Δύο έργα πολιτισμού, συνολικού προϋπολογισμού 640.000 ευρώ περίπου, θα υλοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας στους νομούς Λάρισας και Καρδίτσας. Τις σχετικές αποφάσεις ένταξης υπέγραψε η Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπη Γερακούδη, εντάσσοντας στον Άξονα Προτεραιότητας με τίτλο «Αειφόρος ανάπτυξη και ποιότητα ζωής στη Θεσσαλία», του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007-2013 τα παρακάτω έργα:
– «Συντήρηση και ανάδειξη του Κάστρου Βελίκας δήμου Μελίβοιας» στο νομό Λάρισας, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Το κάστρο της Βελίκας στο δήμο Μελιβοίας χρονολογείται στην παλαιοχριστιανική περίοδο (6ος – 7ος αι.μ.χ.) και προστατεύεται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας (Ν. 3028). Η οριοθέτηση του ως αρχαιολογικού χώρου έχει προταθεί με έγγραφο της 7ης Ε.Β.Α. Βρίσκεται στα βόρεια του παραλιακού οικισμού της Βελίκας, σε μικρό δασωμένο λόφο και σε μικρή απόσταση από την ακτή, δηλαδή σε προνομιακή περιοχή από άποψη φυσικού κάλλους και τουριστικής ανάπτυξης. Η πράξη αφορά σε εργασίες συντήρησης-στερέωσης και ανάδειξης του νότιου και ανατολικού τμήματος (μήκους περίπου 270 μέτρων και ύψους που κυμαίνεται από 1μ. έως 3μ.) του τείχους του Κάστρου, σε εργασίες διαμόρφωσης του εξωτερικού χώρου του κάστρου και στην κατασκευή νέας πρόσβασης για την διευκόλυνση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η εξυπηρέτηση των επισκεπτών του μνημείου θα είναι πλήρης επειδή θα δημιουργηθούν ειδικός διάδρομος ΑμεΑ και οδός πρόσβασης, πινακίδες πληροφόρησης που θα εξυπηρετούν την περιήγηση των επισκεπτών στο χώρο του κάστρου, ενώ θα εκδοθούν ενημερωτικά φυλλάδια στην γλώσσα Braille.
– «Συντήρηση τοιχογραφιών του νάρθηκα και ξυλόγλυπτου τέμπλου του ιερού ναού Ζωοδόχου Πηγής στην ιερά μονή Σπηλιάς Αγράφων» στο νομό Καρδίτσας, προϋπολογισμού 140.705 ευρώ. Το μοναστήρι της Σπηλιάς βρίσκεται στο δήμο Αργιθέας. Πήρε το όνομά του από τη σπηλιά που βρίσκεται στο βράχο κάτω από το μοναστήρι. Ο σημερινός νέος ναός της Μονής κτίσθηκε το 1736 και είναι αφιερωμένος στην Ζωοδόχο Πηγή. Οι διαστάσεις του είναι 7,50 Χ 11 μέτρα. Στο εσωτερικό του διατηρούνται τοιχογραφίες που χρονολογούνται τον 18ο και 19ο αιώνα καθώς και επιχρυσωμένο τέμπλο το οποίο χρονολογείται από το 1779. Οι εργασίες συντήρησης αφορούν στην συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του νάρθηκα του ναού καθώς και στην συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται να συντηρηθούν 32τ.μ. τοιχογραφιών του νάρθηκα του ναού. Με την ολοκλήρωση του έργου θα διατηρηθεί η ιστορική αξία τόσο του τέμπλου όσο και των τοιχογραφιών του νάρθηκα, που αποτελεί ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της Θεσσαλίας.