγρότες

Κων/νος Σκριάπας                skriapask@gmail.comτηλ 6974881944 από το ν Σύλλογο Ελασσονιτών Ν. Μαγνησίας-Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»

Βασίλειος Τσιάρας               vtsiaras@otenet.gr  τηλ 6976797955 από την «Πανθ/κή  Ένωση ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας»

Ζωή Φτίκα                            ftikazoi@otenet.gr τηλ 6945512875, από την ομάδα ειδικών επιστημόνων του Δικτύου συνεργαζόμενων φορέων.

 

Προηγούμενο άρθρο Οι απόψεις της Θέκλας Παρασκευούδη για την ανεργία
Επόμενο άρθρο Αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί αγώνες από Λάρισα & Βόλο