Ομιλία Διαμάντου στο Ιδρυτικό Συνέδριο της «Νέ@ς Λάρισας»


Μετά την «εντολή» που έλαβε μέσω κάλπης ο Ντίνος Διαμάντος για τη διεκδίκηση του Δήμου Λαρισαίων, στο ιδρυτικό συνέδριο της «Νέ@ς Λάρισας», ανέφερε τα εξής:

 

Λαρισαίες και Λαρισαίοι

Ήρθε η ώρα να ξαναγράψουμε ιστορία.

Ήρθε η ώρα της Νέας Λάρισας.

Η ιστορία όμως δεν γράφεται με αντί. Δεν γράφεται με άρνηση. Γράφεται με θετικό λόγο.

Σε μια περίοδο που ζούμε μια πρωτοφανή, μια πολύπλευρη κρίση. Δεν είναι οικονομική, είναι πρωτίστως ηθική, πρωτίστως κρίση αξιών, πρωτίστως πολιτική. Θα πρέπει να δούμε την ιστορία. Την ιστορία αυτής της πόλης, την ιστορία του Λαρισαϊκού λαού.

Πως έγραψε ξανά μια θετική ιστορία, μια πορεία προς το μέλλον σε αντίστοιχη δύσκολη περίοδο.

Η μεταπολεμική περίοδος ήταν μια κρίσιμη στιγμή για τον ρου της ιστορίας της πόλης μας. Ήταν μια κρίσιμη στιγμή για την ίδια την κοινωνία.

Όμως, ας θυμηθούμε εμείς που ακούγαμε η τότε νέα γενιά, ας θυμηθούν οι παλιότερες γενιές, που θέλουν τον σεβασμό σήμερα, ας θυμηθούν κι απ’ αυτά που θ’ ακούσουν τα νέα παιδιά, για να διδαχθούμε και να δούμε πως μπορούμε να πορευθούμε στο μέλλον.

Ένας τρόπος υπάρχει. Αξίες, ιδανικά, όραμα, σχέδιο, δράση, συλλογική δράση. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε διαφορετικά.

Μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο σε μια γκρεμισμένη Λάρισα, σε μια γκρεμισμένη κοινωνική συνοχή, σε μια αποσαρθρωμένη πολιτική ζωή του τόπου, κάποιοι χτίζαν τον πολιτισμό. Κάποιοι χτίζαν την κοινωνική συνοχή. Κάποιοι χτίζαν μια άλλη πολιτική από αυτή που βιώσαμε τα τελευταία 30 χρόνια.

Μια πολιτική των τελευταίων 30 χρόνων, που προφανώς έδωσε τα θετικά, έδωσε σημεία προόδου, αλλά έδωσε και κάτι άλλο, το οποίο σημάδεψε τη δική μου γενιά. Και ήρθε η ώρα να το ξεπληρώσουμε στις νέες γενιές. Έδωσε την ευκολία στη σκέψη, στη δράση, την ευκολία και την απαίτηση του γρήγορου πλουτισμού, της ανέλιξης μέσα από κομματικά στεγανά, το ρουσφέτι και την πελατειακή σχέση.

Αυτά λοιπόν πρέπει να πάρουν τέλος.

Και πρέπει να πάρουν τέλος γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Δεν ξέρω τι θα γίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Είναι πρωτίστως πολιτικό το ζήτημα και είμαστε πολιτική κίνηση.

Κάποιοι που θέλουν να μας ταυτίσουν ως μια απολιτική κίνηση το κάνουν διότι ενοχλούνται, διότι στριμώχνονται.

Είμαστε πρωτίστως πολιτική κίνηση, η νέα δημοτική κίνηση. Κι αυτό το λέω με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

Είμαστε πρωτίστως Έλληνες. Έλληνες, πατριώτες. Κι αυτό, δεν το ξεχνάμε. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι κεντρικές πολιτικές, όλες οι κοινωνικές πολιτικές που συνθλίβουν την αξιοπρέπειά μας, που στριμώχνουν τα αξιακά μας ιδεώδη θα μας βρουν απέναντι.

Δεν είναι θέμα διλήμματος. Αυτά τα διλήμματα για κάποιους και για όλους, έχουν απαντηθεί το 2010. Το πρόγραμμά μας και η πολιτική μας δεν στηρίζεται σε διλήμματα. Στηρίζεται σε ένα δημιουργικό λόγο.

Και βέβαια, αυτό που πρέπει να συνομολογήσουμε είναι ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μόνοι μας, ο καθένας στο γραφείο του, στο σπίτι του και να προοδεύσει έτσι αυτή η πόλη.

Αυτή η πόλη θέλει συνολικό σχεδιασμό.

Θέλει μια δημοκρατική λειτουργία στην ουσία και όχι κατ’ επίφαση.

Θέλει τα θεσμικά όργανα, το δημοτικό συμβούλιο, τα διαμερισματικά συμβούλια αλλά και γιατί όχι, τις λαϊκές συνελεύσεις στα χωριά, τις συνοικίες, που μπορούν να δώσουν ακόμη και μέσα από τοπικά δημοψηφίσματα, τα οποία προβλέπονται από τον “Καλλικράτη”, την ορμή και τη συνοχή για να πετύχουμε αυτό που σχεδιάζουμε και αυτό που πρέπει να κάνουμε.

Και βέβαια είναι σημαντικά, τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθούμε για την πυξίδα και τις συντεταγμένες, που πρέπει να βάλουμε.

Η κοινωνική αναφορά, το πρώτιστο για εμάς.

Η αβεβαιότητα, μέσα από την ανεργία, μέσα από τη φτωχοποίηση.

Είναι βέβαια, σημαντικές οι πρωτοβουλίες και της Εκκλησίας και του Δήμου Λαρισαίων, κυρίως και των Ενεργών Πολιτών. Δίνουν πραγματικά βοήθεια, αλληλεγγύη, κοινωνική ματιά, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, Κοινωνικά Ιατρεία και Κοινωνικά Φαρμακεία.

Στόχος μας όμως δεν είναι να τα γιγαντώσουμε. Στόχος μας είναι να τα κλείσουμε μέσα στην επόμενη 10ετία. Με ένα όραμα που μπορεί να δώσει βεβαιότητα για απασχόληση, βεβαιότητα και σιγουριά για το μέλλον.

Ένα όραμα, που μπορεί να δώσει μια αξιοβίωτη πόλη, που το κόστος διαβίωσης, αυτό που γνωρίζουμε όλοι κι εγώ προσωπικά μέσα από την καθημερινότητα στη δουλειά μας και στο σπίτι μας, πρέπει να μειωθεί.

Μπορεί, άραγε, ο δήμος να το κάνει αυτό;

Φυσικά. Υπάρχουν τα εργαλεία, στα οποία ένας σύγχρονος δήμος, η Νέα Λάρισα, ο νέος δήμος Λαρισαίων, μπορεί να αξιοποιήσει.

Υπάρχει ένας δρόμος των εθνικών χρημάτων, που μειώνονται συνεχώς. Ακούσαμε προχθές για τις νέες μειώσεις.

Υπάρχει ο δρόμος του ΕΣΠΑ, των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που μέσα από την Περιφέρεια ή τα Τομεακά Προγράμματα των υπουργείων θα τρέξουμε. Όπως έτρεξαν μέχρι τώρα και με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία.

Αρκούν όμως αυτά; Όχι.

Πρέπει να καταστήσουμε το δήμο αυτάρκη. Πρέπει να καταστήσουμε το δήμο ισχυρό. Πρέπει να καταστήσουμε το δήμο ανεξάρτητο.

Κι αυτό έχει σχέση και με την κοινωνική μας αξιοπρέπεια και με την οικονομική μας αυτοτέλεια.

Είναι μεγάλη κουβέντα θα πει κάποιος.

Δεν είναι.

Και επειδή μιλάω με παραδείγματα πάντα και ξέρουμε ότι είμαστε όλοι μας στην παραγωγική διαδικασία, όλοι όσοι ήρθαν στη Νέα Λάρισα είναι μέσα στη ζωή, μέσα στο επάγγελμα, ενεργοί πολίτες σε όλα, μέσα στην οικογένεια.

Ξέρουμε πολύ καλά και έχουμε το σχέδιο και τους ανθρώπους, με 14 προγράμματα αναξιοποίητα μέχρι σήμερα από το δήμο Λαρισαίων, στα οποία μπορούμε μόνοι μας να φέρουμε πόρους, για αναπλάσεις, για κοινωνική πολιτική, για την επιχειρηματικότητα, για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Το περιβάλλον, το οποίο δεν είναι αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα ότι μας αντιπροσωπεύει.

Δεν είναι αυτό που θέλουμε να χτίσουμε για τη Νέα Λάρισα.

Έχουμε βάλει λοιπόν, έναν φιλόδοξο στόχο, ο οποίος είναι πολύ συγκεκριμένος.

Επειδή πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι και μετρήσιμοι, υπάρχουν τα 12 κριτήρια που οι Ευρωπαϊκές πόλεις έχουν βάλει για την περιβαλλοντική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Αυτοί οι στόχοι που πρώτοι διατυπώσαμε ως Τεχνικό Επιμελητήριο το 2010. Την καταθέσαμε και το καλοκαίρι ως Νέα Λάρισα.

Είμαστε έτοιμοι να μετρήσουμε, να μετρηθούμε και να πετύχουμε τους στόχους σε όλα τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Αυτό είναι και η πρώτη μας προτεραιότητα, για να ζήσουμε σε ένα περιβάλλον, το οποίο θα είναι και καθαρό και πράσινο, αλλά το κυριότερο θα είναι ανθρώπινο.

Γιατί η ανθρωπιά περνάει μέσα από το περιβάλλον όταν έχεις τη δυνατότητα της προσβασιμότητας, έχεις τη δυνατότητα της αναγνώρισης της ιδιαιτερότητας και της διαφορετικότητας. Γιατί είμαστε όλοι διαφορετικοί, αλλά προπάντων είμαστε όλοι ίσοι.

Αυτό βέβαια δεν περνά μόνο μέσα από τον πολιτισμό. Περνάει μέσα από την κοινωνική αναφορά και τη διάχυση των ωφελειών από κάθε δράση και πρωτοβουλία του δήμου σε όλους τους πολίτες.

Μπορούμε να δώσουμε επάρκεια πόρων στους πολίτες την επόμενη 10ετία.

Επάρκεια και αυτάρκεια πόρων, αλλά και οικονομία και οικονομικότερη διαβίωση στην πόλη.

Μιλάμε πολύ συγκεκριμένα. Για το νερό, για την ενέργεια, για τη θέρμανση.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πώς θα το κάνουμε. Όπως γνωρίζουμε και τη δυνατότητα για το νερό, για την αποχέτευση, να μειώσουμε το κόστος διαβίωσης των πολιτών.

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός μέσα από τη διαδικασία της καθημερινότητας που η κεντρική πολιτική σκηνή τη συνθλίβει και δεν έχει δει κανείς στην τσέπη του το πρωτογενές πλεόνασμα παρά μόνο στους αριθμούς, πρέπει εμείς ως νέος δήμος, ως Νέα Λάρισα να το κάνουμε πράξη.

Είναι εύκολο όταν μιλάμε για την πραγματική οικονομία, τον πραγματικό παραγωγικό ιστό της πόλης και των χωριών, ενός ενωμένου δήμου, τότε μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε τι εννοεί η Νέα Λάρισα.

Έχουμε καλύτερη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, καλύτερη αξιοποίηση με τη συνεργασία και των ιδιωτών, αλλά και των υπηρεσιών του δήμου.

Δηλώνω όμως κατηγορηματικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να απεμπολήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα, εκείνων των Οργανισμών και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η ΔΕΥΑΛ και το νερό δεν μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν γιατί αυτό έχει γίνει στην Ευρώπη με αποτυχημένο τρόπο.

Δεν μπορεί να απεμπολήσουμε την καθαριότητα, που δεν είναι μόνο καθαριότητα, αλλά είναι ένα συνολικό πλαίσιο που έχει σχέση ουσιαστικά με τον πολιτισμό.

Δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα στην καθαριότητα. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα.

Να μειώσουμε το κόστος της λειτουργίας, να εκσυγχρονίσουμε τον τομέα της καθαριότητας.

Πρέπει απλά, για παράδειγμα να εξαφανιστούν οι κάδοι. Είναι τόσο δύσκολο όταν σε μικρότερες πόλεις της Ευρώπης από τη Λάρισα αυτό έχει ήδη γίνει;

Είναι ένα σύστημα συλλογής των απορριμμάτων, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα όψη της Λάρισας και σε μια νέα λειτουργική διαδικασία.

Είναι πολύ δύσκολο την ανακύκλωση να την έχουμε μόνο ως εικόνα, αλλά να την έχουμε ως συνολική συνειδησιακή πράξη;

Όλα αυτά όμως φίλες και φίλοι είναι θέμα συνείδησης, είναι θέμα νοοτροπίας.

Και η νοοτροπία έρχεται μέσα από δύο μαγικές λέξεις. Παιδεία και πολιτισμός. Πολιτισμός και παιδεία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Ο πολιτισμός δεν είναι οι εκδηλώσεις. Δεν είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Δεν είναι οι άνθρωποι, οι εικαστικοί και οι άλλοι που δρουν και δημιουργούν στον πολιτισμό.

Πολιτισμός είναι η καθημερινή μας παρουσία.

Πολιτισμός είναι τα φανάρια, στα οποία δεν πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που επαιτούν.

Πολιτισμός είναι το εμπορικό κέντρο της πόλης, στο οποίο δεν πρέπει να υπάρχει παραεμπόριο.

Πολιτισμός είναι η όλη εικόνα της πόλης, η οποία δεν πρέπει να δημιουργεί κοινωνική αναξιοπρέπεια.

Υπάρχουν βέβαια, πολλοί Σύλλογοι και πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι δεν φαίνονται, αλλά δρουν και πέραν του επαγγελματός τους, αλλά και επαγγελματικά με τον πολιτισμό. Όλοι αυτοί λοιπόν, πρέπει να βρουν χώρο, να βρουν σκηνή, να βρουν φώτα, να βρουν οξυγόνο, πολιτιστικό οξυγόνο.

Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε τη νέα πολιτιστική χάρτα για τη Λάρισα.

Ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η οποία μπορεί το 2021 να είναι η Λάρισα.

Η πολιτιστική ατζέντα 21, η νέα πολιτιστική χάρτα μπορεί και πρέπει να ετοιμαστεί. Μέσα από την ολοκλήρωση των πολιτιστικών δομών που ήδη έχουν δρομολογηθεί, αλλά και μέσα από πρωτοποριακές άλλες ιδέες, θεσμούς και δομές που μπορούν να αναδείξουν την πόλη μας μετά την Πάτρα, τη νέα πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Ένα παράδειγμα θέλω να αναφέρω, που είναι ντροπή για τη Λάρισα, που είναι ακόμη στα απόκρυφα της ιστορίας και πίσω από το προσκήνιο.

Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ανέδειξε τη Λάρισα. Κι όμως, το κενοτάφιο, μένει κενό γράμμα, κενή γραφή. Χωρίς περιεχόμενο θεσμού, ο οποίος πρέπει να έχει όχι μόνο πανελλήνια, αλλά παγκόσμια διάσταση.

Το αναδείξαμε. Και όχι απλά θα το αναδείξουμε την επόμενη μέρα των εκλογών αλλά, θα το καταστήσουμε πλέον σημαντικό θεσμό και για το Πανεπιστήμιο και για την Ιατρική Σχολή, αλλά και για όλο τον κόσμο.

Αυτό μπορεί να δώσει εξωστρέφεια. Και άλλες πρωτοβουλίες μπορούν να μας δώσουν εξωστρέφεια. Χρειαζόμαστε εξωστρέφεια; μα δε γίνεται διαφορετικά.

Δεν γίνεται χωρίς εξωστρέφεια να κινηθεί η πόλη.

Ιστορικά η Λάρισα ήταν ένα χωνευτήρι ανθρώπων που για διάφορους λόγους βρήκαν στέγη και έχουν ζήσει πολλές δεκαετίες σ’ αυτή την πόλη. Μια πολυπολιτισμική πόλη που έχει δεχθεί Πελοποννησίους, Θρακιώτες, νησιώτες, Κερκυραίους, Θεσσαλούς, οι οποίοι βρήκαν τη Λάρισα φιλόξενη, παρήγαγαν και πρόσφεραν πολλά.

Άρα λοιπόν, αυτή τη στιγμή, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να ενώσουμε τη Λάρισα.

Οφείλουμε να την ενώσουμε και να εκπέμψουμε το μήνυμα της ενότητας του αστικού χώρου με τον αγροτικό χώρο.

Ένας νέος δήμος έχει γεννηθεί και μια νέα Λάρισα πρέπει να βρει το δρόμο της.

Οι πολίτες πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο.

Δεν μπορεί πλέον να είμαστε στην καθημερινότητα σκιές.

Οι σκιές δεν μπορούν να προσφέρουν τη διέξοδο.

Η νεολαία, η νέα γενιά, πρέπει να βγει στο προσκήνιο.

Ο δημότης στο προσκήνιο.

Πρέπει όλοι μαζί να μπορέσουμε να νιώσουμε το συναίσθημα για τη νέα Λάρισα για να μπορούμε να το κάνουμε πράξη, αφήνοντας πίσω αυτούς που μας θέλουν σε ομηρία.

Θέλω να το δηλώσω αυτό. Δεν θα είμαστε όμηροι κανενός ξένου, ο οποίος θέλει να μας πλήξει.

Το έκανα ως πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Θα το κάνω και ως δήμαρχος.

Θα μιλάω με την εθνική κυβέρνηση. Όχι με την τρόικα.

Με κανέναν, ο οποίος θέλει να παίξει με τις ζωές μας.

Σας καλώ όλους μαζί να χτίσουμε τη νέα Λάρισα.

Διότι μόνο έτσι, μαζί με τη νέα γενιά, η δική μας γενιά μπορεί να ξαναγράψει ιστορία.

Όταν κάποιος πέφτει, πρέπει να τον σηκώνουμε.

Εμείς λοιπόν, μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία πολιτισμού, πρέπει να σηκώνουμε αυτόν που πέφτει και όχι να αδιαφορούμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Τη δύναμή σας στη Νέα Λάρισα.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα των αντιπροσώπων των σωματείων στο 29ο συνέδριο του ΕΚΝΛ
Επόμενο άρθρο Πάνω από 1000 μαθητές επισκέφτηκαν αυτό το μήνα την Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας