Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα « Ο ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ »


 Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 11 Φεβρουαρίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Metropol, η εκδήλωση που οργάνωσε η ΕΕΔΕ Τμήμα Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδας με θέμα :

«Ο ΝΕΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»

 Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να ενημερώσει για το νέο Θεσμικό Πλαίσιο Ενίσχυσης των Ιδιωτικών Επενδύσεων καθώς και τις Υπουργικές Αποφάσεις που διέπουν την εφαρμογή τους και κυρίως να ενισχύσουμε την αισιοδοξία και την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και στελεχών στην αξία του επιχειρείν στην Ελλάδα.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε με ομιλία της η κα Θέκλα Παρασκευούδη, τονίζοντας πως απαιτείται ενοποίηση των δυνάμεων μαζί με την οικονομία. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εάν δεν αλλάξουμε τις δομές, τα όποια προβλήματα ακόμα και εάν επιλυθούν θα εμφανισθούν ξανά στο μέλλον…απλές κινήσεις για να λυθούν χρόνια προβλήματα, προσθέτοντας έννοιες όπως έλεγχος, τάξη, πειθαρχία που πρέπει να μπουν μπροστά προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσα από την ανάπτυξη των ανθρώπων τους καθώς και η προσφορά στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα σύγχρονων ποιοτικών και εξειδικευμένων υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη ηγετικών ικανοτήτων».

Ο  κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων & Ανάπτυξης του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης του Χώρου στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Πετράκος Γεώργιος, παρουσίασε στοιχεία αποτίμησης των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων, σημειώνοντας τα πραγματικά τους οικονομικά αποτελέσματα και την επίδραση τους στο επίπεδο ανάπτυξης, κάνοντας μια κριτική για την περιορισμένη συμβολή και προστιθέμενη αξία που δημιούργησαν στην ανάπτυξη «βιώσιμης» επιχειρηματικότητας στην ελληνική περιφέρεια. Επισήμανε χαρακτηριστικά:«Δημιουργήσαμε ένα θεσμικό εργαλείο με έμφαση στις φοροαπαλλαγές, τα ευνοϊκά δάνεια και τις ενισχύσεις κεφαλαίου σε επιλεγμένες παραγωγικές δραστηριότητες. Ο νέος νόμος προάγει τη διαφάνεια, δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά, προωθεί την περιφερειακή συνοχή και σέβεται το δημόσιο χρήμα. Το τρίπτυχο γενική επιχειρηματικότητα – τεχνολογική ανάπτυξη – περιφερειακή συνοχή (γενικό καθεστώς ενισχύσεων) συμπληρώνεται από την επιχειρηματικότητα νέων, των μεγάλων επενδυτικών σχεδίων (πάνω από 50 εκ. ευρώ), πολυετών επιχειρηματικών σχεδίων και σχεδίων συνέργειας και δικτύωσης».

Στη συνέχεια την εκδήλωσης ο κ. Πετράκος δέχτηκε ερωτήσεις από το κοινό. Απαντώντας στις ανησυχίες και τη δυσπιστία των επιχειρηματιών συμπλήρωσε: «έχουν διασφαλιστεί οι πόροι για την επιτυχία του εγχειρήματος και δρώντας συμπληρωματικά με άλλα εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ, τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και το σύμφωνο ρευστότητας με τις τράπεζες, ο επενδυτικός νόμος έρχεται και συμπληρώνει το αναπτυξιακό μας «παζλ» για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος κος Ιωάννης Κολλάτος, Μηχανολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακό στη Βιοτεχνολογία και γενικός διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV, ο οποίος με την μεγάλη εμπειρία του κατάφερε με επιτυχία να συντονίσει τον επιστημονικό και επιχειρησιακό λόγο των προαναφερθέντων ομιλητών.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν μεταξύ άλλων, με επιστολή τους βουλευτές, πρώην υπουργοί κυβερνήσεων δήμαρχοι, εκπρόσωποι οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και λοιπών φορέων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν, τοποθετήθηκαν και άνοιξαν εποικοδομητικό διάλογο αντιπεριφερειάρχες, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, εμπορικών συλλόγων, συνδέσμων, γεωπονικών συλλόγων, βιομηχανικών επιμελητηρίων, οικονομικών επιμελητηρίων, τεχνικών επιμελητηρίων, στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης, στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, πρόεδροι ενώσεων ξενοδόχων, στελέχη επιχειρήσεων, επιχειρηματίες, σύμβουλοι επιχειρήσεων, φοιτητές και λοιποί παρευρισκόμενοι. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους προσκεκλημένοι από τον επιχειρηματικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό χώρο της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας καθώς και μέλη και συνεργάτες της ΕΕΔΕ τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας
Επόμενο άρθρο Στη Λάρισα η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και ενέργειας Μ. Καραβασίλη