- Larisa News - https://www.larisanews.gr -

Κ. Αγοραστός: Θεσσαλική ταυτότητα στα αγροτικά προϊόντα με το σήμα «ThessAgro», ηλεκτρονικό δημοπρατήριο και παρατηρητήριο τιμών

Ανακοίνωσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Ομάδα Πρόληψης και Διαχείρισης Κρίσεων στον αγροτικό τομέα και παρουσίασε αναλυτικά τις απόψεις του για το μέλλον της γεωργίας στη Θεσσαλία και την αναδιάρθρωση καλλιεργειών 

Πρότεινε τη δημιουργία Ινστιτούτου Φυτικής Παραγωγής στη Θεσσαλία και επέδωσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τις προτεραιότητες της Περιφέρειας για τις χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

 

Ζήτησε «γενναίες παρεμβάσεις» από την κυβέρνηση για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων και ζήτησε την ολοκλήρωση της λίμνης Κάρλας αλλά και αρδευτικών έργων όπως το φράγμα Αγιονερίου

 

-Ο Κ. Αγοραστός έθεσε τον εξής διπλό στόχο:

«Να εδραιωθεί η Θεσσαλία ως το Κέντρο της Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας.

Να εδραιωθεί ως Περιφέρεια – Πρότυπο στην εξυπηρέτηση του αγρότη και του κτηνοτρόφου η Περιφέρεια Θεσσαλίας»

 

 

 

 

Την πρόθεση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να δώσει «Θεσσαλική ταυτότητα» στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα με το σήμα «ThessAgro» καθώς και να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονικό δημοπρατήριο και παρατηρητήριο τιμών ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα την «αγροτική ανάπτυξη».

Παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, Βουλευτών και εκπροσώπων των παραγωγικών και επιστημονικών φορέων της Θεσσαλίας, ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε διπλό στόχο:

-«Να εδραιωθεί η Θεσσαλία ως το Κέντρο της Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας μας.

-Να εδραιωθεί ως Περιφέρεια – Πρότυπο στην εξυπηρέτηση του αγρότη και του κτηνοτρόφου η Περιφέρεια Θεσσαλίας».

Ο κ. Κώστας Αγοραστός πρότεινε δημόσια την δημιουργία και ενεργοποίηση αγροτοδιατροφικής σύμπραξης σε επίπεδο Περιφέρειας, με τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας (ΑΜΚ) με σκοπούς:

-«την πιστοποίηση ποιότητας, ασφάλειας και προέλευσης (πρωτόκολλο ελέγχου παραγωγής και εμπορίας) Θεσσαλικών αγροτικών προϊόντων, 

-την προβολή  και προώθηση των προϊόντων αυτών, αλλά και την ενίσχυση της εμπορικής τους αξίας.

Τα προϊόντα που θα φέρουν το σήμα του ThessAgro θα είναι μόνο Θεσσαλικής προέλευσης και θα έχουν προδιαγραφές ασφάλειας και ποιότητας σύμφωνες με τις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών παγκοσμίως.

Απώτερος στόχος είναι το σήμα αυτό να προσδώσει στα Θεσσαλικά προϊόντα κύρος και υψηλή αναγνωρισιμότητα στην αγορά.

Το σήμα δεν θα καταργεί, αλλά θα συνοδεύει τα σήματα (πιστοποιήσεις) των παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων (βιολογική, ολοκληρωμένη διαχείριση, ασφάλεια και ποιότητα τροφίμων, και διαχείριση περιβάλλοντος) που πληρούν τις προϋποθέσεις απόκτησης του.

Η ΑΜΚ θα διαφημίζει και θα προβάλει τα Θεσσαλικά προϊόντα στις εμπορικές εκθέσεις, στα ΜΜΕ και στην αλυσίδα εμπορίας.

Θα αποτελεί τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ παραγωγών και εμπόρων (δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσα στον ιστότοπο ThessAgro.gr), και θα παρέχει τις απαραίτητες λεπτομέρειες εμπορικών συναλλαγών ανάλογα με την περίπτωση (εξαγωγές, συμβολαιακή και supermarket).

Θα παρέχει οικονομικά δεδομένα για την εμπορία αγροτικών προϊόντων (τάσεις αγορών μέσα από ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Τιμών στον ιστότοπο ThessAgro.gr) και θα αναπτύσσει συνεργασίες εντός και εκτός της χώρας.

 Στην ΑΜΚ θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, τα Εμπορικά Επιμελητήρια, το ΓΕΩΤΕΕ, οι δήμοι, οι Γεωπονικοί και Κτηνιατρικοί Σύλλογοι, οι Συνεταιρισμοί, οι ΕΑΣ, οι ομάδες παραγωγών και εμπορικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων της Θεσσαλίας (μεταποιητές, συσκευαστές και έμποροι)».

Επίσης, η ΑΜΚ θα αποτελέσει την «Θερμοκοιτίδα της Αγροτικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας», ενώ θα λειτουργήσει και ηλεκτρονικό δημοπρατήριο».

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ

Μιλώντας γενικότερα για το μέλλον της γεωργίας ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε:

«Η ελληνική γεωργία πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των αγορών. Η παραγωγή πιστοποιημένων (ασφαλών και ποιοτικών) αγροτικών προϊόντων, η τμηματική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών (σε περιοχές όπου ο κλήρος, οι συνθήκες και η οικονομική πρόσοδος δεν ευνοούν πλέον παραδοσιακές καλλιέργειες), ο εκσυγχρονισμός καλλιεργητικών συστημάτων (χαμηλά και πυκνά συστήματα στη δενδροκομία ή υπό κάλυψη καλλιέργεια κηπευτικών) και η δημιουργία υποδομών (αρδευτικών και οδικών δικτύων) αποτελούν μονόδρομο για την ανάπτυξη των αγροτικών επιχειρήσεων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος. Η στροφή προς τον αγροδιατροφικό τομέα και η μετάβαση από την ποσοτική στην ποιοτική γεωργία είναι επιβεβλημένη, και σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι (αγρότες, έμποροι, μεταποιητές, γεωτεχνικοί και πολιτεία). Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, ο Θεσσαλός αγρότης θα πρέπει κατά ένα μεγάλο ποσοστό να είναι παραγωγός ασφαλών τροφίμων και πρώτων υλών παραγωγής ενέργειας, «προστάτης του περιβάλλοντος» και εφαρμοστής της «αειφόρου γεωργίας».

Η αγροτική περιφέρεια της Θεσσαλίας έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως  το μεγάλο ποσοστό αρδευόμενων εκτάσεων, τα διαφοροποιημένα μικροκλίματα που δίνουν τη δυνατότητα καλλιέργειας πληθώρας προϊόντων υψηλής αξίας, τη γεωγραφική της θέση που δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στις μεγάλες αγορές της χώρας και του εξωτερικού με προϋπόθεση τη βελτίωση των υποδομών, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό με ικανότητα προσαρμογής σε νέες καλλιέργειες και πρακτικές. Κύριο στόχο πρέπει να αποτελέσει η ανάπτυξη καλλιεργειών υψηλής αξίας που μπορεί να πολλαπλασιαστεί με την επιτόπια μεταποίηση. Κύριο ρόλο στη μελλοντική Θεσσαλική γεωργία θα πρέπει να έχουν τα οπωροκηπευτικά, η πιστοποιημένη παραγωγή των οποίων δεν έχει επιδοτηθεί.

Στην Ελλάδα, εφαρμόζονται συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης παραγωγής σύμφωνα με το ελληνικό πρότυπο Agro 2.1/2.2 και το διεθνές πρότυπο Globalgap. Η εφαρμογή του πρότυπου Agro επιδοτείται στο βαμβάκι, το σιτάρι και την ελιά. Θα πρέπει να επιδοτηθούν για την εφαρμογή των συστημάτων αυτών και τα οπωροκηπευτικά».

Ομάδα Πρόληψης & Διαχείρισης Κρίσεων

Ο κ. Κώστας Αγοραστός ανακοίνωσε την δημιουργία Ομάδας Πρόληψης & Αντιμετώπισης Κρίσεων στον αγροτικό τομέα, όπως εξάρσεις πληθυσμών και πανδημίες ή  ακραία καιρικά φαινόμενα, είναι επιβεβλημένη. Στην ομάδα θα συμμετέχει η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι Διευθύνσεις  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, το ΓΕΩΤΕΕ και γεωτεχνικοί σύλλογοι, καθώς και έμπειροι γεωτεχνικοί κατά περίπτωση. Η ομάδα θα είναι υπεύθυνη για: (α) τον εντοπισμό σεναρίων κρίσεων, (β) την πρακτική ιεράρχηση σεναρίων κρίσεων (ανάλογα με την επικινδυνότητα), (γ) τις ενέργειες πρόληψης κρίσεων, (δ) τις τεχνικές υπολογισμού των επιπτώσεων κρίσεων, (ε) τις ενέργειες αποτελεσματικής αποφυγής κρίσεων, (ζ) τις ενέργειες διαχείρισης κρίσεων, (η) τον εντοπισμό ομάδων που πλήττονται από την κρίση και (θ) την επικοινωνιακή διαχείριση των κρίσεων.

Μελέτη Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών & Εκσυγχρονισμού Καλλιεργητικών Συστημάτων

Η δυνατότητα καλλιέργειας συγκεκριμένου είδους σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας (ανάλογα με τις εδαφοκλιματικές συνθήκες, τις αρδευτικές ανάγκες και τις τάσεις των αγορών), η δυνατότητα διάθεσης στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά (ανταγωνισμός, οδικό και εμπορικό δίκτυο), και η ενδεχόμενη οικονομική πρόσοδος, θα πρέπει να μελετηθούν είπε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Πειραματικοί αγροί θα πρέπει να επιλεγούν σε διάφορα περιοχές. Για εναλλακτικές όπως διάφορα οπωροφόρα -τα οποία μπαίνουν σε αξιόλογη καρποφορία, έτσι ώστε να βγει συμπέρασμα για την παραγωγικότητά τους και την ανάλογη οικονομική πρόσοδο, μετά τον τρίτο χρόνο και έως και τον δέκατο-τα το πειραματικό διάστημα είναι μεγάλο.  Επιπλέον, ασφαλή συμπεράσματα και για εναλλακτικές ετήσιες καλλιέργειες μπορούν να εξαχθούν μετά από τουλάχιστον τρία χρόνια δοκιμών και πρέπει να χρησιμοποιηθούν στοιχεία μέσου όρου τιμών τουλάχιστον 5ετίας (δεδομένα εξωτερικού). Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών προϋποθέτει αντικατάσταση υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού, αλλαγή νοοτροπίας και εκπαίδευση. Πρόβλημα μπορεί να αποτελέσει σε ορισμένες περιπτώσεις, το κόστος αντικατάστασης του εξοπλισμού, το οποίο όμως μπορεί να επιδοτηθεί με διαφορές μορφές όπως τα σχέδια βελτίωσης, καθώς και ο μικροτεμαχισμός της αγροτικής γης. Τέλος, ο εκσυγχρονισμός συστημάτων υφιστάμενων καλλιεργειών είναι απαραίτητος.

Η Θεσσαλία αποτελεί τη σημαντικότερη γεωργική περιοχή της Χώρας, στην οποία ο πρωτογενής (αγροτικός) τομέας κατέχει πρωτεύουσα θέση. Η υποστήριξη της γεωργικής δραστηριότητας εκτός των άλλων παραγόντων προϋποθέτει και την υποστήριξη σε ό,τι αφορά την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα, χωρίς την οποία ο προγραμματισμός και η υλοποίηση οποιωνδήποτε σχεδίων δεν είναι δυνατός.

Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής

Ο κ. Κ. Αγοραστός ανέφερε στην ομιλία του ότι οι μονάδες του ΕΘΙΑΓΕ που υπάρχουν σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι:

Σε ό,τι αφορά τα αντικείμενα που πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβει ένα «Ινστιτούτο Φυτικής Παραγωγής» πρότεινε:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2007-2013

Για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλ. Μπαλτατζής» ο κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε:

«Συνολικά η εκμεταλλεύσιμη γη ανέρχεται σε 4.110.156 στρ. , στα οποία λειτουργούν 79.500 εκμεταλλεύσεις φυσικών προσώπων και απασχολούνται 143.000 άτομα.

Στην προσπάθειά μας αυτή θέλουμε το υπουργείο  να σταθεί αρωγός μέσω του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης «Αλ. Μπαλτατζής» που αποτελεί σήμερα ένα βασικό αν όχι το κύριο εργαλείο για την υλοποίηση των στόχων.

Η περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια για την ωρίμανση και ένταξη δράσεων στο πρόγραμμα .

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΓΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΑΡ.ΔΡΑΣΕΩΝ : 25

ΥΨΟΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ: 157.835.000

ΦΑΣΗ ΥΛΟΠ/ΣΗΣ: ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ       

ΑΡ.ΔΡΑΣΕΩΝ : 5

ΥΨΟΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ: 15.470.000

ΦΑΣΗ ΥΛΟΠ/ΣΗΣ: ΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

         

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ

ΑΡ.ΔΡΑΣΕΩΝ : 19

ΥΨΟΣ ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΥ: 165.161.000

ΦΑΣΗ ΥΛΟΠ/ΣΗΣ: ΥΠΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Συνέχιση και επέκταση του προγράμματος μείωσης της Νιτρορύπανσης γεωργικής προέλευσης

Η περιφέρειά μας είναι από τις περισσότερο βεβαρυμμένες από νιτρικά σύμφωνα με μελέτες (ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ) και η επιβάρυνση των εδαφών και του υπόγειου υδροφορέα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών.

Κατά συνέπεια το ανωτέρω πρόγραμμα όχι μόνο πρέπει να συνεχισθεί για τους ήδη ενταγμένους παραγωγούς αλλά και να επεκταθεί.

Άνοιγμα όλων των Αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που προβλέπονται από την 4η Προγραμματική περίοδο.

Στα πλαίσια του μέτρου 2.1.4. του Π.Α.Α. «Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις» στην περιοχή της Θεσσαλίας εφαρμόζονται τα ακόλουθα μέτρα και δράσεις:

 Απλοποίηση διαδικασιών έκδοσης άδειας για σταυλικές εγκαταστάσεις & ανανέωσης αδειών χρήσεις νερού

Επίσπευση των διαδικασιών για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης Σμοκόβου

Τα αναγκαία έργα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

 

ΠΙΝΑΚΑΣ  Ι

ΕΡΓΑ   Α΄   ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ

Α/Α ΟΝΟΜΑ ΕΡΓΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ  ΑΡΧΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟ -ΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
1 2 3 4 5
1. ΦΡΑΓΜΑ ΣΥΚΙΑΣ ( Αχελώος  –  Πηγές ) Τέως  Ν. Α.

 ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ  & ΑΡΤΑΣ

205.000.000 Κατασκευάζεται ,

 απαιτείται και νέα χρηματοδότηση

2. ΜΕΣΟΧΩΡΑΣ  ( Αχελώος  –   Μεσοχώρα ) Τέως Ν. Α.

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

235.000.000 Κατασκευάζεται ,

Απομένουν και οι Απαλλοτριώσεις  .

 Νέα Χρηματοδότηση

3. ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΝΩΤΙΚΗ      ΣΗΡΑΓΓΑΣ   ΕΚΤΡΟΠΗΣ        (  από την Γλύστρα , μέχρι το Πευκόφυτο και τον Ταμιευτήρα στο Μουζάκι )    Τέως Ν. Α.

ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

230.000.000 Η υπόθεση είναι στο ΣτΕ . Έχει εκτελεσθεί το 90 % των έργων .

Για  να τελειώσει  έγκαιρα , απαιτείται   χρηματοδότηση 35 εκατ. € (επένδυση της σήραγγας  κ.α. ) .

4. ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΡΟΥΦΡΑΚΤΗ (ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ) ΓΥΡΤΩΝΗΣ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ Τέως Ν. Α.

ΛΑΡΙΣΑΣ

11.000.000 Προκειμένου να τελειώσει  απαιτείται  Νέα Χρηματοδότηση .
5. ΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΩΣ ΛΙΜΝΗΣ  ΚΑΡΛΑΣ  Τέως Ν. Α.

ΛΑΡΙΣΑΣ

Προκειμένου να τελειώσει  απαιτείται  Νέα Χρηματοδότηση
6.  ΦΡΑΓΜΑ  ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ Τέως Ν. Α.

ΛΑΡΙΣΑΣ

14.820.000 Προκειμένου να τελειώσει  και το αρδευτικό ( η δαπάνη   > 30 εκ. € ) , απαιτείται    νέα  και πιο μεγάλη  Χρηματοδότηση .
7. ΦΡΑΓΜΑ ΛΗΘΑΙΟΥ Τέως Ν. Α.

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

   7.900.000 Προκειμένου να τελειώσει  απαιτείται  Χρηματοδότηση
8. ΦΡΑΓΜΑ ΠΥΛΗΣ Τέως Ν. Α.

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

100.000.000 Στο στάδιο έγκρισης των υποστηρικτικών Μελετών
9. ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΛΙΟΔΕΡΛΙ ( ποτ. Ενιππέας ) στη θέση Σκοπιά Φαρσάλων . Τέως Ν. Α.

ΛΑΡΙΣΑΣ

…… Είναι στο στάδιο  των Προμελετών … από την δεκαετία του  ’70 .
10. ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑΣ  ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ Τέως Ν. Α.

ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

510.000.000 Είναι στο στάδιο  των Μελετών , από  το 1975
11. ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ   ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΜΟΚΟΒΟΥ     ( στον ποτ. Σοφαδίτη ) Τέως Ν. Α.

ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ & ΛΑΡΙΣΑΣ

  73.000.000 Προκειμένου να τελειώσει  απαιτείται  Χρηματοδότηση
12. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΡΔ. ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΑΥΡΩΠΟΥ  Τέως Ν. Α.

ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

5.000.000 Απαιτείται  Νέα Χρηματοδότηση .
13. ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ  ΑΛΜΥΡΟΥ Τέως Ν. Α.

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

14. ΦΡΑΓΜΑ  ΛΟΓΓΑ  ( ποτ. Ίων ) στο τέως Δήμο Πινδέων Τρικάλων Τέως Ν. Α.

ΤΡΙΚΑΛΩΝ

3.200.000 Νέα Χρηματοδότηση , για την εκτέλεση των προγραμματισμένων  συμπληρωματικών  έργων λειτουργίας . 
15. ΦΡΑΓΜΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΚΟ  στον Δήμο Αφετών        Μαγνησίας Τέως Ν. Α.

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

7.924.000 Νέα Χρηματοδότηση , για ολοκλήρωση των  έργων ( δίκτυα και λοιπά έργα  17 εκατ. € )

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Ο κ. Κ. Αγοραστός είπε στην ομιλία του ότι οι Θεσσαλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι αξιώνουν από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη

«Καθαρές κουβέντες, συγκεκριμένα μέτρα, με σαφή χρονοδιαγράμματα:

-Μειώστε το κόστος παραγωγής που έχει εκτιναχθεί κυρίως ως αποτέλεσμα της αύξησης των φόρων που προβλέπει το Μνημόνιο. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί σημαντικά πετρέλαιο, ρεύμα, σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ΦΠΑ. Ειδικά οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση από τη ραγδαία αύξηση της τιμής των ζωοτροφών.

Δεν μπορεί από τη μία η κυβέρνηση να λέει ότι επενδύει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και από την άλλη να τον επιβαρύνει διαρκώς με πρόσθετη φορολογία.

-Αντιμετωπίστε τις εκκρεμότητες, τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των παραγωγών από τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις και τα πάσης φύσεως προγράμματα. Χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Θεσσαλία περιμένουν ακόμη να εισπράξουν τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, που είναι δικά τους χρήματα, δεν τους τα χαρίζει το κράτος – κάποιοι περιμένουν να πληρωθούν από το 2007. Περιμένουν τις αποζημιώσεις από το βαμβάκι, τα είπαμε και χθες, αλλά και από άλλες ζημιές.

-Δημιουργήστε ένα σταθερό πλαίσιο: να ξέρει ο παραγωγός πότε θα πληρωθεί, να κάνει τον προγραμματισμό του, να μπορεί να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τη σοδειά του.

Αποκεντρώσετε τις υπηρεσίες όλων των οργανισμών, εμπιστευτείτε τις αιρετές περιφέρειες.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να εξυπηρετούνται όσο το δυνατόν πιο κοντά στο σπίτι τους, με διαφάνεια και ταχύτητα.

Θέλω να αναφερθώ ειδικά στο ΟΣΔΕ. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Ποιος πιστεύει ειλικρινά ότι θα τελειώσουν οι διαδικασίες του ΟΣΔΕ μέχρι τις 15 Μαΐου (εννοώ μαζί με τις διορθώσεις και όλες τις απαραίτητες διαδικασίες); Επισημαίνω ότι η καθυστέρηση στο ΟΣΔΕ δημιουργεί πλείστα όσα προβλήματα στους παραγωγούς.

-Παρέμβετε δυναμικά στην αγορά. Με τα εκπτωτικά τιμολόγια και τις 12μηνες σε πολλές περιπτώσεις επιταγές, οι παραγωγικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί καλούνται επί της ουσίας να χρηματοδοτούν τις εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ. Ενώ σε σημαντικά προϊόντα όπως το ροδάκινο και η βιομηχανική τομάτα εκατοντάδες παραγωγοί είναι ακόμη απλήρωτοι.

Ψηφίσατε προχθές το νόμο για το Μητρώο Εμπόρων. Προχωρήστε με θαρραλέα βήματα, λάβετε υπ’ όψιν και τις απόψεις των άμεσα εμπλεκόμενων.

-Προχωρήστε τα επενδυτικά προγράμματα.

Σήμερα συμβαίνει το εξής:

Ανακοινώνει ένας υπουργός – ανεξαρτήτως κυβέρνησης – τα σχέδια βελτίωσης για παράδειγμα. Γράφει ο τύπος την άλλη ημέρα: Τόσα εκατομμύρια για τους έλληνες αγρότες.

Περνά ο καιρός, υποβάλλονται τα σχέδια, εγκρίνονται, προχωρούν οι επενδύσεις…

Όλοι οι παραγωγοί γνωρίζουν ποια είναι η συνέχεια: Οι μεγάλες καθυστερήσεις.

Δύο – τρία χρόνια χρειάζονται να καταβληθεί η επιδότηση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά και την οικονομία, νέα προβλήματα για τους παραγωγούς οι οποίοι πρέπει να διεκδικούν το αυτονόητο: να έχουν όσα δικαιούνται στην ώρα τους.

Μ’ αυτήν την κατάσταση όσοι επενδύουν είναι ήρωες…

-Παρέμβετε δραστικά κ. υπουργέ ώστε να μην προχωρήσουν οι νέες επιβαρύνσεις που συνεπάγονται για αγρότες και κτηνοτρόφους η αύξηση των ασφαλίστρων του ΟΓΑ και του ΕΛΓΑ, η αύξηση της φορολογίας για τους παραγωγούς – πωλητές στις λαϊκές αγορές, η υπαγωγή χιλιάδων αγροτών που ασκούν  κι άλλο επάγγελμα για να  επιβιώσουν στον ΟΑΕΕ.

Θέλω να αναφερθώ ειδικά στον ΕΛΓΑ. Ο νέος νόμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση.

Αφήνετε τους παραγωγούς μόνους τους, ανασφάλιστους, στο έλεος της φύσης…

Όπου πηγαίνω στη Θεσσαλία ακούω από παραγωγούς να εκτιμούν ότι θα αποδειχθεί καταστροφικός για τον αγροτικό τομέα καθώς αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές, μειώνει το ασφαλιστικό αντικείμενο και φυσικά τις αποζημιώσεις.

Με ανασφάλιστη γεωργία και κτηνοτροφία δεν μπορεί να προχωρήσει η ελληνική αγροτική οικονομία.

Σας ζητώ έστω και τώρα κ. υπουργέ να αλλάξετε ρότα. Δεν είναι κακό να αναγνωρίζει μια κυβέρνηση τα λάθη της, κακό είναι να επιμένει σ’ αυτά με δογματισμό…

-Παρέμβετε για τη χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα.

Βγείτε έξω να δείτε τι συμβαίνει.

Δεν κυκλοφορεί χρήμα.

Οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες, ενώ χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν το βιος τους από δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν.

-Τη μεγάλη καθυστέρηση στην απλοποίηση των διαδικασιών για την ανανέωση της άδειας γεωτρήσεων».

-Όχι στα μεταλλαγμένα.

-Όχι στην εξόρυξη των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας.