Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ. 2233/04-09-2014) προς τους Υπουργούς α) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, β) Οικονομικών, γ) Υγείας με θέμα τους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που παραμένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1) ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΥΓΕΙΑΣ
Θέμα: «Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη παραμένουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες».
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας μόνο εφόσον δεν οφείλουν εισφορές. Στην πραγματικότητα όμως χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστούν στον ΟΑΕΕ και οι περιορισμοί που ισχύουν για την ασφαλιστική τους ικανότητα, δηλαδή την απόκτηση του βιβλιαρίου ασθένειας, στερεί από τους ίδιους και τις οικογένειές τους πολύτιμες και σε πολλές περιπτώσεις, απαραίτητες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης τις οποίες υποχρεώνονται να πληρώνουν από τη στιγμή που δεν έχουν σε ισχύ το βιβλιάριο ασθένειας.
Οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΕ ανέρχονται σε περίπου 770.000, εκ των οποίων οι 330.000, δηλαδή το 43%, είναι χωρίς ασφαλιστική κάλυψη λόγω χρεών. Ανάμεσά τους είναι και 120.000 ασφαλισμένοι με διακοπή επαγγέλματος. Και αυτοί –στο βαθμό που δεν έχουν ασφαλιστεί σε άλλο φορέα είτε οι ίδιοι είτε ως έμμεσα μέλη- είναι χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις.
Με το Ν. 4254/14 (ΦΕΚ Α’ 85/7-4-2014) «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις» επιχειρείται άμβλυνση του προβλήματος. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που τίθενται για δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη είναι πολύ αυστηρές. Συγκεκριμένα ορίζεται ότι για να έχουν βιβλιάριο ασθένειας όσοι έχουν οφειλές, θα πρέπει κατά την τελευταία τριετία ο μέσος όρος του οικογενειακού τους εισοδήματος να μην ξεπερνά τις 12.000 ευρώ. Δηλαδή ένας ελεύθερος επαγγελματίας που είναι ανασφάλιστος, για να πάρει ξανά βιβλιάριο ασθένειας θα πρέπει να είχε το 2011, το 2012 και το 2013, συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ ή να είχε 5.000 ευρώ τη μια χρονιά, 15.000 ευρώ την άλλη και 16.000 την τρίτη χρονιά, ώστε σε κάθε περίπτωση ο μέσος όρος της τριετίας να μην είναι πάνω από 12.000 ευρώ.
Επιπλέον, υπάρχουν διάταξη που εξασφαλίζει μεν τους ελεύθερους επαγγελματίες με ασφαλιστική κάλυψη, αλλά μόνο εάν είναι να βγει στη σύνταξη και χρωστά μέχρι 20.000 ευρώ. Ένας νεότερος επαγγελματίας με το ίδιο ή και μικρότερο ποσό οφειλής, δεν μπορεί να έχει ασφαλιστική κάλυψη, παρά μόνο αν κάνει ρύθμιση. Και για να κάνει ρύθμιση, θα πρέπει να πληρώνει ταυτόχρονα και τα παλιά χρέη, αλλά και τις τρέχουσες εισφορές. Πράγμα εξαιρετικά δύσκολο για την πλειοψηφία, που μοιραία μένει δίχως ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
Βασική θέση της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι κανένας πολίτης να μην αποκλείεται από την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς είναι και παράλογο και απόδειξη αναλγησίας. Μάλιστα, έχει πολλάκις καταθέσει δέσμη προτάσεων (πρόταση νόμου, επίκαιρη επερώτηση, επίκαιρες ερωτήσεις, ερωτήσεις), μεταξύ των οποίων είναι:
• Η δυνατότητα ρεαλιστικής τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τον Οργανισμό ρύθμισης των οφειλών τους, με κεφαλαιοποίηση (δηλαδή πάγωμα) των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άμεση καταβολή των τρεχουσών, με παροχή δικαιώματος για ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κλάσης.
• Η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του Οργανισμού στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.
• Η κατάργηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών μέσω του ΚΕΑΟ. Οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ πρέπει να προσεγγίζουν τους ασφαλισμένους ως οιονεί «ασφαλιστικοί σύμβουλοι», καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων η εισφορο-διαρροή είναι αδυναμία και όχι επιλογή.
Επειδή το δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο (άρθρο 21 παρ. 3).
Επειδή πρόκειται για κοινωνικό ζήτημα, που λαμβάνει πλέον διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης.
Επειδή οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να χρεώνονται για παροχές υγείας τις οποίες δεν μπορούν να καρπωθούν, ενώ κάποια στιγμή θα κληθούν να πληρώσουν τα ανάλογα κόστη για μια περίοδο στην οποία δεν είχαν δικαίωμα χρήσης των υγειονομικών υπηρεσιών.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το μέγα κοινωνικό ζήτημα που έχει ανακύψει;
2) Εξετάζετε το ενδεχόμενο νέας, ρεαλιστικότερης νομοθετικής ρύθμισης;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ