Ερώτηση Μάξιμου στη βουλή: Ο Πηνειός “χωματερή” της Θεσσαλίας


 Μετά την αποκάλυψη της τελευταίας εκπομπής «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» ότι σφαγεία ρυπαίνουν με τα λύματά τους τον Πηνειό ποταμό, ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Στην ερώτησή του για την ανεξέλεγκτη μόλυνση του Πηνειού, ο Θεσσαλός πολιτικός επικαλείται πρόσφατη μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και την έκθεση για το 2010 της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

 Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχει ως εξής:

«Στην εκπομπή της 2-2-2010 του Στέλιου Κούλογλου «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» που προβλήθηκε από το κανάλι της ΝΕΤ, αποκαλύφτηκε ότι σφαγεία ρυπαίνουν με τα λύματά τους τον Πηνειό ποταμό. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, τα λύματα των σφαγείων της Καλαμπάκας διοχετεύονταν ανεπεξέργαστα στη χωματερή της περιοχής. Η χωματερή έκλεισε τελικά το καλοκαίρι του 2010 και ό, τι περίσσευε από τα σφαγεία πλέον πήγαινε κατευθείαν στον Πηνειό ποταμό, άδειαζαν δηλαδή όλα τα λύματα στην κοίτη του ποταμού!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις 20 Ιανουαρίου 2011 τα απόβλητα ρίχτηκαν και πάλι στον ποταμό, με την αρμόδια τοπική αρχή να αρνείται κατηγορηματικά ότι έδωσε τέτοια εντολή.

Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Έθνος, 26-7-10) επισημαίνει ότι οι συγκεντρώσεις νιτρικών και φωσφορικών υπερβαίνουν κατά πολύ το ανώτατο επιτρεπτό όριο και σε συνδυασμό με τις μεγάλες συγκεντρώσεις κολοβακτηριοειδών αποδεικνύουν ότι ο Πηνειός έχει μολυνθεί ανεπανόρθωτα.

Ταυτόχρονα, έκθεση της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων (Περίοδος ΙΓ’-Σύνοδος Α’, 2010) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα σημαντικά προβλήματα ρύπανσης που εντοπίζονται στον Πηνειό. Βάσει αυτής προκύπτει ότι ο ποταμός δέχεται πιέσεις από όλων των ειδών τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στους Νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας και Λάρισας. Καλλιέργειες αρδευόμενες και ξηρικές, κτηνοτροφικές, βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, κυρίως αξιοποίησης προϊόντων πρωτογενούς τομέα παραγωγής, αμμοληψίες και οικισμοί έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα των νερών του. Επισημαίνεται ότι τα προβλήματα ρύπανσης του Πηνειού μεταφέρονται και στην υπό ανασύσταση λίμνη Κάρλα».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά την αρμόδια υπουργό:

  • 1. Αληθεύει ότι συνεχίζει να δέχεται ανεπεξέργαστα λύματα από σφαγεία ο Πηνειός, μοναδική πηγή ζωής για τη Θεσσαλία;
  • 2. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να αποτρέψετε την περαιτέρω μόλυνση του ποταμού; Υπάρχει σχέδιο δράσης για την προστασία του και αν ναι, ποιο είναι αυτό και ποια τα αποτελέσματα της εφαρμογής του;
  • 3. Τι τύχη είχε μέχρι σήμερα το ως άνω πόρισμα της Υποεπιτροπής Υδατικών Πόρων της Βουλής;
Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση της Θ. Παρασκευούδη με τον κ. Ρίζο Κομήτσα
Επόμενο άρθρο «Υφυπουργείο Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας πρότεινε ο Ροντούλης στη Βουλή»