Επιμένει στην απειλή παραίτησης για το γάλα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος


«Ακέραιες» διατηρεί τις ενστάσεις του για το ζήτημα του γάλακτος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, όπως δήλωσε στο protothema.gr, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και να μην ψηφίσει τη ρύθμιση της λεγόμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την οποία οι πληροφορίες θέλουν να έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία με την τρόικα.

Το γάλα αναδεικνύεται, έτσι, στο υπ’ αριθμόν ένα εμπόδιο που καλείται να υπερπηδήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει από τη Βουλή η συμφωνία με την τρόικα, που, όπως αποφασίστηκε από τους κυβεδρνητικούς εταίρους, θα γίνει -με εξαίρεση το θέμα των τραπεζών- με την κατάθεση ενός ενιαίου νομοσχεδίου και χωρίς τη δυνατότητα των βουλευτών να διαφοροποιήσουν την ψήφο τους.

Ο κ. Χαρακόπουλος έχει από ημερών διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι προτίθεται να παραιτηθεί από το αξίωμά του, εφόσον ισχύσει η ρύθμιση για κατάργηση του χαρακτηρισμού «φρέσκο» από το γάλα χαμηλής παστερίωσης και περιοριστεί ο χρόνος διάθεσής του στις δύο ημέρες, όπως διαρρέεται ότι συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους των δανειστών την Τρίτη.

«Την απόφασή μου θα την ανακοινώσω μετά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της Παρασκευής», δήλωνε σήμερα στη Βουλή ο κ. Χαρακόπουλος στις συζητήσεις που είχε με συναδέλφους του βουλευτές, οι οποίοι τον ρωτούσαν για τις συνέπειες που θα έχει η υιοθέτηση της ρύθμισης που θέλει ως «φρέσκο» γάλα να χαρακτηρίζεται μόνο εκείνο που διατίθεται στην αγορά δύο ημέρες μετά την παραγωγή του και από εκεί και ύστερα, να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση για το γάλα με ημερομηνία λήξης μέχρι 11 ημέρες, ανεξάρτητα από το βαθμό της επεξεργασίας (παστερίωση) που υφίσταται.

«Είναι καταστροφικό για τους Έλληνες γαλακτοπαραγωγούς» ήταν η άποψη του εκλεγόμενου στη Λάρισα κυβερνητικού στελέχους.

Ο ίδιος εξηγούσε στους συναδέλφους του ότι η ρύθμιση γίνεται, για να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα γαλακτοβιομηχανιών, οι οποίες πιέζουν για να καταργηθεί ο διαχωρισμός του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης με διάρκεια ζωής πέντε ημερών.

«Έχουν έτοιμες τις φάρμες στη Ρουμανία και θέλουν να κατακλύσουν την ελληνική αγορά με εισαγόμενο γάλα, που θα αφανίσει τις μικρές και μεσαίες μονάδες της ελληνικής κτηνοτροφίας» υποστηρίζει, μιλώντας για «τεράστια σύγκρουση συμφερόντων» και αφήνοντας υπαινιγμούς ότι «η τρόικα πήρε τη θέση εκείνων που θέλουν να τελειώσουν την ελληνική κτηνοτροφία».

Με τις απόψεις του κ. Χαρακόπουλου συμφωνούν και άλλοι βουλευτές που εκλέγονται σε αγροτικές περιοχές. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο επίσης εκλεγόμενος στη Λάρισα με το ΠΑΣΟΚ, πρώην υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης, όπως και άλλοι «γαλάζιοι» και πράσινοι» συνάδελφοί τους από τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Δυτική Μακεδονία, την Πελοπόννησο και άλλες περιφέρειες, όπου η τοπική οικονομία βασίζεται στην παραδοσιακή κτηνοτροφία.

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να δεχθεί να καταστραφεί ένας ολόκληρος κλάδος παραγωγής με το αμφισβητούμενο ενδεχόμενο ότι θα πέσουν οι τιμές στο γάλα» είναι η άποψη όσων αντιδρούν στην προωθούμενη ρύθμιση και αμφισβητούν τους ισχυρισμούς περί εξυπηρέτησης του καταναλωτή.

«Ο Έλληνας καταναλωτής μπορεί και σήμερα να αγοράσει φθηνότερο γάλα από τα λεγόμενα μακράς διαρκείας, που υφίστανται υψηλή παστερίωση» σημειώνουν.

«Με την προωθούμενη από τον ΟΟΣΑ και την τρόικα ρύθμιση, αυτό που γίνεται είναι να εξομοιώνεται το παστεριωμένο γάλα, ανεξάρτητα από το βαθμό βρασμού που γίνεται η επεξεργασία του, σε τρόπο ώστε να είναι ανταγωνιστικότερο το παραγόμενο γάλα από μεγάλες μονάδες του εξωτερικού» προσθέτουν.

Η αντιπρόταση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να παραμείνει το ενδιάμεσο στάδιο της χαμηλής παστερίωσης με ημερομηνία λήξης πέντε ημερών και να μπορεί να επιλέγει ο καταναλωτής αν θέλει να προμηθευτεί αυτό ή το εισαγόμενο υψηλότερης παστερίωσης, με διάρκεια ζωής 11 ημερών.

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση μητροπολιτών Εσθονίας - Ελασσώνος
Επόμενο άρθρο Άρση ασυλίας για τον Χρ. Κέλλα για παράβαση καθήκοντος