Μάξιμος για απάντηση Υφ. παιδείας για συγχωνεύσεις: Υπάρχουν δήμαρχοι που είπαν «ναι» στα λουκέτα των σχολείων;


           «Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται σχετικά με τον τρόπο που το υπουργείο παιδείας επιχειρεί να εμπλέξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη διαδικασία του κλεισίματος σχολείων στη Θεσσαλία με το πρόσχημα των συγχωνεύσεων» τονίζει ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Αφορμή για τη δήλωση του στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε η απάντηση της Υφυπουργού Παιδείας, κ. Π. Χριστοφιλοπούλου, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει στη βουλή, μετά το σάλο που προκλήθηκε από την ανακοίνωση των κυβερνητικών αποφάσεων να μπει λουκέτο σε εκατοντάδες σχολεία όλης της χώρας.

 Συγκεκριμένα η κ. υφυπουργός στην απάντησή της αναφέρει εκτός των άλλων ότι  η συγχώνευση πραγματοποιείται μετά από «γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Κατόπιν τούτου, ο κ. Χαρακόπουλος καλεί την κ. υφυπουργό «να απαντήσει ευθέως, ποιοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωμοδότησαν για να κλείσουν δεκάδες σχολεία στο νομό της Λάρισας; Υπάρχουν δήμαρχοι που είπαν ναι στα λουκέτα των σχολείων; Διότι σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο παιδείας ψεύδεται».

Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση το πρόγραμμα των συγχωνεύσεων είναι αποτέλεσμα της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής του Μνημονίου, έχει πρωτίστως οικονομικά κριτήρια και τελικά θα πλήξει χιλιάδες μαθητές και τους γονείς τους σε μια κρίσιμη οικονομικά εποχή».  

Η απάντηση της κ. Χριστοφιλοπούλου έχει ως εξής:

«Η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην ίδρυση, κατάργηση, συγχώνευση σχολικών μονάδων γίνεται μετά από πλήρη και επαρκώς εμπεριστατωμένη εισήγηση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης καθώς και γνωμοδότηση του αρμόδιου οργάνου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε αναδιάρθρωση των σχολείων γίνεται αυστηρά με Παιδαγωγικά κριτήρια υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα».

Προηγούμενο άρθρο Στα 122,2 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις που παρέλαβε η αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας από τις πρώην νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις
Επόμενο άρθρο Πρόσκληση Περιφερειακού συμβουλίου