Μαξ. Χαρακόπουλος: Ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης τμημάτων του ΕΑΠ στην περιφέρεια


 Η μισθοδοσία των καθηγητών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τα δίδακτρα των φοιτητών και επομένως δεν επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός από τη λειτουργία του. Ταυτόχρονα, για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος αναμένεται η έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για την έγκριση 1.700 θέσεων Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.). Αυτά προκύπτουν από την απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Πανάρετου σε ερώτηση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου σχετικά με την υποβάθμιση του ΕΑΠ με μείωση αριθμού διδασκόντων. Όσο για τη διακοπή λειτουργίας τμημάτων στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στη Λάρισα, το αρμόδιο Υπουργείο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, ρίχνοντας την ευθύνη στο ΕΑΠ.

 Αναλυτικά, η απάντηση του Υφυπουργού Παιδείας στον κ. Χαρακόπουλο έχει ως εξής:

«Η επιχορήγηση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου από τον Κρατικό Προϋπολογισμό καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες και ανήλθε στο ποσό των 4.300.000 € για το οικονομικό έτος 2009 και στο ποσό των 3.544.000 για το οικονομικό έτος 2010.

Η μισθοδοσία των μελών ΣΕΠ του Ιδρύματος καλύπτεται εξ’ ολοκλήρου από τα δίδακτρα των φοιτητών που ανέρχονται ετησίως, στο ποσό των 30.000.000 € περίπου.

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος στο ΕΑΠ. αναμένεται η έκδοση της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.) για την έγκριση χιλίων επτακοσίων (1.700) θέσεων Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Σ.Ε.Π.)

Το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων έχει ανακοινώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία συνολικά όλων των Πανεπιστημίων.

Η αναβάθμιση των Ιδρυμάτων και η χωροταξική αναδιάρθρωση και ανάπτυξη τους θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου σε περιφερειακό και σε εθνικό επίπεδο με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών στους φοιτητές όλων των Πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένου και του ΕΑΠ.

Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και τη λειτουργία του, το ΕΑΠ παρέχει εξ αποστάσεως, προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση και επιμόρφωση, με την ανάπτυξη και αξιοποίηση του κατάλληλου εκπαιδευτικού υλικού και μεθόδων διδασκαλίας. Δεδομένης της κατά τα ως άνω ιδιαιτερότητας του τρόπου της παρεχόμενης εκπαίδευσης, και προκειμένου να συντονίζονται οι σπουδές, να καθοδηγούνται οι σπουδαστές, να παρακολουθείται η πρόοδος τους και να πραγματοποιούνται οι εξετάσεις, κατά το χρόνο διδασκαλίας μιας θεματικής ενότητας, το Ίδρυμα, ύστερα από απόφαση της Κοσμητείας, οργανώνει ομαδικές συμβουλευτικές συναντήσεις στην έδρα του ιδρύματος και σε άλλες πόλεις, στις οποίες συμμετέχουν οι φοιτητές και το μέλος της Ομάδας Διδακτικού Προσωπικού που τους παρακολουθεί. Η αρμοδιότητα για την κατά τα ανωτέρω διαδικασία καθορισμού των πόλεων στις οποίες πραγματοποιούνται οι συμβουλευτικές συναντήσεις ανήκει αποκλειστικά στο Ίδρυμα και δεν προβλέπεται σύμπραξη του Υπουργού Παιδείας».

 

Προηγούμενο άρθρο Διαβούλευση με θέμα τις Συνενώσεις των Σχολείων
Επόμενο άρθρο Αστ. Ροντούλης: «Διατήρηση Γυμνασίου – Ενιαίου Λυκείου Τσαριτσάνης»