Μάξιμος Χαρακόπουλος στη βουλή για το φορολογικό: Με ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει φως στο τούνελ


 Δριμεία κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, «του ένατου κατά σειρά νομοσχεδίου με φορολογικές διατάξεις μέσα σε 16 μήνες». Από το βήμα της Βουλής το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «επικοινωνιακά τερτίπια, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει τεχνητή ευφορία, όταν τα έσοδα του πρώτου διμήνου του 2011 έχουν καταρρεύσει».

 Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στους υπεραισιόδοξους στόχους του νέου φορολογικού νόμου για τον οποίο προέβλεψε ότι θα αποδειχθεί αναποτελεσματικός, καθώς τα φορολογικά βάρη κατανέμονται άδικα και δεν εμπεδώνεται αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Παράλληλα εστίασε την κριτική του στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και επεσήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξει ανάπτυξη μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων που θα αυξήσουν την παραγωγική πίτα. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η απουσία οποιασδήποτε αναπτυξιακής προοπτικής στερεί κάθε ελπίδα να δούμε φως στο τούνελ. Η κατάρρευση των εσόδων είναι το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Βλέπουμε μέτρα που διέπονται από εισπρακτική μονομανία, μια αγορά που ασφυκτιά και ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας για τα έσοδα να μην μιλάει επί μήνες, να μην ανταλλάσει  ούτε καλημέρα με τον προϊστάμενό του υπουργό».

Αναφερόμενος στην φορολογική πολιτική και στην ανάγκη επενδύσεων ο Θεσσαλός πολιτικός προσέθεσε ότι «η φοροδιαφυγή είναι μια μάστιγα για την ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα τα φορολογικά βάρη να κατανέμονται άδικα και άνισα στους πολίτες, αντί η φορολογική πολιτική να καταστεί μοχλός ανάπτυξης και εμπέδωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστίασε την κριτική του στην απουσία αναπτυξιακής πολιτικής και τόνισε ότι η προσέλκυση επενδύσεων και η επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών θα έπρεπε να είναι το πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης, ώστε η Ελλάδα να μην αναδειχθεί «πρωταθλήτρια» στην φορολόγηση.

«Σας λέγαμε πάρετε μέτρα ανάπτυξης και μην εγκλωβίζετε την πολιτική σας σε φοροεισπρακτικές εμμονές. Και σας προτείναμε και μέτρα. Κάνατε ότι δεν ακούτε. Και επιπλέον λοιδορούσατε. Το αποτέλεσμα είναι για μια ακόμη φορά να την πληρώνουν τα συνήθη υποζύγια. Χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών, φοβούμαι ότι και αυτό το φορολογικό νομοσχέδιο, αντί να βοηθήσει την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα δημιουργήσει νέες επιβαρύνσεις και νέες αδικίες, δίχως να πετυχαίνει τους στόχους των εσόδων», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος. 

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης στη Βουλή: «Σύμμαχοι στην προστασία του περιβάλλοντος οι κυνηγοί»
Επόμενο άρθρο Παρέμβαση του δημάρχου Ελασσόνας στο υπουργείο παιδείας για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων