Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου


 Τα «μη καθορισμένα μέτρα» του Μνημονίου και η χαμένη αξιοπιστία του κ. Παπακωνσταντίνου:

«Εμείς από την πρώτη στιγμή που ψηφίστηκε το Μνημόνιο είχαμε επισημάνει ότι δεν λύνεται το πρόβλημα με την επιβολή νέων φόρων, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και ότι έχει μεγάλη «ουρά» το Μνημόνιο. Είχαμε καλέσει τότε την κυβέρνηση να καθορίσει ποια θα είναι αυτά τα «μη καθορισμένα μέτρα» ύψους 12 δισ. Θα κληθεί να το κάνει τις επόμενες ημέρες, ακολουθώντας, προφανώς, την γνωστή συνταγή με αύξηση φορολογικών συντελεστών, ΦΠΑ, έμμεσων φόρων… Η αξιοπιστία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης νομίζω ότι έχει τρωθεί. Αυτά που σήμερα διαψεύδονται, την επομένη επιβεβαιώνονται από τη ζωή».

 Αναθεώρηση του συντάγματος και νόμος περί ευθύνης υπουργών:

«Η συζήτηση για το νόμο περί ευθύνης υπουργών, νομίζω ότι γίνεται με πολύ υποκριτικούς όρους. Η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις -γιατί υπάρχει ένα βαρύ κλίμα στην κοινωνία, υπάρχει η παραγραφή πιθανών αδικημάτων πρώην υπουργών, πολιτικών προσώπων- κατέφυγε στα γνωστά επικοινωνιακά τερτίπια. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες ένα σχέδιο αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αλλά καμία ουσιαστική αλλαγή δεν μπορεί να υπάρξει, εάν δεν έχουμε Αναθεώρηση του Συντάγματος. Και νομίζω ότι θα πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ότι, τουλάχιστον, στο ζήτημα αυτό της αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Δεν μπορεί να υπάρχει εντύπωση ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά την απονομή της δικαιοσύνης σε πολιτικούς και πολίτες».

Η υπόθεση Siemens και ο κ. Σημίτης:

«Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να κληθεί ο κ. Σημίτης να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις, όχι υπό την έννοια ότι εμείς προδικάζουμε την ενοχή του τ. πρωθυπουργού, αλλά είναι εύλογα τα ερωτήματα. Ο κ. Σημίτης δεν ήταν απλά πρωθυπουργός της χώρας, ήταν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ο στενός του συνεργάτης και «στρατηγός» τότε, ο κ. Τσουκάτος, έχει ομολογήσει ότι έλαβε 1 εκατ. μάρκα για λογαριασμό των κομματικών ταμείων. Δεν το γνώριζε ο τ. πρωθυπουργός; Νομίζω ότι είναι εύλογο να δώσει τις δικές του εξηγήσεις. Δεν γνώριζε τους λόγους της παραιτήσεως το 1997 του τότε υπουργού Μεταφορών του κ. Καστανίδη, τις καταγγελίες του ότι δέχεται πιέσεις;  Σας θυμίζω ότι τον διαδέχθηκε μετά ο κ. Μαντέλης ο οποίος ομολόγησε, επίσης, ότι έλαβε χορηγία για τον προσωπικό προεκλογικό του αγώνα».

Περί πιθανής επιστροφής Ρουσόπουλου :

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Αυτό που εισπράττω ως μήνυμα από τους πολίτες και από την κοινωνία, στις περιοδείες και στις επαφές μου με τον κόσμο είναι ένα καθολικό και επίμονο αίτημα για ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού της Νέας Δημοκρατίας. Ο κόσμος ζητάει νέα πρόσωπα, αξιώνει ανανέωση. Αυτό εγώ εισπράττω ως μήνυμα».

Σκέψεις για πρόταση νόμου για το μεταναστευτικό:

«Η κατάληψη της Νομικής από μετανάστες που ήρθαν οργανωμένα από την Κρήτη, έφερε στο προσκήνιο δυο ζητήματα: το οξύ μεταναστευτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα και βεβαίως το ζήτημα της κατάλυσης του πανεπιστημιακού ασύλου, που είναι ένας απηρχαιωμένος θεσμός, ένα θεσμικό απολίθωμα του παρελθόντος, που λειτουργεί πια ως «νησίδα ανομίας» στα πανεπιστήμια.

Για το μεταναστευτικό νομίζω ότι, κατά τη συζήτηση του μεταναστευτικού νόμου, που ήταν από τους πρώτους που έφερε η κυβέρνηση και λειτούργησε και ως μαγνήτης στην έλευση των μεταναστών, είχαμε διατυπώσει σαφείς και ξεκάθαρες θέσεις και δεσμευτήκαμε μάλιστα ότι το νόμο αυτό θα τον καταργήσουμε, όταν θα έρθουμε κυβέρνηση. Τώρα, αν αυτή η πρόταση λάβει και τη μορφή συγκεκριμένου σχεδίου νόμου τις επόμενες μέρες, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το δούμε».

Προηγούμενο άρθρο Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίληστον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό
Επόμενο άρθρο 1,4 εκατομμύριο ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για εξοπλισμό υγείας στη Θεσσαλία