Κ. Αγοραστός: Η Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι σούπερ μάρκετ και εκπρόσωποι των παραγωγών


 Πρωτοβουλία για την προώθηση των αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας στα ράφια των 800 καταστημάτων σούπερ μάρκετ που υπολογίζεται ότι υπάρχουν στην περιοχή αναλαμβάνει η αιρετή Περιφέρεια.

 Ο Περιφερειάρχης Αγοραστός κ. Κώστας Αγοραστός δεσμεύτηκε στη χθεσινή συνάντησή του με τους προέδρους και τις διοικήσεις των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, των Ομοσπονδιών Κτηνοτροφικών Συλλόγων και των Συλλόγων Αγελαδοτρόφων-Χοιροτρόφων της Θεσσαλίας να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε παραγωγοί και διευθυντές των σούπερ μάρκετ να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το πώς θα επεκταθεί η συνεργασία που υπάρχει ήδη μεταξύ πολλών σούπερ μάρκετ και ενώσεων συνεταιρισμών και συνεταιρισμών.

Σχετική πρόταση κατέθεσαν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι στη σύσκεψη και ο κ. Κ. Αγοραστός δεσμεύτηκε η συνάντηση να γίνει το συντομότερο. «Τέτοιες κινήσεις είναι προς όφελος όλων: των παραγωγών, των συνεταιρισμών, των καταναλωτών. Συνεργασίες υπάρχουν ήδη και πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης και επέκτασής τους. Η αιρετή Περιφέρεια έχει την βούληση να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες όπως και κάθε άλλη πρωτοβουλία για την προώθηση των ασύγκριτης ποιότητας τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων», είπε χαρακτηριστικά ο αιρετός Περιφερειάρχης.

Ο κ. Κώστας Αγοραστός απάντησε θετικά και σ’ ένα άλλο βασικό αίτημα της συντριπτικής πλειονότητας των εκπροσώπων αγροτών και κτηνοτρόφων: να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην αγορά στην κατεύθυνση πάταξης φαινομένων όπως οι «ελληνοποιήσεις» και η νοθεία. Παράλληλα, του ζητήθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κυβέρνηση ώστε να γίνει αυστηρότερη η νομοθεσία για τους παραβάτες.

«Η αιρετή Περιφέρεια έχει δύο ρόλους», επισήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός. «Ο πρώτος είναι να διαμορφώσει με όλους εσάς και όλους τους πολίτες την στρατηγική και το μοντέλο που θα επιλέξουμε για να πάμε μπροστά. Να εκπονήσουμε στρατηγικό σχέδιο με σαφείς προτεραιότητας για την αγροτική ανάπτυξη αλλά και γενικότερα την τοπική οικονομία.

Η δεύτερη δυνατότητα που έχουμε είναι να παρέμβουμε στο θεσμικό επίπεδο, μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η οποία όπως ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε πριν τις εκλογές θα αποτελεί ένα σημαντικό όργανο, παρόμοιο με το Υπουργικό Συμβούλιο. Για αυτό θέλω να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να είναι οι παρεμβάσεις μας ουσιαστικές και αποτελεσματικές και σε θεσμικό επίπεδο».

Ο κ. Κ. Αγοραστός κατέγραψε για περισσότερες από 3 ώρες τα θέματα, τα προβλήματα και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι ΕΑΣ και Κτηνοτροφικών Συλλόγων. Ο Περιφερειάρχης δεσμεύτηκε ο διάλογος με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να είναι συνεχής και μάλιστα να εξειδικευτεί ανά κλάδο και ανά τομέα ενδιαφέροντος προκειμένου να βρίσκονται οι πλέον πρόσφορες απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και το τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων:

-ΕΑΣ Τρικάλων Βράντζας Κων/νος – Αντιπρόεδρος, Τσίγκας Κων/νος – Μέλος

-ΕΑΣ Καλαμπάκας Κωττης Δημήτριος – Πρόεδρος

-ΕΑΣ Βόλου Πρίντζος Νικήτας – Πρόεδρος

-ΕΑΣ Πηλίου & Βορείων Σποράδων  Σπανός Δημήτριος  – Πρόεδρος

-ΕΑΣ Αλμυρού Λάππας Νικόλαος – Πρόεδρος

ΕΑΣ Καρδίτσας  Σδράκας Δημήτριος – Πρόεδρος

ΕΑΣ Λάρισας – Τυρνάβου – Αγιάς Αλατάς Δημήτριος (εκπρόσωπος)

ΕΑΣ Φαρσάλων Σούρλας Ιωάννης- Πρόεδρος

 Σύλλογος Αγελαδοτρόφων Βόλου Γεωργαλούσης Χαράλαμπος – Πρόεδρος

 Συνεταιρισμός Εκτροφέων Γιδιών Σκοπέλου Νικολάου Βασίλειος   – Πρόεδρος

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Καναλίων Αντωνίου Απόστολος – Πρόεδρος

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλμυρού Γκρίνιας Ιωάννης – Πρόεδρος

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νέας Αγχιάλου Μπούτλας Ηλίας – Πρόεδρος

 Κτηνοτροφικός Σύλλογος Φαρκαδώνας Παππάς Βάιος – Πρόεδρος

Πρόεδρος Πανθεσσαλικού Σύλλογου Χοιροτρόφων   Μπούρας Ιωάννης

Πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Λάρισας Τζιότζιος Μιχάλης

Πρόεδρος Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Λάρισας Μωραϊτης Απόστολος

Πρόεδρος Συλλόγου Αγελαδοτρόφων Ελευθέρας Βοσκής Λάρισας Νανάς Αθανάσιος

Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας Βαϊόπουλος Γεώργιος

Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Επαρχίας Ελασσόνας  Παλάσκας Νικόλαος

Προηγούμενο άρθρο Το θέμα των Σχεδίων Βελτίωσης φέρνει στη Βουλή o Έκτορας Νασιώκας
Επόμενο άρθρο Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας εξέλεξε το πρώτο του Δ.Σ.