Οχι μόνο πρέπει να υποστηρίξουμε την Αβερώφειο Γεωργική Σχολή, αλλά να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες της Σχολής, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας Θωμά Ψύρρα, και υπογράμμισε τα εξής:
Α. Το 80% με 90% των παιδιών που σπουδάζουν σε αυτήν τη Σχολή είναι ντόπιοι άνθρωποι, όπως στο αντίστοιχο κομμάτι στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων και σε άλλα σημεία.
Β.Από τα δύο τμήματα που λειτουργούν, το μεν ένα είναι το μοναδικό που άπτεται της εκπαίδευσης των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τα γεωργικά μηχανήματα. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτού του επιπέδου εκπαίδευση για έναν τόσο σημαντικό κλάδο, έναν κλάδο ο οποίος συνεχώς διευρύνεται, καθώς στη γεωργική πράξη συνεχώς μπαίνουν νέα μηχανήματα, νέες μορφές μηχανημάτων, τα οποία θέλουν συντήρηση κλπ.. Για παράδειγμα σας αναφέρω τα ψεκαστικά μηχανήματα που απαιτούν τώρα οι κανονισμοί να πιστοποιούνται. Μόνο αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν αυτή τη δουλειά και το επαγγελματικό τους μέλλον είναι λαμπρό και σίγουρο,
Γ.Γι’ αυτό πιστεύω ότι όχι μόνο πρέπει να τους υποστηρίξουμε, αλλά να επεκτείνουμε τις δραστηριότητες της Σχολής.
Δ.Περιττό να πω ότι αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το δεύτερο τμήμα, μιας και αφορά την κτηνοτροφία, τη ζωοτεχνία που είναι τόσο σημαντικό κομμάτι στο Θεσσαλικό κάμπο και στην ευρύτερη περιοχή. Κατά συνέπεια, εμείς θα την υποστηρίξουμε τη Σχολή.
Ε.Όσον αφορά τώρα στην έκφραση «αποψιλώθηκε η Σχολή από τις εκτάσεις της», θα ήθελα να πω ότι δεν τη δέχομαι, διότι δεν είναι έτσι. Η έκταση πραγματικά ήταν δυόμισι χιλιάδες στρέμματα. Τα χίλια πεντακόσια, όμως, δόθηκαν στο ΤΕΙ για άλλο ένα εκπαιδευτικό σκοπό του Υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, εγώ είχα εκτενή συνεργασία με το ΤΕΙ αυτό που είναι εξαιρετικό, διότι δίπλα είναι το αντίστοιχο δικό μας κέντρο για την έρευνα για τα ψυχανθή φυτά, όπου γνωρίζετε την ευαισθησία μου στα συγκεκριμένα θέματα.
Ζ.Επομένως, θεωρώ ότι και αυτό το κέντρο και το ΤΕΙ βοηθούν στο να υποστηριχθεί η εκπαίδευση νέων ανθρώπων της περιοχής. Άρα, πιστεύω ότι σωστά δόθηκαν τότε.
Η.Εις ό,τι αφορά τις υπόλοιπες εκτάσεις και τα κτήριά τους, που είναι κομμάτι αυτής της διεργασίας, θα υποστηριχθούν γιατί είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση των ανθρώπων. Μάλιστα, για μετεκπαιδεύσεις και μικρού μεγέθους μετεκπαιδεύσεις για πολύ εξειδικευμένα θέματα θα χρειαστεί οι άνθρωποι να πάνε ξανά σε αυτήν τη Σχολή για δεκαπέντε ημέρες, γιατί ήλθε, για παράδειγμα, ένα νέο μηχάνημα που δεν υπήρχε τότε και πρέπει η Σχολή να τους εκπαιδεύσει.
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ: Κατά πρώτο λόγο θέλω να επισημάνω τα προβλήματα των κτηρίων. Ο όγκος των κτηρίων, η θέση τους στο χώρο, τα ιδιαίτερα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά τους συνθέτουν ένα σύνολο που είναι μοναδικό. Είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης και ιστορικά διατηρητέο μνημείο. Το τόνισα αυτό. Σήμερα, όμως, τα σαράντα τρία κτήρια του συγκροτήματος απαιτούν άμεση συντήρηση. Οι σκεπές θέλουν αλλαγή, όπως και τα δίκτυα ύδρευσης, οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και οι εσωτερικοί χώροι. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση, τα κτήρια θα καταρρεύσουν και η Λάρισα θα χάσει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα.
Καταθέτω μια σειρά από φωτογραφίες για να δείτε ακριβώς την κατάσταση των κτηρίων.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Θωμάς Ψύρρας καταθέτει για τα Πρακτικά τις προαναφερθείσες φωτογραφίες, οι οποίες βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
Η δική μου πρόταση είναι να εκπονηθούν ταχύτατα οι αναγκαίες μελέτες. Ο ρόλος του τοπικού ΤΕΕ, αλλά και του ΤΕΙ που αναφέρατε, του διπλανού ΤΕΙ, πρέπει να είναι καθοριστικός, έτσι ώστε να ενταχθεί το σύνολο στο νέο ΕΣΠΑ. Πρέπει να βρεθεί, βέβαια -ευχής έργο θα ήταν αυτό- ένας τρόπος συνεργασίας με το Δήμο της Λάρισας για να αξιοποιηθούν τα κτήρια, τα οποία -σημειωτέον- περιλαμβάνουν χώρους συνεδριάσεων, εστίασης, κοιτώνες. Δεν πρέπει να χαθούν αυτά τα πράγματα.
Όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού της Σχολής, δεν είναι δυνατόν η Σχολή -που αναδείξατε τη σημασία της και συμφωνώ απολύτως- να δουλεύει μόνο με ωρομισθίους. Ας σημειωθεί ότι το 1990 η Σχολή είχε τριάντα μόνιμους υπαλλήλους, το 2013 μόνο τέσσερις και το 2014 θα απομείνουν δύο γιατί θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι.
Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη της αγροτικής εκπαίδευσης με τέτοιους όρους, στέλνοντας ουσιαστικά καθυστερημένα και με το ζόρι ωρομίσθιους καθηγητές στην Αβερώφειο.
Η πρότασή μου είναι να μετακινηθούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πλεονάζοντες καθηγητές ειδικότητας -στη δευτεροβάθμια υπάρχουν γεωπόνοι, χημικοί, τεχνολόγοι, αλλά και βιβλιοθηκονόμοι- διότι στην Αβερώφειο Σχολή υπάρχει σημαντικότατο αρχείο και μία μοναδική γεωπονική βιβλιοθήκη. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να μείνουν στον αέρα.
Το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», στον οποίον πλέον ανήκει η ευθύνη λειτουργίας της Σχολής, πρέπει να αναλάβει δράσει. Πρέπει να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία όσο το δυνατόν πιο σύντομα και να αξιοποιηθεί. Ο καιρός περνάει. Κι αν συνεχίσουμε έτσι, κύριε Υπουργέ, η Αβερώφειος τελικά θα διαλυθεί. Τα κτήρια θα καταρρεύσουν, τα μηχανήματα θα πεταχτούν, η Σχολή θα κλείσει και θα απομείνει το φάντασμα του παλιού καθηγητή, του Τζουλιάδη, και του συνταγματάρχη Λιάπκιν να γυρνά στα χαλάσματα.
Μάλιστα, για να επιβιώσει η Αβερώφειος, σκέφτομαι να σας δωροδοκήσω! Θα σας κάνω δώρο το βιβλίο «Συνταγματάρχης Λιάπκιν» μήπως διαβάζοντάς το -κι αν το έχετε διαβάσει, να το διαβάσετε ξανά- και επανακάμπτοντας την καλή λογοτεχνία, βρείτε όλους εκείνους τους λόγους –αφού δεν μπορώ προσωπικά να σας πείσω, θα σας πείσει η καλή λογοτεχνία- για να επιβιώσει η Σχολή, γιατί θα είναι καλό και για τον ΕΛΓΟ και για εσάς και, βέβαια, για τη Λάρισα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων):
Το έχω διαβάσει το βιβλίο και παρακολουθώ και μιλώ και με τους απογόνους της οικογένειας Τζουλιάδη, που δραστηριοποιούνται στα σχετικά θέματα. Δεν χρειάζεται να πείσετε εμένα, γιατί έχω πειστεί πριν ξεκινήσω την υπουργική μου καριέρα.
Θέλω, όμως, να πω τρία πράγματα:
Εις ό,τι αφορά το κτηριακό κομμάτι: Όπως κι εσείς είπατε, είναι πολλά τα κτήρια. Ήδη δέκα κτήρια έχουν αναστηλωθεί, συντηρούνται, έχουν τελειώσει και με τα χρήματα που προσπαθούμε να βρούμε, θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε σιγά-σιγά και στα υπόλοιπα. Είναι ένα πολύ μεγάλο, σημαντικό συγκρότημα.
Δεύτερον, όσον αφορά το νόμο για τον ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»: Έχω υποσχεθεί στο Σώμα ότι μετά την ψήφιση του προηγούμενου νόμου -εντός των ημερών- θα κατατεθεί ο νόμος για τις υδατοκαλλιέργειες. Έχει ολοκληρωθεί. Σήμερα, αύριο τελειώνει. Είναι στη διαβούλευση. Σήμερα τελειώνει η διαβούλευση και άρα θα πάρει το δρόμο του για το Κοινοβούλιο.
Το επόμενο που έρχεται και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες Επιτροπές και τις εισηγήσεις τους από τον ΕΛΓΟ, θα είναι αυτό της έρευνας, της εκπαίδευσης, της καινοτομίας που θα άπτεται και των θεμάτων που συζητούμε. Εκεί θα δείτε τις δυνατότητες που έχουμε και τα εργαλεία να συμπράξουμε με τους τοπικούς ανθρώπους. Συμφωνώ απολύτως, ότι εάν είναι να στήσουμε ή να εκσυγχρονίσουμε ή να αναστηλώσουμε ένα τόσο όμορφο κτήριο που έχει ένα τόσο ωραίο αμφιθέατρο ή άλλους χώρους οι οποίοι μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλότροπα, γιατί να μην τους αξιοποιήσει η ντόπια κοινωνία, ο Δήμος -όπως λέτε- το ΤΕΙ να κάνει μία εκδήλωση και τανάπαλιν και άλλοι φορείς;
Επομένως, σαφέστατα θα δείτε τέτοιες μορφές συμπράξεων με τις τοπικές Αυτοδιοικήσεις και τους ντόπιους, όχι μόνο γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, αλλά γιατί και τα κόστη είναι γιγάντια.
Εννοείται ότι δεν μπορούμε να δώσουμε το σύνολο των χρημάτων που έχει το «Μπαλτατζής» για να αναστηλώσουμε μόνο ένα κτήριο. Πρέπει να δώσουμε λεφτά στο «Μπαλτατζής» και για τα νερά και για τις λιμνοδεξαμενές και για να βοηθήσουμε τη γεωθερμία και για να βοηθήσουμε το κομμάτι της εκπαίδευσης των ανθρώπων, και τη μεταποίηση, τα βοσκοτόπια κλπ..
Επομένως, σίγουρα είναι πολύ σημαντικό θέμα. Δεν μπορούμε, όμως να το κάνουμε σε μία ημέρα, όπως και τα υπόλοιπα είκοσι κτήρια. Κάναμε τα δέκα κτήρια και θα ξεκινήσουμε και τα υπόλοιπα. Πιστεύω ότι εάν συμπράξουμε με τους ντόπιους ανθρώπους, θα επιταχύνουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε πόρους από πολλές πηγές.
Όμως, θέλω να πω ότι η κινητικότητα, που κι εσείς επισημαίνετε, είναι ένας καλός τρόπος. Να, λοιπόν, που βλέπουμε το να συρρικνωθεί κάτι στο Υπουργείο Παιδείας, γιατί ο αριθμός τους δεν χρειάζεται σε αυτά τα νούμερα και να έρθουν σε εμάς, όπως θα έρθουν και από τους δήμους γεωτεχνικοί είτε από το Υπουργείο Παιδείας -ακριβώς αυτές τις ειδικότητες περιμένουμε- όπως ακριβώς και εμείς δώσαμε στην κινητικότητα ανθρώπους. Είχαμε, για παράδειγμα, τέσσερις γεωτρυπανιστές από τα έργα της Κωπαΐδας που μας ζήτησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και που τώρα κάνουν αυτού του είδους τις δραστηριότητες και κινήθηκαν από εδώ, εκεί. Με το ίδιο σκεπτικό θα κινηθούν ανάποδα άνθρωποι από ένα άλλο Υπουργείο, όπως είναι το Υπουργείο Παιδείας ή το Εσωτερικών και τους δήμους, γιατί εκεί χρειάζονται περισσότερο.
Επομένως, όλα αυτά θα γίνουν.
Πιστεύω ότι η δημοσίευση προχθές του νόμου, θα μας ανοίξει τα χέρια τουλάχιστον να πάρουμε γρήγορα μερικούς ανθρώπους -ιδιαίτερα επιστήμονες- που θα βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Στη συνέχεια, με το νόμο του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» που θα προβλέπει και αυτές τις συμπράξεις με τους διάφορους φορείς, θα κοιτάξουμε να αναζωογονήσουμε τη Σχολή -όχι μόνο αυτή, αλλά και τις άλλες- για τους λόγους που σας περιέγραψα.
Η εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση, πέραν της έρευνας και της καινοτομίας, είναι ελλείπων κρίκων αυτή τη στιγμή από τη γεωργία μας, όπως είναι και οι συμβουλές. Θεωρώ λάθος της πολιτείας κατά την προηγούμενη επταετία που δεν υποστήριξε αυτόν τον τομέα από τα επιχειρησιακά προγράμματα της γεωργίας.
ΑΒΕΡΩΦΕΙΟΣ ΕΠΑ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ
Η Αβερώφειος είναι η μοναδική Δημόσια Σχολή με τις ειδικότητες των «Αγροτικών Μηχανημάτων» και της «Ζωοτεχνίας»
Στη Σχολή λειτουργεί οικοτροφείο που παρέχει δωρεάν στέγαση και διατροφή σε όσους το επιθυμούν.
Η Σχολή λειτουργεί από το 1911 και οι σπουδαστές της παρακολουθούν ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο πρόγραμμα που περιλαμβάνει:
· στην ειδικότητα των «Αγροτικών μηχανημάτων» μαθήματα όπως Γεωργική Τεχνική, Γεωργικός Ελκυστήρας και Γεωργικά Μηχανήματα.
· στην ειδικότητα της «Ζωοτεχνίας» μαθήματα που αφορούν στην Εκτροφή και Διατροφή των Αγροτικών Ζώων, στη Βιολογική Κτηνοτροφία, στη Μελισσοκομία κ.α.
Το πρόγραμμα σπουδών ολοκληρώνεται στα εργαστήρια γεωργικών μηχανημάτων και μηχανολογίας, καθώς και στο βουστάσιο, στο χοιροστάσιο, στο πτηνοτροφείο και στους αγρούς της σχολής.
Επιπλέον, οι σπουδαστές διδάσκονται τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και την εκμάθηση ξένης ορολογίας.
Οι απόφοιτοι της Σχολής έχουν την δυνατότητα να εργαστούν τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με όλα τα σχετικά δικαιώματα.
Oι απόφοιτοι της ειδικότητας «Αγροτικών Μηχανημάτων» έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε θέσεις εργασίας, που προσφέρουν οι εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Γεωργικών Μηχανημάτων (Σ.Ε.Α.Μ.)
Εγγραφές: από 1 έως 30 Ιουνίου και από 1 έως 14 Σεπτεμβρίου
Αίτηση Εγγραφής
Διεύθυνση: 4ο χλμ. οδού Τρικάλων-Λάρισας
Τ.Κ 41500
Διευθυντής: Βίλλης Χρήστος
Τηλέφωνο: 2410 611093
Fax: 2410 611092
Ειδικότητες: 1. Αγροτικών Μηχανημάτων
2. Ζωοτεχνίας