Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάντλησε τη δυναμική του
«Το μήνυμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο: οι πολίτες θέλουν πολιτική σταθερότητα και ταυτόχρονα στέλνουν ένα “προειδοποιητικό καμπανάκι” προς τους κυβερνητικούς εταίρους. Δεν επιβεβαιώθηκε το αιτούμενο του ΣΥΡΙΖΑ “25 ψηφίζουμε, 26 φεύγουν“. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έλεγα ότι έπιασε το εκλογικό του “ταβάνι”, είναι κοντά στα ποσοστά που είχε πάρει στις εκλογές του Ιουνίου του 2012. Άρα, έχει εξαντλήσει την πολιτική του δυναμική και αυτό σε μια εκλογική αναμέτρηση όπως οι ευρωεκλογές, που είθισται οι πολίτες να ψηφίζουν πιο χαλαρά, να ψηφίζουν κόμματα διαμαρτυρίας, όπως εν πολλοίς είναι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
Ο ανασχηματισμός πρέπει να σηματοδοτήσει την νέα διορθωτική πορεία
«Ταυτόχρονα, οι πολίτες έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα στους κυβερνητικούς εταίρους και εν προκειμένω στη ΝΔ, που είμαστε ο βασικός κορμός αυτής της κυβέρνησης, ότι χρειάζεται διορθωτική πορεία. Η μεσαία τάξη, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτής της παράταξης, έχει πληγεί υπέρμετρα τα τελευταία δύο χρόνια που καταβάλλεται αυτή η εθνική προσπάθεια για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Δεν υπάρχουν άλλες αντοχές, χρειάζεται διορθωτική πορεία στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Νομίζω ότι το μήνυμα ελήφθη, όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή είπε. Το επόμενο διάστημα πιστεύω θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από τον πρωθυπουργό, όσον αφορά και στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με πρόσωπα που θα σηματοδοτήσουν και την αλλαγή πορείας».
Με 8% το ΠΑΣΟΚ ζητά περισσότερα υπουργεία…
«Ο ανασχηματισμός είναι προνομία του πρωθυπουργού. Βέβαια, εδώ έχουμε μια συγκυβέρνηση, και έχει ρόλο και αξιώσεις και το συγκυβερνόν κόμμα. Ακούμε, μάλιστα, ότι με το 8% ζητά να έχει και περισσότερα υπουργεία απ’ ότι είχε στην παρούσα σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου! Σε ότι με αφορά, πάντως, έχω αποδείξει έμπρακτα νομίζω ότι δεν είμαι προσδεμένος σε καρέκλες, δεν έχω κανέναν ιδιαίτερο καημό να ράψω υπουργικό κουστούμι. Προσωπικά, εκείνο που με ενδιαφέρει είναι τα πιστεύω μου και να μπορώ να τα υλοποιήσω από τη θέση που μου έχει ανατεθεί».
Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση πάντοτε συγκαλούνται τα κομματικά όργανα
«Πολιτεύομαι με τη σημαία ενός δημοκρατικού κόμματος, που έχει μια βαθιά δημοκρατική ιστορία από το ’74 που το ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μέχρι σήμερα. Μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκαλούνταν τα κομματικά όργανα, όπου με νηφαλιότητα βλέπαμε τι λάθη έγιναν, τι αστοχίες ή παραλείψεις ενδεχομένως υπήρξαν. Όλα αυτά θα έχω τη δυνατότητα να τα θέσω στα όργανα του κόμματος, όταν συγκληθούν, που θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα είναι η «μητέρα των μαχών» και μιλώ για την επόμενη αναμέτρηση των εθνικών εκλογών, που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι στο τέλος της τετραετίας».
Στην τοπική αυτοδιοίκηση υπήρξαν ατυχείς επιλογές και κακή προετοιμασία
«Αν και τα πολιτικά συμπεράσματα βγαίνουν πρωτίστως από τις Περιφερειακές εκλογές όπου η ΝΔ πήγε πολύ καλύτερα από τις προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2010, σε επίπεδο Δήμων, πράγματι, υπήρξαν ζητήματα. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, σε όλη την χώρα υπήρξαν επιλογές που δεν επιβεβαιώθηκαν από τους πολίτες, απ’ τις τοπικές κοινωνίες. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις, και μιλώ και με την εμπειρία του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ που διαχειρίστηκε σε μεγάλο βαθμό τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές του 2010, είναι το κόμμα να λειτουργεί προληπτικά για να μην υπάρχουν διπλές ή τριπλές υποψηφιότητες».
Να επουλώσουμε τις πληγές μας
«Όπου υπήρχαν διπλές ή τριπλές υποψηφιότητες, όπως και στο Δήμο Λαρισαίων, αναπτύσσονται αντιπαλότητες, υπάρχουν προσωπικές αιχμές, προσωπικές επιθέσεις. Όλα αυτά ανοίγουν πληγές, τις οποίες είναι δύσκολο να επουλώσει κανείς μέσα σε μια εβδομάδα, από τον πρώτο στο δεύτερο γύρο. Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε. Δεν θέλω, λοιπόν, να πω κάτι παραπάνω και με δηλώσεις, να βάλουμε αλάτι στις πληγές μας. Να κλείσουμε τις πληγές μας μια ώρα αρχύτερα για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα και στο μέλλον. Προσωπικά έχω μάθει να πολιτεύομαι στο φως, ούτε στο ημίφως, πόσο δε μάλλον στο σκοτάδι, σε παρασκήνια και σε διαπλοκές. Γι’ αυτό, λοιπόν, και λέω ότι εκείνο που τώρα χρειάζεται είναι να επουλώσουμε τις πληγές μας».
Η παρούσα βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται κάθε τρεις και λίγο να προσφεύγουμε σε εκλογές. Προχτές ψηφίσαμε για την εκλογή αρχόντων στην τοπική αυτοδιοίκηση και ευρωβουλευτών, οι οποίοι ξέρουν ότι έχουν πενταετή θητεία. Σε πέντε χρόνια μπορεί να προγραμματίσει κανείς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει. Αυτό που συμβαίνει στις εθνικές εκλογές, φοβούμαι ότι δεν έχει προηγούμενο σε όλο τον κόσμο. Ποια κυβέρνηση μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει με ορίζοντα δύο ετών, προσμετρώντας πάντα το λεγόμενο πολιτικό κόστος; Η παρούσα βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, το δείχνει νομίζω η αριθμητική, η δύναμη των κομμάτων και ο μεγάλος αριθμός ανεξαρτήτων βουλευτών. Άλλωστε, δεν πρέπει η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας να οδηγεί σε εκβιασμό πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως έχει γίνει στο παρελθόν. Πρόεδρος μπορεί να βρεθεί καλός, συναινετικός και στα αριστερά και στα δεξιά και στο κέντρο, που να έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει επάξια στο ρόλο του».
Ο κ. Κουβέλης μια καλή υποψηφιότητα για Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Η Δημοκρατική Αριστερά είχε ένα πολύ οδυνηρό αποτέλεσμα, δεν το περίμενε κανείς, κάτω από το 1.5% και αυτό νομίζω ότι έχει συμπαρασύρει τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα του κ. Κουβέλη. Δεν θέλω να εμπλακώ στα εσωτερικά τους. Από κει και πέρα, εάν ο ίδιος ο κ. Κουβέλης το επιθυμεί, θα μπορούσε ενδεχομένως να ήταν μια καλή υποψηφιότητα».
Επιπόλαια η πρόταση για κατάργηση του «μπόνους» στο πρώτο κόμμα
«Νομίζω ότι είναι επιπόλαια η προσέγγιση για την κατάργηση του bonus. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει ένα bonus στο πρώτο κόμμα, που του δίνει τη δυνατότητα είτε να σχηματίσει μόνο του αυτοδύναμη κυβέρνηση, εάν έχει ποσοστά πάνω από 37-38%, είτε να αποτελέσει το βασικό κορμό μιας κυβέρνησης για να υπάρχει σταθερότητα. Αναλογιστείτε μόνο ότι εάν είχε καταργηθεί το bonus και το κατώφλι του 3% για να μπει ένα κόμμα στη βουλή και κάναμε προσομοίωση των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών θα είχαμε 23 κόμματα στη βουλή, μια Βαβέλ δηλαδή. Εδώ δυσκολεύεται η παρούσα βουλή με 7 κόμματα να διαχειριστεί την πολιτική πραγματικότητα της χώρας, τα οικονομικά προβλήματα και τις δυσκολίες που υπάρχουν, φανταστείτε να είχαμε 23 κόμματα».
Δυστυχώς, για το γάλα επιβεβαιώθηκα
«Η επιστολή παραίτησής μου τελείωνε με τη διατύπωση «Μακάρι να έχω εγώ άδικο για το γάλα!». Λυπούμαι πραγματικά που δεν είχα εγώ άδικο, και το αντιλαμβάνονται σήμερα οι καταναλωτές που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ και αγοράζουν γάλα. Η διάρκεια ζωής του γάλακτος επιμηκύνθηκε κατά 2 ημέρες, από 5 στις 7, και ήδη η τιμή στον παραγωγό έχει συμπιεστεί, όπως πληροφορούμαι, κατά 4-5 λεπτά ενώ την ίδια ώρα η τιμή στο ράφι είναι η ίδια ή έχει και αυξητικές τάσεις. Αποδεικνύεται στην πράξη, λοιπόν, ότι η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν ήταν, όπως είχα πει, οι πλάκες του Μωυσέως, δεν ήταν η Βίβλος που έπρεπε να ακολουθήσουμε κατά γράμμα και αυτό νομίζω είναι και ένα μήνυμα: Τώρα, που η χώρα βγαίνει από τα Μνημόνια, την κατάσταση ανάγκης στην οποία βρέθηκε, οφείλουμε να στηρίξουμε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, να εστιάσουμε την προσοχή μας σε αναπτυξιακά μέτρα, στην καταπολέμηση της ανεργίας, στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος μπορεί να συμβάλλει τα μάλα στην ανάπτυξη της χώρας».