Μάξιμος σε Παπουτσή για… στάση πληρωμών: Το οικονομικό κραχ στην ΕΛΑΣ απειλεί τη δημόσια ασφάλεια


 «Δυστυχώς οι ανησυχίες μας για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ΕΛΑΣ επιβεβαιώνονται με βάση την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη» επισημαίνει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του κ. Χρήστου Παπουτσή σε ερώτησή του σχετικά με τις δραστικές περικοπές κονδυλίων που αποδυναμώνουν την ΕΛΑΣ. «Είναι φανερό ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την πληρωμή των λειτουργικών δαπανών, εμποδίζει την έγκαιρη έγκριση των κονδυλίων που απαιτούνται προκειμένου η ΕΛΑΣ να είναι σε θέση να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της ιδίως μάλιστα σε μια περίοδο που η εγκληματικότητα μάς δείχνει το πιο βίαιο πρόσωπό της», τονίζει ο Θεσσαλός πολιτικός.

 Ο αρμόδιος Υπουργός στην απάντησή του επιβεβαιώνει τη θέση των δύο αστυνομικών ομοσπονδιών (Π.Ο.ΑΣ.Υ. και Π.Ο.ΑΞΙ.Α) ότι η αλλαγή του τρόπου πληρωμής των λειτουργικών δαπανών της ΕΛΑΣ και η υπαγωγή τους στη χρονοβόρα διαδικασία της υπηρεσίας δημοσιονομικού ελέγχου συνεπάγεται σοβαρή καθυστέρηση στην έγκριση δαπανών σε βάρος τελικά της δημόσιας ασφάλειας. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής: «Οι δαπάνες που θα πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή της Ελληνικής Αστυνομίας θα ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και ενταλματοποιούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά το χρόνο αυτό, εκκρεμεί, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός υπομνημάτων οδοιπορικών εξόδων του αστυνομικού προσωπικού. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση έγκρισης δαπανών του Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλεται στις διαδικασίες εφαρμογής του μητρώου δεσμεύσεων, προαπαιτούμενου για την έγκριση οποιασδήποτε δέσμευσης».

Για τις επισκευές των 13.458 περίπου υπηρεσιακών οχημάτων που διαθέτει η ΕΛΑΣ, οι πιστώσεις που εγκρίθηκαν μέσα στο 2011 πρέπει πλέον υποχρεωτικά να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του 2010, που όπως μάλιστα ομολογεί ο ίδιος ο Υπουργός, δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς! Συγκεκριμένα, ο κ. Παπουτσής αναφέρει τα εξής: «Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων ύψους 546.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 0861 και 1.260.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 1321, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του έτους 2010, καθόσον σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο δε θα αναλαμβάνεται καμία νέα υποχρέωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν δεσμευθεί με νέες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, πιστώσεις ισόποσες με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων του προηγούμενου έτους», και προσθέτει ότι «εφόσον προσδιοριστούν επακριβώς οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους 2010, θα καταβληθεί προσπάθεια για την έγκριση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου από τις περιφερειακές Υπηρεσίες (…) πάντοτε εντός των διατεθεισομένων πιστώσεων του Π/Υ εξόδων. Το θέμα της προμήθειας νέων οχημάτων είναι σε άμεση συνάρτηση με τον εκτελούμενο κατ’ έτος Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος όμως, είναι περιορισμένος λόγω της παρούσης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου:

«Σας γνωρίζουμε ότι, η ενίσχυση της ικανότητας και αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών μας, η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση της θέσης και των συνθηκών εργασίας του προσωπικού, αποτελούν για το Υπουργείο μας θέματα πρώτης προτεραιότητας. Για το σκοπό αυτό, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην ενίσχυση των Σωμάτων με προσωπικό, στην ενίσχυση και ανανέωση της υλικοτεχνικής υποδομής τους με μέσα και εφόδια της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και στη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση και αποτελεσματικότερη απόδοση τους, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος, στα πλαίσια πάντα των πολύ δύσκολων δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας μας σήμερα.

Ειδικότερα, σε ό, τι μας αφορά τις τακτικές συντηρήσεις των υπηρεσιακών οχημάτων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, σας ενημερώνουμε ότι, πραγματοποιούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται από το Βιβλίο Συντήρησης οχημάτων του εκάστοτε εργοστασίου κατασκευής είτε σε εξουσιοδοτημένα συνεργεία, εφόσον οι εργασίες πραγματοποιούνται εντός των χρονικών ορίων της εγγύησης είτε σε έτερα συνεργεία με την προϋπόθεση ότι ο εξοπλισμός τους καλύπτει πλήρως τη δυνατότητα της άριστης συντήρησης ή όταν απαιτείται της επισκευής του οχήματος.

Πέραν των ανωτέρω, σας ενημερώνουμε ότι, από τη Διεύθυνση Τεχνικών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβασθεί εγκύκλιος προς όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, προκειμένου να επιθεωρούν τα κατεχόμενα, από τις υφιστάμενες Υπηρεσίες τους, οχήματα και όταν διαπιστώνουν ότι ορισμένα από αυτά είτε είναι μη λειτουργικά λόγω παλαιότητας είτε, λόγω βλαβών, είναι οικονομικά ασύμφορη η επισκευή τους να τα αποστέλλουν στις αρμόδιες επιτροπές του Σώματος για να χαρακτηρισθούν ως Πέραν Οικονομικής Εκμετάλλευσης (Π.Ο.Ε.).

Ωστόσο, σημειώνεται ότι, με αφορμή το πλαίσιο νόμων που θεσπίστηκε για την οικονομική εξυγίανση της χώρας, με συνέπεια την τροποποίηση των διατάξεων του ν. 2362/1995 “Περί δημοσίου λογιστικού ελέγχου των δαπανών του κράτους και άλλες διατάξεις” και τη θέση σε ισχύ από 01-01-2011 του π.δ. 113/2010 “Ανάληψη υποχρεώσεων από τους διατάκτες”, βάσει των οποίων προσδιορίζονται αναλυτικά οι διαδικασίες υλοποίησης του σκέλους του Π/Υ εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, επήλθαν ουσιώδεις αλλαγές σε ό, τι αφορά την έκδοση αποφάσεων ανάληψης υποχρεώσεων, την τήρηση Μητρώου Δεσμεύσεων και τον έλεγχο των δαπανών.

Κατόπιν των ρυθμίσεων αυτών, οι δαπάνες που θα πληρώνονται από την πάγια προκαταβολή της Ελληνικής Αστυνομίας θα ελέγχονται, εκκαθαρίζονται και ενταλματοποιούνται από την αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, κατά το χρόνο αυτό, εκκρεμούν, μεταξύ άλλων, μεγάλος αριθμός υπομνημάτων οδοιπορικών εξόδων του αστυνομικού προσωπικού. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση έγκρισης δαπανών του Φορέα της Ελληνικής Αστυνομίας, οφείλεται στις διαδικασίες εφαρμογής του μητρώου δεσμεύσεων, προαπαιτούμενου για την έγκριση οποιασδήποτε δέσμευσης. Πάντως, για το θέμα αυτό δίδονται κατευθυντήριες γραμμές από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του συνερωτώμενου Υπουργείου, ώστε να αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα στην παρούσα χρονική περίοδο.

Ενδεικτικά, σας ενημερώνουμε ότι, οι επισκευές των 13.458 περίπου υπηρεσιακών οχημάτων που διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία, βαρύνουν τις πιστώσεις των ΚΑΕ 0861 “Αμοιβές για συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων γενικά” και ΚΑΕ 1321 “Προμήθεια ειδών συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς”. Από τον τακτικό Π/Υ του Αρχηγείου του έτους 2011 στους προαναφερόμενους ΚΑΕ εγγράφησαν πιστώσεις ύψους 3.900.00,00 ευρώ και 9.000.000,00 ευρώ αντίστοιχα. Για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων ύψους 546.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 0861 και 1.260.000,00 ευρώ στον ΚΑΕ 1321, οι οποίες πρόκειται να καλύψουν τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις μας του έτους 2010, καθόσον σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο δε θα αναλαμβάνεται καμία νέα υποχρέωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν δεσμευθεί με νέες αποφάσεις ανάληψης υποχρέωσης, πιστώσεις ισόποσες με το ανεξόφλητο μέρος των αναλήψεων του προηγούμενου έτους.

Κατόπιν των προαναφερόμενων και εφόσον προσδιοριστούν επακριβώς οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του προηγούμενου έτους 2010, θα καταβληθεί προσπάθεια για την έγκριση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στη Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου από τις περιφερειακές Υπηρεσίες τόσο για την επισκευή-συντήρηση των υπηρεσιακών οχημάτων όσο και για την έγκριση των λοιπών αιτημάτων για την ικανοποίηση των λειτουργικών τους αναγκών, πάντοτε εντός των διατεθεισομένων πιστώσεων του Π/Υ εξόδων. Σημειώνεται δε ότι το θέμα της προμήθειας νέων οχημάτων είναι σε άμεση συνάρτηση με τον εκτελούμενο κατ’ έτος προϋπολογισμό εξόδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος όμως, είναι περιορισμένος λόγω της παρούσης δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας που διέρχεται η χώρα μας.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, η επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν το προσωπικό και τις Υπηρεσίες του Αρχηγείου, αποτελεί πρωταρχικό στόχο του Υπουργείου μας και γι’ αυτό θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια. Προς την κατεύθυνση αυτή θα επιδιώξουμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τις συνδικαλιστικές ενώσεις του προσωπικού και παράλληλα τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία για την ικανοποίηση των προβαλλόμενων δίκαιων αιτημάτων, στα πλαίσια πάντα των πολύ δύσκολων σημερινών δημοσιονομικών δυνατοτήτων.»

Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Αναγνώριση προϋπηρεσίας εκπαιδευτικών ΤΕ από το Υπουργείο Παιδείας»
Επόμενο άρθρο Σχετικά με την πληρωμή των φορέων για τη μετακίνηση των μαθητών