Έχουμε διατυπώσει επανειλημμένα ότι ζητούμενο από την αρχή της κρίσης και μάλιστα ως το σοβαρότερο διαπραγματευτικό όπλο στα προγράμματα σταθεροποίησης της τρόικα, πρέπει να είναι το στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας.
Στις 16/9/13 είχαμε επισημάνει με ερώτησή μας την καθυστέρηση σχετικά με την εκπόνηση του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης της χώρας. Μια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, που τον Ιανουάριο του 2013 έδωσαν εντολή στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να συντάξουν εντός πενταμήνου (δηλαδή μέχρι τέλους Ιουνίου) σχέδιο δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία. Ζητούσαμε να μάθουμε επιτακτικά σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, να γίνει η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αφού ήδη είχε παρέλθει ένα 8μηνο.
Η απάντηση των δύο υπουργείων, σχεδόν πανομοιότυπη (1 μήνα μετά) κατέληγε λέγοντας ότι τα πρώτα παραδοτέα έχουν ήδη παραληφθεί και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τις υπηρεσίες των δύο υπουργείων ενώ τα τελικά παραδοτέα αναμένεται να παραδοθούν εντός των προβλεπόμενων συμβατικών προθεσμιών, οπότε θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, κυρίως στα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.
Επιπλέον σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή στις 11/10/13 ο κ. Στουρνάρας απάντησε κυνικά ότι «μία από τις πιο οδυνηρές πραγματικότητες της Μεταπολίτευσης ήταν το γεγονός ότι δεν καταρτίστηκαν σοβαρά και μακρόπνοα αναπτυξιακά σχέδια για την οικονομία και για το κράτος. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το μνημόνιο που έχουμε, παρ’ όλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής –και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς για το σύνολο του ελληνικού κράτους –είτε μας αρέσει είτε όχι. Εσείς προτείνετε να καταρτίσουμε κάτι προς αντικατάστασή του. Εγώ σας λέω ότι αυτό που πρέπει να ετοιμάσουμε πρέπει να είναι κάτι πολύ πιο μακρόπνοο και υπερβατικό (sic)».
Επειδή, σύμφωνα με τας λεγόμενά σας, δεν γίνεται το μνημόνιο να είναι το μοναδικό κείμενο πολιτικής.
Επειδή, σύμφωνα με τα λεγόμενά σας, αλλά και τη γενική παραδοχή χρειαζόμαστε κάτι πιο μακρόπνοο και «υπερβατικό».
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου, να γίνει η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση; Για ποιο λόγο καθυστερεί;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ.