Ροντούλης Αστ.: «Τοποθέτηση Ηλεκτρονικών Ενωτίων στα Αιγοπρόβατα»


 Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε η αρμόδια Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δίδεται η εναλλακτική λύση στους κτηνοτρόφους να εισάγουν στα αιγοπρόβατα ηλεκτρονικό ενώτιο (σκουλαρίκι), αντί του ηλεκτρονικού σβώλου που είχε προταθεί, ώστε να εφαρμοστεί ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Η υποχρεωτική αυτή ηλεκτρονική σήμανση αιγοπροβάτων αφορά ζώα που είναι γεννημένα μετά από την 1/1/2010 και έχουν ηλικία άνω των 6 μηνών, καθώς επίσης και αυτά που πρόκειται να μετακινηθούν από την εκμετάλλευση προς άλλο προορισμό.

Σκοπός της ηλεκτρονικής σήμανσης είναι η  ενίσχυση του συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των αιγοπροβάτων, ώστε να καταπολεμηθούν οι παράνομες «ελληνοποιήσεις» και να θωρακιστεί η δημόσια υγεία και η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής κτηνοτροφίας. Παρόλα αυτά, γεννώνται εύλογα ερωτήματα, τα οποία και πρέπει να απαντηθούν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνεπώς, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  • 1. Ποιο είναι το κόστος αγοράς των ηλεκτρονικών ενωτίων;
  • 2. Ποιος θα επωμιστεί τα έξοδα αγοράς και εφαρμογής των εν λόγω ενωτίων;
  • 3. Υπάρχει πιστοποιημένη διαδικασία χορήγησης και εφαρμογής αυτών;
Προηγούμενο άρθρο Δημοπρατείται το έργο της κατασκευής της Ε.Ο. Άμφισσας - Λιδωρικίου
Επόμενο άρθρο Ε. Νασιώκας: «Ενώ έχουν εκλεγεί σύμφωνα με όλες τις τυπικές και νόμιμες διαδικασίες να υπηρετήσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, περιμένουν τον διορισμό τους»