Καταστροφικές οι κυβερνητικές αλλαγές στην Υγεία


 Η νέα χρονιά επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση στην επικαιρότητα όλα τα κρίσιμα θέματα της Υγείας και μάλιστα σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον δραματικής υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ και περικοπής των κοινωνικών δαπανών  που προβλέπει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο και ο προϋπολογισμός του 2011.

  Η κυβέρνηση συνεχίζει  παρά τη μαζική κοινωνική κατακραυγή , το δρόμο της κατεδάφισης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικών κατακτήσεων στη χώρα.  Εκτός από την  απροκάλυπτα  ταξική πολιτική  λιτότητας που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός, δημιουργούνται με το νέο νόμο για  τις συλλογικές συμβάσεις συνθήκες πραγματικού εργασιακού μεσαίωνα.  Απαξιώνονται  και εμπορευματοποιούνται τα κοινωνικά αγαθά (Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Κοινωνική Πρόνοια), ιδιωτικοποιούνται οι δημόσιες επιχειρήσεις και υποδομές  (ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΑΤΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες, κλπ) και προωθείται  συστηματικά το ξεπούλημα μισοτιμής  όλης της περιουσίας του Δημοσίου.  Η κυβέρνηση και οι επικυρίαρχοι της χώρας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) βάζουν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους ανθρώπους στο «γύψο» της ανεργίας, της φτώχειας και της εργασιακής ζούγκλας. Και όταν οι αντιστάσεις αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται, ενεργοποιείται αμέσως η γνωστή συνταγή του αυταρχισμού, της «μηδενικής ανοχής» και της άγριας κρατικής καταστολής.

Είναι φανερό πλέον ότι ο στόχος του Μνημονίου και των κυβερνητικών μέτρων δεν είναι το χρέος, που -παρά τα σκληρά μέτρα- συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά οι περιβόητες απο-διαρθρωτικές αλλαγές  που καταργούν κάθε κοινωνικό κεκτημένο και συμπιέζουν σε τριτοκοσμικά επίπεδα το κόστος εργασίας για να μετατρέψουν τη χώρα σε φτηνό «επενδυτικό παράδεισο». Στην πραγματικότητα δεν επιδιώκουν να «βάλουν τάξη» αλλά να μειώσουν με κάθε τίμημα τις δημόσιες δαπάνες, αφήνοντας άθικτη τη διαχρονική φορολογική «ασυλία» του κεφαλαίου στη χώρα.  Δεν νοικοκυρεύουν το όντως αποδιοργανωμένο, πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος του  δικομματισμού, αλλά καταλύουν κάθε κοινωνική εγγύηση, κάθε πλέγμα προστασίας των αδύναμων, κάθε συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας.

Ειδικότερα, στο χώρο της Υγείας προωθούνται αυτή την περίοδο σοβαρές ανατροπές  μέσω του νομοσχεδίου με τίτλο «διαρθρωτικές  αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις».  

  1. Όσον αφορά τις προμήθειες των νοσοκομείων, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν διασφαλίζουν την οριστική έξοδο από το φαύλο κύκλο της υπερτιμολόγησης των υλικών- καθυστερημένης αποπληρωμής – προκλητής ζήτησης που διαιωνίζει και αναπαράγει τα χρέη των νοσοκομείων. Οι οργανωτικές αλλαγές που προβλέπονται  αναπαράγουν φαινόμενα Εθνικού Προμηθευτή και συγκροτούν καρτέλ με τους τραπεζικούς κολοσσούς.
  2. Όσον αφορά τον Οργανισμό Παροχών Υγείας (ΟΠΥ), η λογική του ν/σ δεν είναι η ανάπτυξη ενός δημόσιου συστήματος ΠΦΥ καθολικής πρόσβασης και ισότιμης παροχής υπηρεσιών, αλλά η δημιουργία ενός ενιαίου «καταναλωτή»  που θα αγοράζει υπηρεσίες υγείας τόσο από το ΕΣΥ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα με όρους ελεύθερης αγοράς και ανταγωνισμού και με αποκλειστικό στόχο τον περιορισμό του κόστους. Η πιο πιθανή κατάληξη αυτού του σχεδίου θα είναι η υποκατάσταση της  ΠΦΥ, των ΚΥ Αστικού Τύπου και των οικογενειακών γιατρών με τις σημερινές προβληματικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, δηλαδή η υποβάθμιση της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης για το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού (εξαιρούνται  βεβαίως οι ασφαλισμένοι των «ευγενών Ταμείων» και οι «έχοντες», ενώ για τους ανασφάλιστους- άπορους ούτε καν γίνεται λόγος).

Ο  Υπουργός Υγείας, για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η αναβάθμιση του εισπρακτικού μηχανισμού των νοσοκομείων και των λογιστηρίων τους. Θεωρεί ως μείζον θέμα του ΕΣΥ την «απώλεια εσόδων» από τα απλήρωτα νοσήλεια των ασθενών που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, διογκώνοντας πλασματικά το εκτιμώμενο κόστος στα 150εκ. ευρώ και χρησιμοποιώντας ανοικτά πλέον την ακροδεξιά-ρατσιστική ορολογία του «ξέφραγου αμπελιού» για τα δημόσια νοσοκομεία. Είναι πρόκληση να στοχοποιούνται οι φτωχοί και οι μετανάστες αυτής της χώρας για τα ελλείμματα και τα χρέη του ΕΣΥ, τη στιγμή που το party στο χώρο των προμηθειών και του φαρμάκου συνεχίζεται ανενόχλητο και την ώρα που η κρατικοδίαιτη ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να κερδοσκοπεί εις βάρος των Ασφαλιστικών Ταμείων και των ίδιων των πολιτών εκμεταλλευόμενη τις ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες του ΕΣΥ. Το όραμα του  Υπουργού είναι Νοσοκομεία Α.Ε. που θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και θα καλύπτουν ένα διαρκώς αυξανόμενο μέρος των εξόδων τους με αυτοχρηματοδότηση (δηλ. από τις τσέπες των πολιτών, μιας και τα Ταμεία πάλι σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο δεν έχουν «σάλιο»). Για την επίτευξη αυτού του σχεδιασμού αυξάνεται στα 5 ευρώ το εισιτήριο εξέτασης στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσοκομείων και στα Κέντρα Υγείας, προωθούνται οι συγχωνεύσεις/καταργήσεις «μη αποδοτικών» τμημάτων ή και ολόκληρων νοσοκομείων, παγώνουν οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και εντάσσεται η Υγεία στη γενική αναλογία 1:5 που ισχύει σε όλο το Δημόσιο.

Στη Θεσσαλία προετοιμάζεται η συρρίκνωση – συγχώνευση των Νοσοκομείων Τρικάλων-Καρδίτσας ( σε πρώτη φάση η συγχώνευση ορισμένων Κλινικών τους, όπως η Ουρολογική, η ΩΡΛ, η Οφθαλμολογική, η Γυναικολογική-Μαιευτική ), η συρρίκνωση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και η λειτουργική ενοποίησή του με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η συρρίκνωση του Νοσοκομείου Βόλου. Μοχλός οι αυξανόμενες συνταξιοδοτήσεις, το πάγωμα των προσλήψεων, οι δραματικές περικοπές στα λειτουργικά έξοδα και στα προγράμματα εφημεριών. .                                                                                                                          Στη σημερινή συγκυρία, που διευρύνεται δραματικά  στην ελληνική κοινωνία η ζώνη της ανεργίας, της  φτώχειας και της ανέχειας, η υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης συναρτάται απόλυτα με τον αγώνα για την ανατροπή του Μνημονίου της οικονομικής κατάρρευσης, της χρεοκοπίας και της κοινωνικής ερήμωσης. Οι εργαζόμενοι της χώρας δεν ευθύνονται και δεν πρέπει να πληρώσουν για τα χρέη που συσσώρευσε το νεοφιλελεύθερο και αντιπαραγωγικό μοντέλο του ελληνικού καπιταλισμού, η φορολογική ασυλία του κεφαλαίου, το πελατειακό και διεφθαρμένο κράτος, η ηγεμονία των αγορών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ καλεί όλους πολίτες στις κινητοποιήσεις για ελεύθερη πρόσβαση στα Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και για την οργάνωση Δημόσιου Συστήματος Υγείας καθολικού, ποιοτικού, ΔΩΡΕΑΝ.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΦΛΕΒΑΡΗ ώρα 11π.μ. στη ΛΑΡΙΣΑ-ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ στο ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΌ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ που οργανώνει το Αγωνιστικό Μέτωπο Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών-Ιατρικών Συλλόγων-Φορέων Εργαζομένων και Συνταξιούχων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ- ΑΝΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Επιστροφή ΦΠΑ Αγροτών»
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του δημάρχου Ελασσόνας με την υπουργό περιβάλλοντος για το θέμα του λιγνίτη