«Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας πρόκειται να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νέας θητείας της αιρετής περιφέρειας Θεσσαλίας. Δεν είναι σύνθημα, είναι δέσμευση. Κι εμείς έχουμε αποδείξει ότι τις δεσμεύσεις μας τις υλοποιούμε στο ακέραιο», τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας χθες βράδυ σε πολύ μεγάλη συγκέντρωση στα Φάρσαλα.
«Ο συνδυασμός μας «Συμμαχία Υπέρ των Πολιτών» είναι ο μοναδικός που έχει και παρουσιάζει στους αγρότες και κτηνοτρόφους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών και έργων για τη νέα θητεία. Απεχθανόμαστε τις ψεύτικες υποσχέσεις, τη δήθεν ειλικρίνεια αλλά ακόμη περισσότερο τον υποκριτικό οίστρο. Εμείς δεν ζητούμε «λευκή επιταγή», δεν εξαντλούμε την δραστηριότητά μας σε… διαπιστώσεις, δεν μιλούμε επί παντός του επιστητού ακριβώς για να μην λέμε τίποτα ουσιαστικό. Εμείς ζητούμε την ψήφο – εντολή των Θεσσαλών να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, να στηρίξουμε τους ανθρώπους που μοχθούν υπό αντίξοες συνθήκες με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Συμβόλαιο μεταξύ μας είναι το έργο μας. Εμάς μας ξέρετε και μπορείτε να μας κρίνετε. Τους άλλους τους κρίνετε από τα θα», επισήμανε καταχειροκροτούμενος ο κ. Κ. Αγοραστός.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιος ανέδειξε ως «σημαντικό πλεονέκτημα για την αιρετή περιφέρεια στη νέα θητεία της το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα διαθέτει Γεωργικό Ταμείο προϋπολογισμού περίπου 90 εκατομμυρίων ευρώ, δυνατότητα που δεν υπήρχε στο τρέχον ΕΣΠΑ. Τώρα μπορούμε να κάνουμε περισσότερα και πολύ πιο γρήγορα. Στη νέα θητεία έχουμε αυξημένες δυνατότητες και πρέπει να τις αξιοποιήσουμε στο ακέραιο. Η ευκαιρία είναι μεγάλη, είναι ιστορική, οι Θεσσαλοί δεν πρέπει να διακινδυνεύσουν να την χάσουν», εξήγησε.
Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε στην ομιλία του ότι οι τέσσερις κεντρικές προτεραιότητες της αιρετής περιφέρειας Θεσσαλίας στη νέα θητεία είναι:
-« Δημιουργία υποδομών (αρδευτικών και οδικών δικτύων) για την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος
-Υποστήριξη παραγωγών οργανώσεων και αγροτικών επιχειρήσεων από το γεωτεχνικό δυναμικό της περιφέρειας
-Αξιοποίηση πόρων για τον πρωτογενή τομέα μέσω του νέου ΠΑΑ (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και του νέου ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς)
-Προβολή και προώθηση των θεσσαλικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό».
Παράλληλα, είπε ότι η περιφέρεια προγραμματίζει να δρομολογήσει έργα και παρεμβάσεις με βάση τους εξής εννέα τομείς δράσης:
- «Μικρά και μεσαία εγγειοβελτιωτικά έργα
- Μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.
- Αναδασμοί.
- Αγροτικός εξηλεκτρισμός.
- Δασική οδοποιία.
- Δράσεις για βοσκοτόπους.
- Δράσεις Αγροτικού Τομέα στα Προγράμματα Ολοκληρωμένης Τοπικής Ανάπτυξης (τύπου LEADER)
- Ενίσχυση εκκίνησης επιχειρήσεων νέων αγροτών, ανάπτυξης μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μη γεωργικές δραστηριότητες
- Στήριξη RIS3 Thessaly για αγροδιατροφικό τομέα».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα του νερού, επαναλαμβάνοντας ότι «είναι μονόδρομος για την ελλειμματική σε νερό Θεσσαλία η μεταφορά νερού από τα ενεργειακά έργα του Αχελώου. Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να επιλυθούν τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει ακόμη και ρήγματα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να εμπλουτιστεί η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα που σε ορισμένα σημεία φτάνει ακόμη και τα 500 μέτρα. Ως αιρετή περιφέρεια Θεσσαλίας δώσαμε καθημερινά μάχες για τον Αχελώο. Φθάσαμε, έφθασα εγώ προσωπικά, μέχρι και στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο προκειμένου να «ανάψει» το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν τα έργα».
Ο κ. Κ. Αγοραστός κατέστησε σαφές πως «στο σημείο που βρίσκονται τα έργα του Αχελώου σήμερα, μια λύση υπάρχει από όποια οπτική κι αν το δει κάποιος: η ολοκλήρωσή τους. Δεν υπάρχει καμία άλλη. Η ολοκλήρωσή τους είναι περιβαλλοντικά συμφέρουσα, βιώσιμη και οπωσδήποτε θετική για την οικονομία, για το περιβάλλον, αλλά και για τα υδατικά συστήματα της Θεσσαλίας».
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ανέφερε ότι με βάση τα διαχειριστικά σχέδια υδάτινων λεκανών, «αν δεν υπάρξει μεταφορά ελάχιστων ποσοτήτων νερού από τα ενεργειακά έργα του Αχελώου, η Θεσσαλία θα αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα. Θα μείνουν ακαλλιέργητα 500.000 στρέμματα και 50.000 αγρότες θα βρεθούν στην ανεργία και οι οικογένειες τους σε απόγνωση. Ας μας πουν οι πολέμιου του Αχελώου, ποιοι αγρότες, ονομαστικά, θα είναι αυτοί, που δεν θα μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, ποιοι είναι αυτοί που θα μείνουν χωρίς δουλειά; Να πουν τα ονόματα τώρα, η κοινωνία της Θεσσαλίας απαιτεί καθαρές εξηγήσεις», σημείωσε.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Κώστας Αγοραστός και για το δρόμο Λάρισα – Φάρσαλα: «Πρόκειται για ένα δρόμο, στον οποίο ο φόρος αίματος είναι βαρύς, και πρέπει επιτέλους να μπει στη φάση της υλοποίησης. Πιέσαμε το αρμόδιο και θέσαμε ένα στενό χρονοδιάγραμμα ώστε το έργο να είναι έτοιμο για δημοπράτηση τον Οκτώβριο.
Παράλληλα ο κ. Αγοραστός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα δυο μεγάλα έργα που σχεδιάζει για την περιοχή η Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορούν τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την εξασφάλιση υδάτων για την άρδευση. Πρόκειται για το φράγμα στα Βρυσιά Φαρσάλων, του οποίου η μελέτη ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε πρόσφατα στα Βρυσιά, καθώς και το φράγμα στο Παλιοδερλί του οποίου η μελέτη επικαιροποιείται προκειμένου να είναι ώριμη για ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
«Στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Φαρσάλων υλοποιούνται έργα και μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 24,8 εκατ. ευρώ. Τα έργα αυτά βασίζονται στις ανάγκες των ανθρώπων και υλοποιούνται με τη συνεργασία όλων των φορέων», τόνισε ο κ. Κώστας Αγοραστός.
Αναλυτικά τα έργα αυτά και οι παρεμβάσεις αφορούν όλους τους τομείς:
– Γεωργία και αλιεία (έργα εμπλουτισμού του καρωτικού συστήματος Υπέρειας . Λάρισας-Ορφανών Καρδίτσας, μελέτη κατασκευής φράγματος αναστόμωσης πηγών Βρυσιών Π.Ε. Λάρισας, μελέτη ταμιευτήρα στη θέση: Δίλοφος Κακλιτζόρεμα, μελέτη ταμιευτήρα στη θέση: Ναρθάκι “Λουτζιακόρεμα”)
– Βελτίωση Προσπελασιμότητας (Βελτίωση και συντήρηση επ.ο. δικτυού από διασταύρωση Ε.Ο. Βόλου-Δένδρα-Σκοπιά, δρόμος Πολυνέρι – Λεύκη, βελτίωση παράπλευρης οδού του οδ. δικτύου Φαρσάλων –Βόλου, απαλλοτριώσεις για την κατασκευή παράκαμψης Φαρσάλων και νέας γεφύρας ποταμού Ενιππέα, αποπεράτωση ασφαλτικού οδοστρώματος Ευιδρίου, δρόμος Αγ. Γεώργιος-όρια Π.Ε. Λάρισας,
– Αθλητισμός (Έργα κεντρικού πυρήνα εθνικού σταδίου Φαρσάλων)
– Ύδρευση (Ανόρυξη υδρευτικής γεώτρησης και μεταφορά νερού από την γεώτρηση Αγίου Γεωργίου)
– Αναπλάσεις- Περιβάλλον (αξιοποίηση ευρύτερης περιοχής Απιδανού ποταμού, περιβαλλοντική αναβάθμιση της βόρειας εισόδου της πόλης των Φαρσάλων, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων και οδών στο βορειοδυτικό τόξο της πόλεως των Φαρσάλων, αστικές αναπλάσεις πόλεως Φαρσάλων)
– Τουρισμός – Πολιτισμός (συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη ακρόπολης και τμημάτων οχύρωσης πόλης αρχαίας Φαρσάλου, αποκατάσταση παραδοσιακών δεξαμενών υδροδότησης Φαρσάλων)
– Εκπαίδευση (προσθήκη του 2ου 2/θεσιου νηπιαγωγείου, στο 2ο δημοτικό σχολειό Φαρσάλων, προμήθεια εξοπλισμού στο ειδικό δημοτικό και στο τμήμα ένταξης του 3ου δημοτικού σχολείου Φαρσάλων)