Στη Λάρισα βρέθηκε την Παρασκευή η Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μαργαρίτα Καραβασίλη, προκειμένου να μιλήσει σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση στην αίθουσα του ΤΕΕ για τα μέτρα και το θεσμικό πλαίσιο βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων.
Στην ομιλία της η κ. Καραβασίλη ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Ήταν υποχρέωσή μας από το 1993 να προσαρμοστούμε στην Οδηγία που είχε εκδοθεί τότε από την Ε. Ε. και η οποία έθετε τα ίδια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε και τώρα. Τη θωράκιση των κτιρίων με θερμομόνωση, την αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων σε πρότυπα από άποψη ενεργειακής κατανάλωσης. Από τότε μετά τη Σύνοδο του Ρίο για το Κλίμα που αλλάζει, η Ευρώπη είχε θέσει τους στόχους της. Το 1998 είμαστε πανέτοιμοι στο υπουργείο να εφαρμόσουμε τον πρώτο ενεργειακό κανονισμό. Ζητήματα που σήμερα φαίνονται ως τομές, που θεωρείται ότι φέρνουν αναστάτωση σε μελετητές και πολεοδομίες συζητιούνται από την Πολιτεία με τη συμμετοχή και του ΤΕΕ, από το 1994-95. Και το έφερε η συγκυρία, μετά από 15 χρόνια, να έχω ξανά την υπόθεση στα χέρια μου ως ειδική γραμματέας του υπουργείου αυτή τη φορά. Υποχρεωνόμαστε να τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα ενώ η Ευρώπη κινείται με άλλες ταχύτητες.
Είναι δύσκολη η συγκυρία για το εγχείρημα εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Την ώρα που οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι καθώς καλούνται να πληρώσουν. Είναι κακό που η Πολιτεία αδυνατεί να παράσχει κίνητρα ώστε να διεισδύσει η προσπάθεια αλλαγής των κτιρίων, αλλαγής των πόλεων. Όμως το οικονομικό πρόβλημα είναι που φέρνει και την επανάσταση. Ας είναι η κρίση ευκαιρία να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας, να μην εξελιχθεί σε κρίση αξιών, να απαντήσουμε με ιδέες και φαντασία. Να πάψουμε να τρέχουμε πίσω από ψεύτικες αξίες και οράματα, πίσω από πρότυπα που μας «χάλασαν». Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τι κάνουμε με τα σκουπίδια, με το νερό, με την ενέργεια στο σπίτι μας, τι κάνουμε για τον πλανήτη, τι κα΄νουμε για τον διπλανό μας.
Έρχεται νέα σημαντική τομή με τη Ταυτότητα των Κτιρίων. Και ο νέος τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών που θα φέρει τα πάνω κάτω. Ο έλεγχος του κάθε κτιρίου θα είναι πραγματικός, σε τρία στάδια, από τη θεμελίωση ακόμα.
Πρέπει ως μηχανικοί να σκεφτούμε ξανά βασικά πράγματα. Όπως τη χωροθέτηση και τον προσανατολισμό του κτιρίου. Πως σκέφτονταν οι παλιοί για τους οικισμούς τους: από πού φυσάει ο βοριάς, τι φύτευση θα κάνω στο νότο. Οφείλουμε να ξαναδούμε το αυτονόητο, να ξανανοιώσουμε επιστήμονες. Στη χώρα υπάρχουν 4 εκατομμύρια κτίρια θερμικά απροστάτευτα. Όσο και να κάψουμε πετρέλαιο ή να δουλέψουμε το κλιματιστικό, τα λεφτά μας καίμε, δεν ζεσταινόμαστε, δεν δροσιζόμαστε. Τα κτίρια είναι ζωντανοί οργανισμοί και απαιτούν για την κατασκευή τους αρμονική και δημιουργική συνεργασία και των τριών ειδικοτήτων. Των πολιτικών, των μηχανολόγων και των αρχιτεκτόνων μηχανικών. Κι έτσι δεν θα μπορεί κανένας εργολάβος να «κλέβει» τη σφραγίδα, ο μηχανικός ως επιστήμονας θα είναι απολύτως απαραίτητος στη μελέτη και την κατασκευή του κτιρίου, αμειβόμενος βεβαίως.
Ο ΚΕΝΑΚ είναι ένας ρεαλιστικός κανονισμός. Και φιλοδοξούμε το 2019 όλα τα κτίρια της χώρας να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας. Πολύ δύσκολος στόχος, στοχεύουμε ψηλά.
Οι πολεοδομίες δεν καλούνται νε ελέγξουν τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης. Εγγυάται ο μηχανικός που την υπογράφει. Ελέγχουν όμως αν αυτή υφίσταται, όπως και οι υπόλοιπες που απαιτούνται. Και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την καθυστέρηση στην έκδοση οικοδομικών αδειών οφείλεται στο ότι συνέπεσε και ο φόρτος εργασίας με τους ημιϋπαίθριους, οι αλλαγές με τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη κ.α.»
Ο κ. Διαμάντος
Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ&Δ Θεσσαλίας Ντ. Διαμάντος ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Συντελείται μία «ενεργειακή επανάσταση» που σηματοδοτεί σημαντικές αλλαγές και στο επαγγελματικό γίγνεσθαι των μηχανικών, δηλ. διεπιστημονική συνεργασία- ολοκληρωμένη θεώρηση στη μελέτη και στο σχεδιασμό των έργων με προστιθέμενη αξία στην λειτουργία και το κόστος των έργων από τον πολίτη
Επισημάναμε ως Τμήμα αδύνατα σημεία στην έναρξη: μη ολοκληρωμένη ανακοίνωση προσωρινού μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών- αντιεπαγγελματικό και αντιδεοντολογικό ζήτημα, αδιαφορία-αδυναμία Δήμων και Πολιτείας στο θέμα ενημέρωσης και επιμόρφωσης των Δημοσίων Υπαλλήλων για τον ΚΕΝΑΚ, άρα, αδυναμία και μη ανταπόκριση στην έκδοση οικοδομικών αδειών, πολυπλοκότητα και υποκειμενισμός από τις Τράπεζες στην έγκριση του «Εξοικονομώ», παράταση για τα δημόσια κτίρια λόγω ανετοιμότητας των Δήμων. Προτείναμε την παράταση υποβολής αιτήσεων για «προσωρινούς Ενεργ. Επιθεωρητές» με μείωση του απαιτούμενου χρόνου αποδεδειγμένης επάρκειας σε 5 χρόνια
Το ΤΕΕ ΚΔ Θ έχει συστήσει έγκαιρα τη «Δομή ΚΕΝΑΚ», με πολλές ενημερωτικές εκδηλώσεις, σεμινάρια, παρουσία καθημερινή και βοήθεια και στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους ΔΥ. Προετοιμάζει πρόγραμμα «Υποστήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» καθώς και επιστημονικό 3ήμερο με θέμα «κτίριο και ενέργεια» με εισηγήσεις και τεχνική έκθεση υλικών και τεχνολογιών. Επίσης θα εκπονήσει μαζί με τον ΣΑΔΑΣ ν. Λάρισας επιστημονική εργασία «εφαρμογής ενεργειακών συστημάτων ΑΠΕ σε παραδοσιακούς οικισμούς- με πρότυπη πιλοτική εφαρμογή σε παραδοσιακό οικισμό των Τρικάλων».
* Ακολούθησε ομιλία για τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων από τον πολιτικό μηχανικό Δημ. Αθανασίου, ειδικό συνεργάτη ΥΠΕΚΑ για ενεργειακά θέματα, ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά στην εκπόνηση του ΚΕΝΑΚ και συζήτηση με ερωτήσεις από την πλευρά του ακροατηρίου
* Παρόντες στην εκδήλωση οι περιφερειακοί σύμβουλοι Χρ. Καλομπάτσιος (ως εκπρόσωπος του Κ. Αγοραστού) και Δ. Κουρέτας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως και επίσης καθηγητής του Πανεπιστημίου Κ. Κίττας, ο πρόεδρος της Ν. Ε. ΤΕΕ Τρικάλων Γ. Μητσιούλης και πολλοί μηχανικοί.