Σε ποιους θα δοθεί «κομμάτι από την πίτα» του πρωτογενούς πλεονάσματος θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός
«Τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι, πράγματι, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για την απαλλαγή μας από τα μνημόνια και από την Επιτροπεία. Προφανώς, όταν θέτετε στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το ζήτημα, ένα κομμάτι από την πίτα του πρωτογενούς πλεονάσματος να δοθεί στον πρωτογενή τομέα, είναι σαν να παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Ωστόσο, τις αποφάσεις, όπως αντιλαμβάνεστε, θα τις λάβει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος βλέπει τη “μεγάλη εικόνα” κι έχει τη συνολική εποπτεία των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και των αναγκών της κοινωνίας μας».
Οι αγρότες έχουν τα δίκια τους
«Όσον αφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, θα έλεγα ότι οι αγρότες έχουν τα δίκια τους και ιδιαίτερα όσον αφορά το ζήτημα του κόστους παραγωγής, του κόστους ενέργειας, τις τιμές στο πετρέλαιο και το αγροτικό ρεύμα. Αν και στο ρεύμα βάλαμε «φρένο» στις προαναγγελθείσες αυξήσεις για τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2013, εξακολουθεί το κόστος να είναι υψηλό. Όλοι καταλαβαίνουμε, όμως, ότι η χώρα είναι εμπερίστατη, περνά μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα σε συνεργασία με τους αγρότες».
Χρειάζονται απαντήσεις στα ερωτηματικά για τη φορολόγηση των αγροτών
«Για τη φορολόγηση των αγροτών, συμμερίζομαι τον προβληματισμό που διατυπώσατε. Τον διατύπωσα και εγώ στο παρελθόν. Πράγματι, υπήρξαν καθυστερήσεις όσον αφορά στις διευκρινήσεις για την αλλαγή στο καθεστώς της φορολόγησης των αγροτών και την υπαγωγή τους στο καθεστώς των στοιχείων εσόδων-εξόδων. Όπου υπάρχουν ακόμη ερωτηματικά και σκιές, καλό είναι γρήγορα να δοθούν απαντήσεις από τους αρμόδιους, γιατί σε μεγάλο βαθμό πολλοί είναι εκείνοι που επενδύουν στην αγωνία και στην ανασφάλεια των αγροτών μας».
Διαγράψαμε πανωτόκια 17.000 αγροτών, απελευθερώσαμε υποθήκες
«Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα. Και θέλω και από αυτό το Βήμα να τονίσω για μια ακόμη φορά, γιατί ακούω περίεργες διαπιστώσεις, ότι δεν χαρίσαμε χρέη στους αγρότες, δεν διαγράψαμε χρέη.
Εκείνο που κάναμε, είναι πρώτον, να διαγράψουμε πανωτόκια σε συνέχεια της μεγάλης διαγραφής πανωτοκίων που είχε γίνει από την κυβέρνηση Καραμανλή, όταν τότε διεγράφησαν πανωτόκια σε 68.000 αγρότες. Τώρα διεγράφησαν πανωτόκια σε 17.000 αγρότες που είχαν «κόκκινα δάνεια» στην παλιά ΑΤΕ.
Το δεύτερο που κάναμε είναι η απελευθέρωση υποθηκών. Η παλιά Αγροτική Τράπεζα συνήθιζε να έχει έναν υπερβάλλοντα ζήλο στη δέσμευση υποθηκών για τη διασφάλιση των δανείων της. Και θυμόσαστε ότι στα δάνεια στην Αγροτική Τράπεζα, οι τόκοι υπερημερίας ήταν υπερβολικοί. «Έτρεχαν» με 36% και έτσι πολλές φορές το χρέος βρέθηκε να είναι πάνω από κεφάλαιο πέντε και έξι φορές ως θηλιά, ως βρόγχος στους αγρότες. Δώσαμε μία γενναία λύση σε αυτό το πρόβλημα που απασχολούσε χιλιάδες αγρότες».
Ο ΕΛΓΑ παρά τη μείωση προσωπικού αντιμετωπίζει τα προβλήματα
«Εργαζόμαστε, έτσι ώστε μέσα στο πλαίσιο του δυνατού να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα. Και ο ΕΛΓΑ, για τον οποίον αναφέρατε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στο μέτρο του εφικτού, διότι το προσωπικό του ΕΛΓΑ έχει μειωθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Θα έλεγα ότι το στελεχιακό δυναμικό υπερβάλλει στις προσπάθειές του, προκειμένου να καταγράφει ζημιές, να προβαίνει σε πορίσματα και η Πολιτεία να αποζημιώνει τους παραγωγούς όπως πρέπει».
Αναλογιστική μελέτη για κάλυψη επιπλέον ασφαλιστικών κινδύνων από ΕΛΓΑ
«Το πρόβλημα της ακαρπίας στην ελιά δεν περιορίζεται μόνο στην Κρήτη ή τη Χαλκιδική. Φέτος πραγματικά έχουμε μειωμένη παραγωγή ελιάς, που οφείλεται είτε σε ακαρπία είτε σε σχινοκαρπία είτε σε καρπόπτωση. Τα αίτια αυτά, δυστυχώς, δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Για να υπάρξει αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ και να αποζημιώνονται οι ζημιές από αυτά τα αίτια, θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να έχουμε μια αναλογιστική μελέτη, για να δούμε τι κόστος θα έχει στον Οργανισμό αυτή η επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη. Φέτος, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του ΕΛΓΑ και έχουμε προαναγγείλει ότι θα γίνει μια μεγάλη αναλογιστική μελέτη, όπου θα μετρήσουμε όλους αυτούς τους επιπλέον κινδύνους τι κοστίζουν ασφαλιστικά, για να δούμε εάν είναι εφικτή η ασφαλιστική τους κάλυψη».
Δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ
«Έχουμε τη δυνατότητα αποζημιώσεων μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, καθώς αυτά τα αίτια μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Για να γίνει αυτό, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θα πρέπει η ζημιά να είναι άνω του 30% σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων τριών ετών για την ίδια παραγωγή, θα πρέπει να συσταθεί επιστημονική επιτροπή που να τεκμηριώσει ότι η απώλεια παραγωγής οφείλεται σε δυσμενή καιρικά φαινόμενα, τα μετεωρολογικά δεδομένα να επιβεβαιώνουν ότι πράγματι είχαμε δυσμενή καιρικά φαινόμενα και βεβαίως το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το Υπουργείο Οικονομικών, να εγκρίνει τη σχετική δαπάνη, προκειμένου το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων να υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
Εντός εβδομάδων το πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής για απώλεια παραγωγής
«Επικοινώνησα με την Πρόεδρο της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής, την καθηγήτρια κ. Κωνσταντινίδου και με ενημέρωσε ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα καταθέσει το πόρισμά της. Μόλις, λοιπόν, θα έχουμε το πόρισμα, θα προχωρήσουμε στη συγκρότηση του φακέλου, ο οποίος θα υποβληθεί στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από τη στιγμή που θα έχουμε και την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορέσουμε να δώσουμε εν είδει αποζημιώσεων την κρατική αυτή οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς όχι μόνο ελιάς, αλλά και άλλων δενδρωδών καλλιεργειών στις οποίες παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο της ακαρπίας, της μικροκαρπίας ή της σχινοκαρπίας».