Τη χορήγηση των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία ανέφερε ο Εκτ. Νασίωκας


 Tο θέμα της έγκαιρης χορήγησης των επιδομάτων των ατόμων με αναπηρία, όπως προνοιακού, διατροφικού και κίνησης, φέρνει με αναφορά του στη Βουλή ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Έκτορας Νασιώκας. 

Ειδικότερα, στην αναφορά του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ο Λαρισαίος βουλευτής μεταφέρει «την έντονη ανησυχία σύσσωμου του αναπηρικού χώρου για την έγκαιρη καταβολή -το μήνα Μάρτιο- των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, καθώς και του επιδόματος κίνησης και του διατροφικού επιδόματος νεφροπαθών τελικού σταδίου».

«Η χορήγηση αυτών των επιδομάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά, «ήταν στην αρμοδιότητα των αρμοδίων Διευθύνσεων των πρώην Νομαρχιών της χώρας. Στην παρούσα χρονική περίοδο εφαρμογής του «Καλλικράτη», η χορήγηση των πάσης φύσεως προνοιακών επιδομάτων είναι αρμοδιότητας του τομέα Κοινωνικής Αρμοδιότητας των Δήμων, ενώ το διατροφικό επίδομα εξακολουθεί να καταβάλλεται από τις Δ/νσεις Υγείας των Περιφερειών.

Δυστυχώς, όμως, πληθαίνουν οι φωνές ανησυχίας για την έγκαιρη χορήγηση όλων των ανωτέρω επιδομάτων, αφού ένα μήνα πριν καμία υπηρεσία και κανείς υπεύθυνος του νέου συστήματος δεν γνωρίζει τις αναγκαίες λεπτομέρειες εφαρμογής του.

Αυτά όμως τα επιδόματα αποτελούν για τα άτομα με αναπηρία το μοναδικό μέσο επιβίωσής τους, με το οποίο καλύπτουν όχι μόνο τις βιοτικές τους ανάγκες, αλλά και το πρόσθετο κόστος που καλύπτει τις ανάγκες της αναπηρίας τους.» 

          Καταλήγοντας στην αναφορά του, ο κ. Νασιώκας ζητά «την άμεση λήψη μέτρων και την έκδοση διευκρινιστικών εγκυκλίων, βάσει των οποίων οι αρμόδιες για την χορήγηση των επιδομάτων υπηρεσίες των Δήμων και των Περιφερειών θα γνωρίζουν έγκαιρα όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες για την εξυπηρέτηση των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία».

Προηγούμενο άρθρο Αστ. Ροντούλης: «Ανανέωση καρτών ελεύθερης μετακίνησης των ΑμεΑ»
Επόμενο άρθρο Συνάντηση της Θ. Παρασκευούδη με τον κ. Ρίζο Κομήτσα