Ταχεία διείσδυση του φυσικού αερίου στη Θεσσαλία


 Σημαντική είναι η διείσδυση του φυσικού αερίου στη περιφέρεια της Θεσσαλίας καθώς καταγράφεται υψηλός ρυθμός ζήτησης τον Φεβρουάριο του 2011. Τα συμβόλαια πελατών, ανήλθαν σε 383, σημειώνοντας αύξηση 116% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

 Έντονο παράλληλα είναι το ενδιαφέρον για τη χρήση του φυσικού αερίου το οποίο αποτυπώνεται με την κατακόρυφη αύξηση των νέων αιτήσεων ενδιαφέροντος, οι οποίες για τον μήνα Φεβρουάριο 2011 άγγιξαν τις 1.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αιτήσεων για νέες συνδέσεις τριπλασιάστηκε σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Αναγνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας υλοποιεί ευρύ πρόγραμμα επεκτάσεων του δικτύου φυσικού αερίου, 30 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης, σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης, έχοντας ως κύριο στόχο την εξυπηρέτηση της πλειονότητας των αιτήσεων ενδιαφέροντος.

Μέχρι σήμερα η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας έχει κατασκευάσει 661 χιλιόμετρα αγωγών πολυαιθυλενίου (χαμηλή πίεση – 4 bar) τροφοδοτώντας με φυσικό αέριο τους 4 μεγαλύτερους Καλλικρατικούς Δήμους της περιφέρειας της Θεσσαλίας παρέχοντας την δυνατότητα στο 60% του πληθυσμού, να συνδεθεί άμεσα με το δίκτυο.

Ειδικότερα στη Δυτική Θεσσαλία πραγματοποιούνται σημαντικά έργα υποδομής στο δίκτυο διανομής, καλύπτοντας ήδη το 30 % του πολεοδομικού ιστού των πόλεων της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ τα συμβόλαια των πελατών για το 2011, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση της τάξης του 85 % συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, με αποτέλεσμα οι συνολικοί αποκτημένοι πελάτες τον Φεβρουάριο του 2011 να ανέρχονται σε 4.025.

Καθημερινά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες αναγνωρίζουν τα σημαντικά οφέλη που απορρέουν από την χρήση του φυσικού αερίου. Η κατανάλωση φυσικού αερίου προσφέρει πέρα από ευκολία στην χρήση και καθαριότητα στο χώρο χρήσης του, άμεση γνώση της ποσότητας του φυσικού αερίου που έχει καταναλωθεί και πληρωμή μετά την κατανάλωση. Επίσης, προσφέρει το σημαντικό όφελος της εξοικονόμησης έναντι των ανταγωνιστικών μορφών ενέργειας.

 Η τιμή του φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο 2011 ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική  συγκριτικά με τις τιμές των άλλων ενεργειακών προϊόντων. Η εξοικονόμηση συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, για την κατηγορία Αυτόνομη / Ανεξάρτητη θέρμανση – Τ2 άγγιξε το

32,05% (τιμή φυσικού αερίου κατηγορία Τ2 0, 0,5924 €/Nm3 – 0,05294 €/kWh) και για την κατηγορία Κεντρική θέρμανση και Εμπορική χρήση – Τ3 άγγιξε το 29,78% (τιμή φυσικού αερίου κατηγορίας Τ3 0,6122 €/Nm3 – 0,0547 €/kWh). Για τον Μάρτιο 2011 η τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα με την τιμή του Φεβρουαρίου 2011.

(Η εξοικονόμηση του φυσικού αερίου έχει υπολογιστεί σε kWh και οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης είναι σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής)

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

 

Η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας συνεχίζει τις σημαντικές προσφορές παρέχοντας Δωρεάν Τέλη Σύνδεσης σε όσους επιθυμούν να συνάψουν συμβόλαιο σύνδεσης για κεντρική θέρμανση (οικιακή χρήση). Το οικονομικό όφελος από την προσφορά κυμαίνεται από 1.593 € έως 3.038 € ανά οικοδομή. Αναλυτικά παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα η τυπολογία ανά μετρητή και δυναμικότητα εγκατάστασης:

Τύπος μετρητή

Κόστος Κατασκευής Σημείου Παροχής (€)

Πολυκατοικία με αριθμό Διαμερισμάτων (ενδεικτικά)

ΤΕΛΗ ΣΥΝΔΕΣΗΣ 2011

G6

1.592,85€

4

0 €

G10

2.065,17 €

5-6

G16

2.065,17 €

7-9

G25

2.186,84 €

10-13

G40

3.038,10 €

14 και άνω

Πέραν του οικονομικού οφέλους της εξοικονόμησης και της προσφοράς των Δωρεάν Τελών Σύνδεσης, η Κεντρική Θέρμανση φυσικού αερίου έχει μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων όπως, σταθερή και μόνιμη παροχή χωρίς την ανάγκη παραγγελίας και αποθήκευσης (καθαριότητα και οικονομία χώρου), μηνιαία καταγραφή της ποσότητας που έχει καταναλωθεί και έκδοση εκκαθαριστικού λογαριασμού χωρίς την επιβολή παγίου τέλους, οικονομικότερη κατασκευή εσωτερικής εγκατάστασης για Κεντρική Θέρμανση (αρμοδιότητας πελάτη) συγκριτικά με την εσωτερική εγκατάσταση για αυτόνομη ανεξάρτητη χρήση χωρίς επεμβάσεις στο εσωτερικό των διαμερισμάτων και στην όψη των κτιρίων.

Λεωνίδας Μπακούρας

Διευθυντής Εμπορικών Δραστηριοτήτων 

Ε.Π.Α. Θεσσαλίας ΑΕ

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Απάντηση Σαχινίδη σε Ροντούλη για μισθοδοσία κληρικών»
Επόμενο άρθρο Κ Αγοραστός: «Από τη μία θέλουμε νέα ζευγάρια στο χωράφι, στο χωριό και από την άλλη κλείνουμε τα σχολεία στέλνοντας τα παιδιά τους στην πόλη…»