Ο Αργύρης Κοπάνας σχολιάζει για τον Προϋπολογισμό


 Ξεκινώντας θα έλεγα ότι ζούμε μια ιστορική στιγμή. Σήμερα ψηφίζουμε,  σήμερα εγκρίνουμε, τον πρώτο προϋπολογισμό, που θα αποτελέσει την αφετηρία και τον «μπούσουλα» για όλους τους επόμενους.

 Καλώ και συνάμα παρακαλώ όλους τους συναδέλφους από όλες τις παρατάξεις, να ψηφίσουμε ομόφωνα τον προϋπολογισμό.

Ζητώ να επιτύχουμε ευρεία, καθολική, συναίνεση στέλνοντας το μήνυμα ότι αλλάζουμε νοοτροπία, ότι αλλάζουμε αντίληψη, ότι όλοι μαζί θα αλλάξουμε τα πράγματα, ότι όλοι μαζί στηρίζουμε το θεσμό της αιρετής περιφέρειας.

Οι πολίτες της Θεσσαλίας δεν θέλουν να τους μοιράσουμε φρούδες ελπίδες. Δεν θέλουν να τους απευθύνουμε μεγάλα λόγια και να πετάμε στα σύννεφα. Αυτό, που προσδοκούν από εμάς είναι να πατάμε στέρεα στη γη και να φέρνουμε αποτελέσματα απτά, αποτελέσματα χειροπιαστά.

Όσοι τυχόν σκέφτεστε να καταψηφίσετε τον προϋπολογισμό ή να ρίξετε αντιπολιτευτικό ανάθεμα αναλογιστείτε οτι αυτός ο προϋπολογισμός αποτυπώνει την αλήθεια και δημιουργεί προοπτική ανάπτυξης σε μια εποχή, που η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης».

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός συνοδεύεται από δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.  Αφενός γιατί είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της νέας αιρετής περιφέρειας και αφετέρου γιατί συντάσσεται υπό ένα κλίμα οικονομικής δυσπραγίας, αβεβαιότητας και δομικών αλλαγών της οικονομικής ζωής του τόπου μας. Η περικοπή των ΚΑΠ, που επιτάσσει το Μνημόνιο και η κυβερνητική επιλογή για το πάγωμα των δημόσιων επενδύσεων, διαμορφώνουν μια νέα πραγματικότητα, μια νέα τάξη πραγμάτων, στην οποία οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας.

Οι καιροί μας πάνω από όλα απαιτούν ειλικρίνεια. Και ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι ειλικρινής. Δεν στηρίζεται ούτε σε ουτοπίες ούτε σε ανέφικτους στόχους. Η πρώτη χρονιά της αιρετής περιφέρειας πρέπει να χτίσει με γερά θεμέλια το υπόβαθρο της ανάπτυξης. Και αυτό το καταφέρνουμε με την περιστολή των δαπανών και τη μετριοπαθή εκτίμηση των εσόδων. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις μειώνονται και αυτή η τάση θα συνεχιστεί ίσως και με μεγαλύτερη ένταση τα επόμενα έτη. Για αυτό, λοιπόν, αποτελεί χρέος μας η θωράκιση της Θεσσαλίας, ώστε να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε μελλοντική πρόκληση.

Ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση στην νέα εποχή της αυτοδιοίκησης. Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης των ήδη ενταγμένων έργων, η συνέχιση των κοινωνικών παροχών, η ενίσχυση των αγροτών, αλλά ακόμη και η πρόβλεψη όλων εκείνων των δαπανών, που είναι αναγκαίες για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της περιφέρειας,  μάς κάνουν να αισιοδοξούμε πως ο δρόμος μπροστά μας θα είναι ομαλός.

Ένα στοιχείο που πρέπει, επίσης, να τονιστεί είναι  οτι ο προϋπολογισμός και από χωρικής άποψης κρίνεται δίκαιος. Ο καταμερισμός εσόδων και δαπανών σε κάθε περιφερειακή ενότητα στηρίζεται σε ορθολογικά κριτήρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη χωρική ενότητα του τόπου μας και προάγει την κοινή θεσσαλική ταυτότητα.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε κάθε αναπτυξιακή εκροή με την επικαιροποίηση και εφαρμογή για παράδειγμα μελετών όπως το marketing plan και η μελέτη τουριστικής ανάπτυξης της περιφέρειάς μας. 

Ταυτόχρονα, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση στοχεύοντας στην προσέλκυση Εθνικών και κοινοτικών προγραμμάτων και στην πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του ΕΣΠΑ. Οι επιμέρους δράσεις αυτών των προγραμμάτων είναι ικανές να δώσουν μια αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή μας. Ενδεικτικά αναφέρονται το πρόγραμμα Jessica όπου μπορούμε να εντάξουμε την πολυπόθητη πλήρη ηλεκτροκίνηση του σιδηρόδρομου μας, οι δράσεις για την βελτίωση διαχείρισης των υδάτων, οι οποίες ήδη έχουν ανοίξει στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, οι δράσεις για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών υποδομών, την αναβάθμιση των πολιτιστικών εγκαταστάσεων και τη  βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015 καθώς και όλες οι δράσεις που αναμένεται να προκηρυχθούν με αποδέκτες είτε τους ΟΤΑ είτε τους πολίτες της Θεσσαλίας.

Καθίσταται, λοιπόν, σαφές πως μέσα από αυτόν τον  προϋπολογισμό αναδύεται η ελπίδα! Είναι ένας προϋπολογισμός, που μας δίνει τα εργαλεία. Είναι στο χέρι μας  να τα εκμεταλλευτούμε με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Προηγούμενο άρθρο Διευκρινήσεις του Εκ. Νασιώκα για τις οικοδομικές άδειες
Επόμενο άρθρο Πραγματοποιείται εκδήλωση για την Ειδική αγωγή και τα διακιώματα της Αναπηρίας