Το Δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας εξέλεξε το πρώτο του Δ.Σ.


 Με πανηγυρικό χαρακτήρα και με τη συμμετοχή δεκάδων Συλλόγων και φορέων ,από όλη τη Θεσσαλία, που είναι και τα Ιδρυτικά Μέλη του  και με έντονο το ενδιαφέρον των υποψηφίων για τη συμμετοχή τους στο πρώτο Δ.Σ. του Δικτύου ΜΚΟ Θεσσαλίας ,ολοκληρώθηκε η εκλογική διαδικασία, που έλαβε χώρα στο Επιμελητήριο Λάρισας την περασμένη Τετάρτη 2/2/2011.

Η  ίδρυση του «Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων(ΜΚΟ) Θεσσαλίας» είναι ήδη γεγονός ,ως αποτέλεσμα των εργασιών του 4ου Συνεδρίου ,που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο στις 14 Μαρτίου 2010 και  ενέκρινε το Καταστατικό του Δικτύου (Ομοσπονδίας ),μέσα από ανοικτή  δημόσια διαβούλευση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κατάκτηση ,μέχρι σήμερα, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (δηλ. των Συλλόγων,Οργανώσεων  ,Σωματείων  κ.ά.), σε επίπεδο Θεσσαλίας ,που  αποκτούν ,επιτέλους, μια ενιαία φωνή και δυναμική ,έτσι ώστε -όταν χρειάζεται- να λειτουργούν και συντεταγμένα και συντονισμένα ,διεκδικώντας για την Κοινωνία των Ενεργών Πολιτών την πρόοδο ,που δικαιούται η Θεσσαλία σε κάθε επίπεδο .

Η πανηγυρική αυτή Συνέλευση ,με όλα τα ιδρυτικά Μέλη του Δικτύου ,ξεκίνησε με τον Διοικητικό απολογισμό που έκανε ο πρόεδρος της ΠΔΕ του Δικτύου κ. Κ. Σκριάπας, ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη ,πρωτοπόρα και καινοτόμα αυτή οργάνωση των εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλίας ,η οποία αποσκοπεί να προσφέρει στη μεγάλη προσπάθεια των Θεσσαλών πολιτών για πρόοδο ,ανάπτυξη,εξωστρέφεια  και προκοπή.

Οι πυλώνες δράσης και οι προτεραιότητες που θέτει το νέο Δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας είναι το Περιβάλλον ,ο Πολιτισμός ,η Κοινωνική Αλληλεγγύη, η Κοινωνική Οικονομία και η βιώσιμη Ανάπτυξη. Τα μεγάλα αυτά θέματα το Δίκτυο θα τα επεξεργάζεται με όλους τους εκπροσώπους των Συλλόγων, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ,οι οποίοι θα λειτουργούν ως Επιστημονικοί Σύμβουλοι του Δικτύου(προβλέπεται από το Καταστατικό) και από κοινού θα σχεδιάζονται οι πρωτοβουλίες και ο τρόπος δράσης και παρέμβασης ,σε κάθε επίπεδο.

Τόνισε ,επίσης ότι τα οφέλη που θα έχει το κάθε Μέλος  είναι πάρα πολύ σημαντικά ,δεδομένου ότι το Δίκτυο αυτό δημιουργήθηκε για να μεταφέρει γνώση ,καλές πρακτικές και πληροφόρηση ,που ένας μεμονωμένος Σύλλογος ,δύσκολα μπορεί να έχει (Ευρωπαϊκά Προγράμματα, χρηματοδοτήσεις ,διακρατικές συνεργασίες ,σεμινάρια ,ημερίδες ,καλές πρακτικές ,συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις σε επίπεδο Θεσσαλίας ,Ελλάδας και Ευρώπης ,Ομάδες εργασίας ,συντονισμένες παρεμβάσεις σε θέματα Πολιτισμού ,Περιβάλλοντος, συνεργασία με τα Πανεπιστήμια, με άλλους Πολιτισμούς ,Χώρες και τόσα άλλα.

Στη συνέχεια ,αφού ορίστηκε το προεδρείο και η Εφορευτική Επιτροπή της Συνέλευσης ,διενεργήθηκαν οι εκλογές του πρώτου ,στην ιστορία, Δ.Σ. του Δικτύου ,που χαρακτηρίστηκαν από το έντονο ενδιαφέρον και την αθρόα υποβολή υποψηφιοτήτων (18) για την εκλογή του 11μελούς Συμβουλίου.

Έτσι ,εκλέχτηκαν ,κατά σειρά επιτυχίας οι παρακάτω:

Σκριάπας Κων/νος,Τσιάρας Βασ.,Τσεκούρα Βίκυ,Ζαφραντζάς Ευστ.,Τουρσουνίδου Δήμητρα, Αγραφιώτου Αγορή,Μπουρντένας Δημ.,Φιλοκώστας Ηλίας,Σδραβοπούλου Κων/να,Γκανάτσιος Σωτ.  και Διαμαντή Χρυσοβαλάντω ,που εκπροσωπούν φορείς από όλους τους Νομούς της Θεσσαλίας.

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή εκλέχτηκαν οι : Γουγουλιάς Δημ.,Καραζούπης Χρ. και Μπασιάκου Βασ.

Τις επόμενες μέρες θα οριστεί η σύνθεση του Συμβουλίου ,μετά από τη σύγκλισή του από τον πλειοψηφούντα σύμβουλο κ. Κ. Σκριάπα και θα καθοριστούν οι τομείς ευθύνης του κάθε εκλεγμένου μέλους.

Έτσι ,ένας φορέας τόσο χρήσιμος για τη Θεσσαλία ,που ήταν και είναι το ζητούμενο κάθε οργανωμένης κοινωνίας ,είναι πλέον πραγματικότητα ,αφού όλοι οι εκπρόσωποι των εθελοντικών Οργανώσεων και των Ενεργών Πολιτών , αποκτούν  ένα θεσμικό όργανο , μέσα από το οποίο μπορούν να εκφράζονται, να μελετούν και να προτείνουν λύσεις σε όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν Τον σύγχρονο Άνθρωπο και να συμμετέχουν σε όλες τις Επιτροπές Κοινωνικής Διαβούλευσης που ο Νόμος ορίζει σε επίπεδο Δήμου και Περιφέρειας .

Το Δίκτυο  τονίζει ιδιαίτερα, ότι η αυτόνομη λειτουργία του κάθε Συλλόγου  ,δεν επηρεάζεται ούτε στο ελάχιστο ,απεναντίας ενισχύεται ,γιατί θα ανήκει  ,πλέον , σε μια μεγάλη οικογένεια Συλλόγων και Φορέων ,που ασχολούνται με τα ίδια αντικείμενα , ανταλλάσουν απόψεις και καλές πρακτικές και συμμετέχουν , αν το επιθυμούν ,σε μεγάλες δράσεις ,όπου πολλοί φορείς μαζί, θα πραγματοποιούν σε επίπεδο Δήμου ,Νομού ή Περιφέρειας και αφορούν τον Πολιτισμό,το Περιβάλλον ,την Κοινωνική Αλληλεγγύη και την Κοιν. Οικονομία .

Σημειώνεται  ότι η διαδικασία των εγγραφών στο Δίκτυο συνεχίζεται  ,επικοινωνώντας με τα μέλη του Δ.Σ. και το Νομικό Σύμβουλο του  Δικτύου :κ. Ν. Γάτσας -Δικηγόρος L.LM. 69930-22597.

Αναλυτικές πληροφορίες, για το Δίκτυο ,για τις διαδικασίες που έπονται , αλλά και έντυπα-φόρμες των δικαιολογητικών,  μπορεί ο καθένας να βρει στην ιστοσελίδα του Δικτύου στη διεύθυνση :  https://www.mkothessalias.gr/ .

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: Η Περιφέρεια παίρνει πρωτοβουλία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι σούπερ μάρκετ και εκπρόσωποι των παραγωγών
Επόμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός για «Μεσογειακό» αναπτυξιακό πρόγραμμα