«Στις ευρωεκλογές, πιστεύω πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, θα επιβεβαιώσουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας» εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σήμερα στη «ΒτΚ». Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρεται στο δυσμενές κλίμα και το θυμό που επικρατεί στην κοινωνία και τονίζει ότι όταν το θυμικό επικρατεί της λογικής, οι συνέπειες δεν είναι ποτέ θετικές. Επισημαίνει ακόμη ότι η έξοδος της χώρας, όμως, από την οικονομική κρίση δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με κραυγές ούτε με υψηλές κορώνες, αλλά απαιτεί σχέδιο. Ο κ. Χαρακόπουλος μιλά για τις κινητοποιήσεις των αγροτών, το έργο της κυβέρνησης στο αγροτικό τομέα και υποστηρίζει ότι οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται προνομιακά από τις κυβερνήσεις.
1) Κύριε Χαρακόπουλε οι αγρότες είναι πάλι σε αναβρασμό και προβαίνουν σε κινητοποιήσεις. Τι διεκδικούν τώρα, και τι θα κάνει η κυβέρνηση για να αποφύγει προβλήματα;
Οι αγρότες διαμαρτύρονται, κυρίως, για χρόνια προβλήματα αλλά και για το νέο καθεστώς φορολόγησής τους, για το οποίο δυστυχώς δεν υπήρξαν εγκαίρως διευκρινήσεις, με αποτέλεσμα κάποιοι να κερδοσκοπούν πολιτικά. Σε πολλά ζητήματα, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας και την έλλειψη ρευστότητας, έχουν τα δίκια τους. Αν και στο ρεύμα βάλαμε «φρένο» στις προαναγγελθείσες αυξήσεις για τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2013, κι όπως έχει ειπωθεί δεν θα αυξηθεί μέχρι και το 2015, ωστόσο το κόστος παραμένει υψηλό. Όμως, πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η χώρα περνά μία δύσκολη οικονομική συγκυρία. Διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους αγρότες, και στο μέτρο του δυνατού λύνουμε ένα-ένα τα προβλήματα σε συνεργασία μαζί τους. Θυμίζω ότι με παρέμβασή μας απαλλάχτηκαν του δυσβάσταχτου φόρου ακινήτων τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα.
2) Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο αγροτικός κόσμος, τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζεται με προνομιακούς όρους από τις κυβερνήσεις. Εσείς εκλέγεστε σε κατεξοχήν αγροτική περιοχή και γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση. Θεωρείτε ότι ο αγροτικός κόσμος συνεισφέρει εξίσου στα βάρη όπως οι υπόλοιποι Έλληνες;
Συχνά συνηθίζουμε στην Ελλάδα, να καταφεύγουμε σε ισοπεδωτικές γενικεύσεις ή αφορισμούς. Είναι αλήθεια πως στην Αθήνα η άποψη ότι οι αγρότες αντιμετωπίζονται προνομιακά βρίσκει πολλούς θιασώτες. Αυτό, όμως δεν είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα για όσους βγουν έξω από το κλεινόν άστυ και ταξιδέψουν στην περιφέρεια, είναι ότι οι αγρότες, όπως και όλοι σχεδόν οι Έλληνες, έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της κρίσης. Και μην ξεχνάτε ότι οι αγρότες πλήρωναν, όπως όλοι, φόρους για την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, υψηλό κόστος ενέργειας και αγροτικά εφόδια με τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη. Επιπλέον, η καθιέρωση στοιχείων εσόδων-εξόδων στοχεύει στη δικαιότερη φορολόγηση με βάση τα πραγματικά εισοδήματα. Κανείς δεν ζήτησε να υπάρξει διακριτική μεταχείριση για κάποια επαγγελματική τάξη αλλά μιλήσαμε για δίκαιη κατανομή βαρών σε μια δύσκολη συγκυρία για όλους.
3) Θεωρείτε ότι στα περίπου δυο χρόνια που είστε στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με τον κ. Τσαυτάρη, τα πράγματα βελτιώθηκαν για τους αγρότες και την αγροτική παραγωγή, ή υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος;
Στόχος μας στο ΥπΑΑΤ είναι να ανατρέψουμε τα κακώς κείμενα της αγροτικής παραγωγής και να στηρίξουμε όσους τολμούν να καταπιαστούν με τη γη και τα ζώα. Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τα «κόκκινα δάνεια» στην παλαιά Αγροτική Τράπεζα. Με το νέο νόμο του ΥπΑΑΤ διαγράφονται πανωτόκια 17.000 αγροτών και απελευθερώνονται υποθήκες. Επιπλέον, χρόνια προβλήματα επιλύθηκαν: νομιμοποιήσαμε όλες τις αυθαίρετες σταυλικές εγκαταστάσεις χωρίς πρόστιμο, κάναμε πιο γρήγορη και οικονομική την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις. Προχωρήσαμε σε νέα προκήρυξη για τη στήριξη της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Και με στόχο την ανανέωση του αγροτικού δυναμικού προκηρύξαμε καινούργιο πρόγραμμα νέων γεωργών, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργήσαμε το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, έναν “κουμπαρά” 253 εκατομμυρίων ευρώ με επιτόκιο δανεισμού κάτω από 4%. Μπορούμε και θα κάνουμε ακόμη περισσότερα, αλλά χρειαζόμαστε και τη συνδρομή των ίδιων των αγροτών.
4) Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα των θυσιών όλων των Ελλήνων. Πιστεύετε ότι πρέπει να το απολαύσουν μόνο ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, ή πρέπει να διαχυθεί σε όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη;
Το ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα και ότι για πρώτη φορά μπορούμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική χωρίς δανεικά είναι επίτευγμα και παρακαταθήκη για το αύριο. Κάποιοι θέλουν να υποτιμούν την επιτυχία αυτή, που είναι οπωσδήποτε αποτέλεσμα των θυσιών του ελληνικού λαού. Προφανώς επιθυμούν την επιστροφή στην καταστροφική πολιτική της διανομής των δανεικών, της πολιτικής που από τη δεκαετία του ’80 -για να μη ξεχνιόμαστε που βρίσκονται οι ρίζες της κακοδαιμονίας μας-, μας έφερε στο χείλος του γκρεμού. Αυτό σήμερα αλλάζει και είναι γεγονός αναμφισβήτητο.
4) Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο. Οι ευρωεκλογές πιστεύετε ότι μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων;
Στις ευρωεκλογές πιστεύω πως οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα επιβεβαιώσουν την Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Όλοι παραδέχονται πως μόνο εντός της ΕΕ θα πιάσουν τόπο οι θυσίες μας. Γι’ αυτό και είμαι αισιόδοξος ότι τελικά στις ευρωεκλογές ο λαός θα στείλει σαφές μήνυμα υπέρ μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας, μακριά από τις ακραίες φωνές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Κι αυτό το αποτέλεσμα θα επιτρέψει με νέα δυναμική την κυβέρνηση αυτή να ολοκληρώσει το έργο της εξόδου της χώρας από την κρίση, τα μνημόνια και την επιτροπεία.
5) Γνωρίζετε πως στην κοινωνία επικρατεί οργή θυμός και δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική. Σας τρομάζει το πως μπορεί να εκφραστεί αυτή η οργή;
Όταν το θυμικό επικρατεί της λογικής οι συνέπειες δεν είναι ποτέ θετικές. Είναι βέβαιο ότι αρκετοί συμπολίτες μας βιώνουν την κρίση με ιδιαίτερα επώδυνο τρόπο. Αρκετοί άλλοι παρασύρονται από τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Η έξοδος της χώρας, όμως, από την οικονομική κρίση που την ταλανίζει για μια σχεδόν πενταετία δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε με κραυγές, ούτε με υψηλές κορώνες. Απαιτεί σχέδιο, επιμονή και δουλειά. Θεωρώ ότι, παρά την ανησυχία που εκδηλώνεται, τελικά η λογική και η σύνεση θα επικρατήσουν για το καλό της χώρας και των πολιτών.
7) Θεωρείτε κ. Χαρακόπουλε ότι εάν ο κόσμος επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγει την καταστροφή της χώρας;
Δόξα τω Θεώ, στην εποχή της άμεσης πληροφόρησης οι πολίτες μπορούν να βλέπουν, να συγκρίνουν και να κρίνουν. Διαπιστώνουν, λοιπόν, ιδίοις όμμασι ποιοι είναι αυτοί που του ζητούν την ψήφο του, τι αξιοπιστία έχουν, και πόσο ικανοί είναι να διαχειριστούν τις τύχες της χώρας, τη στιγμή μάλιστα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Άρα νομίζω ότι οι Έλληνες θα ψηφίσουν με τρόπο που δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα πετύχαμε ως σήμερα, και κυρίως τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εν γένει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που τόσες εστίες έντασης μαίνονται στην ευρύτερη γειτονιά μας.